Χοιρινό στη γάστρα με σκορδάτο πουρέ πατάτας

05.09.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3 ώρες και 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινή ωμοπλάτη (χωρίς δέρμα και κόκαλο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο ολόκληρο
  • 2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ

  • 8 πατάτες
  • 2 κεφάλια σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 αβγό (τον κρόκο του)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας. Βάζουμε στο multi το σκόρδο, το κύμινο, τον μαραθόσπορο, το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη και το ξίδι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Αλείφουμε καλά με τα χέρια όλο το κρέας. Βάζουμε στη γάστρα το κρεμμύδι, από πάνω το κρέας, ρίχνουμε το κρασί και 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 3 ώρες. Τυλίγουμε τα κεφάλια του σκόρδου σε αλουμινόχαρτο μαζί με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πιέζουμε με την παλάμη μέχρι να βγει η κρέμα του ψητού σκόρδου. Κρατάμε την κρέμα του σκόρδου σε μπολ. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε έξω από το νερό μέχρι να κρυώσουν κάπως, τις αποφλοιώνουμε και τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και το προσθέτουμε στις πατάτες μαζί με το βούτυρο, σπάζοντάς τες με πιρούνι όσο πιο πολύ μπορούμε. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον κρόκο. Ανακατεύουμε ξανά και ο πουρές είναι έτοιμος. Βγάζουμε το κρέας από τη γάστρα. Το αφήνουμε για 5 λεπτά και το κόβουμε σε 6 μερίδες. Σερβίρουμε μαζί με τον πουρέ και λίγη σάλτσα από τη γάστρα.