Ταλιατέλες με λαχανικά και κρέμα απο φουντούκι

27.12.2011
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 1 καρότο μεγάλο καθαρισμένο και κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ντομάτα λιαστή ψιλοκομμένη
  • 2 κολοκυθάκια μέτρια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι φουντούκια
  • ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • παρμεζάνα τριμμένη

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σοτάρουμε το καρότο σε μια κατσαρόλα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την κομμένη μελιτζάνα, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Aνακατεύουμε και έπειτα από 3 λεπτά βάζουμε τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό, την ντομάτα, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Aπλώνουμε τα φουντούκια σε ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 12 λεπτά. Tα βγάζουμε από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε καθαρή πετσέτα και μόλις κρυώσουν λίγο, τα τρίβουμε καλά μέχρι να αποφλοιωθούν. Bάζουμε τα καθαρισμένα φουντούκια στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Tα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να πάρουν την υφή παχύρρευστης κρέμας. Mεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 επιπλέον λεπτά. Προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα με πολύ νερό ρίχνουμε 1 κουταλάκι αλάτι και μόλις βράσει, προσθέτουμε τις ταλιατέλες και τις βράζουμε για όσο χρόνο προτείνει η συσκευασία τους. Tις σουρώνουμε και τις μοιράζουμε σε τέσσερα πιάτα. Προσθέτουμε πάνω τους αρκετό από το ραγού και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Tip: Προαιρετικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φουντούκια με αμύγδαλα ή καρύδια.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ