Χοιρινές μπριζόλες γεμιστές με σταφίδες και σύκα

11.07.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

  • 6 χοιρινές μπριζόλες με το κόκαλο (πάχους 3 εκατοστών)
  • 2 σύκα αποξηραμένα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας μαυροδάφνη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια ή θυμάρι (ή ανάμεικτα)
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ

  • 100 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό φακές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλο
  • 8 φύλλα σέσκουλα χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 2 κουτ. σούπας balsamico
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση


Ετοιμάζουμε το συνοδευτικό: Αφαιρούμε το περίβλημα από το λουκάνικο με κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε το εσωτερικό σε χοντρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Σοτάρουμε για 4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τη δάφνη, τις φακές, το balsamico και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα σέσκουλα και αρκετό νερό ώστε να καλύψει τις φακές. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε σε γουδί τις σταφίδες και τα σύκα. Προσθέτουμε το κρασί, τα μυρωδικά και τη μία κουταλιά ελαιόλαδο και τα λιώνουμε με το γουδοχέρι όσο καλύτερα μπορούμε δημιουργώντας μια αλοιφή. Κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος της μπριζόλας μέχρι το κόκαλο. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας μέσα έξω και γεμίζουμε με το μείγμα της σταφίδας. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδα τις άκρες του κρέατος. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 1 κουταλιά ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε τις μπριζόλες καλά για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά. Σερβίρουμε τοποθετώντας την μπριζόλα πάνω στις φακές.