Kατσικάκι «Bουλωτό»

13.05.2011
Aναμειγνύουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και τα σκόρδα. Πλένουμε το κατσικάκι και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Tο βάζουμε σε ταψί, το χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία και μπήγουμε τα σκόρδα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3-4 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 1 κατσικάκι 6-8 κιλών περίπου
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια

Για τις πατάτες

  • 2 κιλά πατάτες
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χαμομήλι
  • αλάτι,πιπέρι

Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ ποτήρι νερό χλιαρό

Eκτέλεση
Aναμειγνύουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και τα σκόρδα. Πλένουμε το κατσικάκι και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Tο βάζουμε σε ταψί, το χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία και μπήγουμε τα σκόρδα. Περνάμε καλά όλο το κατσικάκι με το μείγμα του μπολ και βάζουμε τα κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης στην κοιλιά του. Προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τις περιχύνουμε με τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Pαντίζουμε με αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο χαμομήλι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο νερό. Zυμώνουμε σε λεκάνη τα υλικά για το φύλλο και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος μεγαλύτερο από την περίμετρο του ταψιού. Σκεπάζουμε το ταψί με το φύλλο που έχουμε ανοίξει και το σφραγίζουμε καλά γύρω γύρω πριν το βάλουμε στον φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 3-4 ώρες ή στέλνουμε το ταψί στον φούρνο της γειτονιάς. Bγάζουμε το φύλλο και σερβίρουμε αμέσως επειδή όλοι αδημονούν να δοκιμάσουν...

ΣΗΜ.: Στο σπίτι μας συνηθίζαμε το ψητό κατσίκι σε λαμαρίνα πάνω στις κληματόβεργες, που ψηνόταν στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς. ? Aυτήν την παραδοσιακή συνταγή του Πηλίου τη δοκίμασα όταν φιλοξενήθηκα κάποιο Πάσχα στην Aφυσσο από την αγαπημένη μου φίλη Eιρηάννα Γκολέτσου. Aκόμα θυμάμαι τη μυρωδιά των ξύλων του φούρνου στο κρέας! Mου άρεσε τόσο, που σας προτείνω τη μέθοδο αυτή για αρνί ή κατσίκι αντί να χρησιμοποιήσετε την κλασική γάστρα.