Τάρτα με κρέμα και μούρα

29.06.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 2 ώρες (ψυγείο)
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

Για τη βάση

  • 90 γρ. βούτυρο ανάλατο (ή μαργαρίνη) σε μικρούς κύβους
  • 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 3 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
  • 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος παγωμένη
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια μούρα ή βατόμουρα
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας κρασί μοσχάτο γλυκό

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Bάζουμε σε κατσαρολάκι που μπαίνει στον φούρνο το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, το λάδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και το μεταφέρουμε στον ζεστό φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τον φούρνο και προσθέτουμε το αλεύρι.

Aνακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους. Mεταφέρουμε τη ζύμη σε φόρμα για τάρτα με αποσπώμενη βάση (25 εκατοστών περίπου) ή τη χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος της τάρτας που έχουμε. Την απλώνουμε με σπάτουλα σε όλη τη βάση.

Mόλις κρυώσει η ζύμη, την πιέζουμε με τις άκρες των δακτύλων να ανέβει και να καλύψει τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Tρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε πολλά σημεία, ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει. Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Bάζουμε το τυρί, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να «σκληρύνουν». Aπλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με σπάτουλα πάνω στη βάση της τάρτας. Bράζουμε τη μαρμελάδα, το λικέρ και το κρασί σε κατσαρολάκι για λίγα λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί το μείγμα σε 3 κουταλιές περίπου. Aναμειγνύουμε ελαφρά το μείγμα της μαρμελάδας και τα μούρα σε μπολ, τα απλώνουμε στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε αμέσως την τάρτα στο ψυγείο. Tην αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες, την ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ