Στριφτούδια με αρακά, πράσο και σύγκλινο

22.06.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. στριφτούδια
  • 2 πράσα μικρά
  • 250 γρ. σύγκλινο
  • 250 γρ. αρακά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • ½ φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά

ΓIA THN MΠEΣAMEΛ

  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 350 γρ. γάλα
  • ½ φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Bράζουμε τα στριφτούδια, τα σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε. Ψιλοκόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και το σύγκλινο σε κυβάκια. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα πράσα με το σύγκλινο. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Γυρίζουμε λίγο το αλεύρι με το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το κασέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αβγό ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Ανακατεύουμε τα στριφτούδια, το μείγμα του πράσου, την μπεσαμέλ, τον αρακά, τη μουστάρδα και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Βάζουμε το φαγητό σε λαδωμένο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το κασέρι και τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.

Ηλίας Δεμιρτζόγλου