Βιταμίνες

26.06.2008
Χωρίς τις βιταμίνες η ζωή θα ήταν απλώς αδύνατη, αφού συμμετέχουν στις πιο σημαντικές χημικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, οι οποίες μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών σε ενέργεια. Με λίγα λόγια, οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, ακόμη και την ομορφιά μας.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελεί μια λιποδιαλυτή οργανική ένωση και οι μεγαλύτερες ποσότητές της βρίσκονται στο έλαιο ορισμένων φυτών, όπως το σιτάρι κ.ά.

Η σωστή δοσολογία Η ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Ε για τους άνδρες είναι 10 mg, ενώ για τις γυναίκες είναι 8 mg.

Μάλιστα, εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεγάλες δόσεις της βιταμίνης Ε χρησιμοποιούνται ως προστασία κατά των καρδιο-αγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Η έλλειψή της δημιουργείται συνήθως σε περιπτώσεις ανεπαρκούς απορρόφησης, όπως για παράδειγμα σε χρόνιες εντερικές παθήσεις και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως στειρότητα τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Ακόμη, προκαλεί διάφορα προβλήματα στο νευρικό και μυϊκό σύστημα όπως πόνους, δυσκολία στην κίνηση και βλάβες στους ιστούς, ενώ όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στο αίμα είναι πολύ χαμηλά, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τoκοτριενόλες:
Πρόκειται για μία καινούργια ομάδα της βιταμίνης Ε με άκρως ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες διαθέτουν παρόμοια λειτουργικότητα με τη βιταμίνη Ε και ονομάζονται τοκοτριενόλες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε τριετής κλινική έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ομάδα βιταμινών είναι τόσο δυνατή, ώστε είναι ικανή να αναστρέψει τις ήδη υπάρχουσες καταστάσεις αρτηριοσκλήρυνσης, επαναφέροντας τα τοιχώματα των αγγείων στα πρωταρχικά υγιή τους στάδια.

Οι τοκοτριενόλες διακρίνονται με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου α, β, γ, δ, ε, ζ και η, ενώ η σημαντικότερη είναι η «α τοκοφερόλη».

Στην υγεία μας Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε, οι τοκοτριενόλες έχουν και κάποιες ξεχωριστές λειτουργίες.

Συγκεκριμένα: Οι τοκοτριενόλες είναι πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού η δράση τους είναι έντονα αντιοξειδωτική, δηλαδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ευθύνονται για τις διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Ακόμη, αποδεικνύονται άκρως ευεργετικές σε περιπτώσεις αυξημένης χοληστερίνης μέσω της ανασταλτικής τους δράσης σε ηπατικά ένζυμα, ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των θρομβώσεων και της αρτηριοσκλήρυνσης και βελτιώνουν κάποιες από τις παραμέτρους των λειτουργιών της αιμόστασης.

Η έλλειψή τους Προκαλεί την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και ποικίλες σεξουαλικές διαταραχές.

Βιταμίνη Ε ελιξίριο ζωής
Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες η βιταμίνη Ε οδηγεί στη μακροζωία, αφού επιβραδύνει την καταστροφή των βιολογικών μεμβρανών.

Δεν ξεχνάμε ότι:
Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα ευπαθής και καταστρέφεται από τη θέρμανση των τροφίμων, γι αυτό και πρέπει να λαμβάνεται από φρέσκα τρόφιμα.

Απαραίτητη γιατί
Η προσφορά της βιταμίνης Ε στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τεράστια.

Αναλυτικότερα:

  • Εχει σημαντικότατη αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνει την κόπωση και εμποδίζει την υπεροξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
  • Συντελεί στη σταθεροποίηση της μεμβράνης των κυττάρων, προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση και τις βιταμίνες Α και C από την οξείδωση.
  • Συμβάλλει στη μείωση της πίεσης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αιμόλυση των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων που περνούν μέσα από τους πνεύμονες.
  • Ακόμη, διαλύει τους θρόμβους, βοηθάει στην επούλωση των πληγών και ενισχύει την κυτταρική αναπνοή.
  • Τέλος, προστατεύει τον πνευμονικό ιστό από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Προσοχή στην υπερβολή!
Οι μεγάλες ποσότητες συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορούν να αποδειχτούν τοξικές και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως οπτικές δυσλειτουργίες, αδυναμία, πονοκεφάλους, ζάλη κ.ά., γι αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι πηγές της Ε:
Ηλιόσποροι, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, μουρουνέλαιο, δημητριακά, καλαμποκέλαιο, ελαιόλαδο, σογιέλαιο, αμύγδαλα, συκώτι, λαχανάκια Βρυξελλών και γαρίδες.

Οι πηγές τους
Πλούσιες πηγές τοκοτριενολών είναι το κριθάρι, το ρύζι και τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτά τα δημητριακά, καθώς επίσης τα αβγά, το ελαιόλαδο και το συκώτι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ