Γαλοπούλα με λαχανικά & κάρι αλά Pandespani

26.12.2013
Casual πιάτο για χαλαρή ατμόσφαιρα και καθόλου άγχος, αρέσει και σε ζόρικους μικρούς (αν δεν γίνει καυτερό) και σε μεγάλους.

Aπρόσμενη η χαρά όταν μια απλή ιδέα πετυχαίνει στο τραπέζι και από λύση γίνεται θέμα. Παρότι συγκριτικά επενδύθηκε λιγότερος κόπος και ενδεχομένως έμπνευση – αν και το τελευταίο μάλλον χρειάζεται να επαναξιολογηθεί – την απολαμβάνεις περισσότερο από μια σύνθετη, απ’ αυτές που αισθάνεσαι πως πολύ τις προσπάθησες και το αποτέλεσμα δεν σε διακαίωσε σε επιφωνήματα, σε ευχαρίστηση γευστική και με λέξεις. Έχουμε γράψει κατά καιρούς για πολλά απλά, ωραία φαγητά που ενίοτε αναδεικνύουν την ευκολία στο μαγείρεμα σε συνώνυμο της αρετής στην κουζίνα. Υπερβολική η θεώρηση; Ναι και όχι, αλλά μπορεί μια νόστιμη εκδοχή κάθε τέτοιας υπερβολής όχι μόνο να βολεύει αλλά και να δημιουργεί απ’ το τίποτα αυτόν τον ξαφνικό ενθουσιασμό, που διόλου περιττός κρίνεται για την ανατροφοδότηση της διάθεσή μας.

Τέτοια είναι και η εδώ συνταγή με τα λαχανικά και το φιλέτο γαλοπούλας (αντικαταστήστε το με κοτόπουλο, αν προτιμάτε), όλα σε κύβους, με γεύση, χρώμα και μυρωδιά κάρι που γίνεται περισσότερο ή λιγότερο καυτερή ανάλογα με τα γούστα μας. Casual πιάτο για χαλαρή ατμόσφαιρα και καθόλου άγχος, αρέσει και σε ζόρικους μικρούς (αν δεν γίνει καυτερό) και σε μεγάλους.

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά όλα μαζί. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στο ίδιο περίπου μέγεθος. Ετοιμάστε τα και υπολογίστε το χρόνο ώστε να σερβιριστεί ζεστό αμέσως. Είναι πολύ καλύτερο αν δεν ξαναζεσταθεί. Εύκολη συνταγή και λάιτ.

Υλικά (για 4 άτομα)

500-600 γραμ. φιλέτο γαλοπούλας ή κοτόπουλου σε κύβους 2 εκατ.
1/2 φλ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. λευκό κρασί
1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη και κομένη σε κύβους 2 εκατ.
1 σχετικά μεγάλο κολοκύθι κομμένο σε κομάτια 2 εκατ.
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά σε κομάτια 2 εκατ.
2-3 μπαστουνάκια σέλερι σε κομμάτια 1.5-2 εκατ.
1 κ.γ. κάρι (σκόνη)
1/2 κ.γ. τζίντζερ
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ετοιμάζετε τη γαλοπούλα: Πασπαλίζετε τους κύβους της γαλοπούλας με το αλεύρι ώστε να πάει παντού (χρησιμοποιήστε το σουρωτήρι, αν σας βολεύει). Σε μεγάλο (φαρδύ) τηγάνι ζεσταίνετε καλά το λάδι και ρίχνετε το κρέας. Σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν τα κομμάτια ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές, περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί, περίπου 2-3 λεπτά.

Κάνετε τα λαχανικά: Προσθέτετε τις πατάτες και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Ρίχνετε τα υπόλοιπα λαχανικά, σκεπάζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το κάρι και το τζίντερ, αλάτι και πιπέρι. Ανανακατεύετε καλά και (με το καπάκι) ψήνετε άλλα 5 λεπτά. Δοκιμάζετε, διορθώνετε, αποσύρετε.

Σερβίρισμα: Προσθέτετε στα υλικά τον μαϊντανό, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως. Ανάλογα με την εποχή, θυμηθείτε τα ζεστά πιάτα.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani εδώ.