Παστίτσιο λαχανικών με ριγκατόνι

20.06.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 5 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. ριγκατόνι
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. κιμά
  • 2 κουτιά ντομάτα κονκασέ
  • 250 γρ. αρακά
  • 150 γρ. καρότα τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. γάλα
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα

Για την μπεσαμέλ

  • 6 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 800 ml γάλα
  • ½ φλιτζάνι γραβιέρα

Eκτέλεση
Βράζουμε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό (να κρατάνε), σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπέικον για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα, τον αρακά, το καρότο και τέλος τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα του κιμά με τα ριγκατόνι. Προσθέτουμε το γάλα και τη φρυγανιά. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις χρυσίσει, ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, αλατοπίπερο και τη γραβιέρα. Στρώνουμε τα ριγκατόνι σε λαδωμένο ταψί, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.

Ηλίας Δεμιρτζόγλου