Χοιρινό στήθος με πορτοκάλι

02.09.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινό στήθος (με δέρμα)
  • 1½ κουτ. σούπας σόδα μαγειρική
  • 5 φλιτζάνια νερό βραστό
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο ολόκληρο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο φρέσκο
  • 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι balsamico
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βάζουμε το κρέας σε ξύλο κοπής και ανοίγουμε μικρές σχισμές στο δέρμα με τη μύτη ενός μαχαιριού χωρίς να φτάσουμε στο κρέας. Λιώνουμε τη μαγειρική σόδα στο ζεστό νερό. Πιάνουμε το κρέας από την άκρη του και, κρατώντας το πάνω από το νεροχύτη, περιχύνουμε το δέρμα με τη διαλυμένη σόδα. Στραγγίζουμε για λίγο και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το κρεμμύδι σε ταψί και από πάνω το κρέας. Καλύπτουμε με νερό τα 3/4 του κρέατος και σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον φούρνο για μιάμιση ώρα. Προσθέτουμε στο ταψί όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξανασκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μιάμιση ώρα ακόμη. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε το φαγητό για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά και το μεταφέρουμε σε πιατέλα μαζί με το ζουμί του.