Πρωινό απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή!

02.05.2008
Οσο απίστευτο και αν φαίνεται, το πρωινό μπορεί να βοηθήσει μια δίαιτα ή ακόμη και να τη χαλάσει, γιατί είναι αυτό που δίνει τον ρυθμό και την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό μας για την υπόλοιπη ημέρα.

Η θεωρία λοιπόν, που υποστηρίζει ότι η αποφυγή κατανάλωσης του πρωινού είναι ένας καλός τρόπος για την απώλεια βάρους, είναι άκρως λανθασμένη και μάλιστα, μπορεί να φέρει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα!

Γι αυτό και εμείς, αναλύουμε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε το πρωινό από το καθημερινό μας διατροφολόγιο.

Περισσότερη ενέργεια!
Οταν τρώμε πρωινό, «ξυπνάμε» τον μεταβολισμό μας και ξαναζωντανεύουμε την εσωτερική «μηχανή» μας, καίγοντας τις θερμίδες που χρειάζεται, προκειμένου να χάσουμε βάρος. Αντιθέτως, όταν δεν καταναλώνουμε φαγητό για αρκετές ώρες, ο οργανισμός μας «ρίχνει τους ρυθμούς του» με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολικός του ρυθμός και εμείς να νιώθουμε κουρασμένοι. Εάν, λοιπόν, προγραμματίσουμε να καταναλώνουμε κάθε μέρα ένα υγιεινό πρωινό, σίγουρα θα νιώθουμε πολύ καλύτερα.

Καλύτερη διάθεση!
Η παράλειψη του πρωινού μας κάνει κακόκεφους! Το πρωινό δε μας βοηθάει απλά να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να είναι σε καλύτερη διάθεση.

Διατροφική ισορροπία
Ξεκινώντας την ημέρα μας με ένα υγιεινό πρωινό, δημιουργούμε και τη σωστή διάθεση για ένα σωστό γεύμα. Με λίγα λόγια, εάν είμαστε προσεκτικοί ως προς την επιλογή των τροφών που θα καταναλώσουμε στο πρωινό μας, θα μπορέσουμε στη συνέχεια, να απολαύσουμε ένα πιο ισορροπημένο γεύμα, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της πολυφαγίας.

Ιδανική ώρα
Το πρωί μας δίνει τη δυνατότητα να καταναλώσουμε τρόφιμα που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, είτε γιατί μας φουσκώνουν είτε γιατί δεν επαρκούν για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Για παράδειγμα, ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα και γάλα χαμηλών λιπαρών, που μας παρέχει ίνες, φολικό οξύ και ασβέστιο, είναι μία άριστη επιλογή.

Καλύτερη απόδοση!
Εάν θέλουμε να έχουμε τη μέγιστη απόδοση στη δουλειά, στη σχολή και γενικότερα στις δραστηριότητές μας, τότε το πρωινό θα μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια και πνευματική ευεξία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό είναι πιο δραστήριοι και τα καταφέρνουν καλύτερα σε τεστ ή στην εργασία τους από εκείνους που παραλείπουν να καταναλώσουν πρωινό. Επίσης, αμέτρητες επιστημονικές έρευνες σε παιδιά, απέδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και επηρεάζει θετικά τις διεργασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση νέων πληροφοριών.

Αντιθέτως, ένα πεινασμένο παιδί μπορεί να είναι απαθές, αδιάφορο και ευερέθιστο, όταν του αναθέτουν δύσκολες εργασίες. Με λίγα λόγια, το πρωινό είναι απαραίτητο τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες.

Σωστές επιλογές
Παρ όλο που ίσως είναι δύσκολο, καλό θα είναι να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση τσουρεκιού, κρουασάν ή γλυκών στο πρωινό, γιατί προκαλούν πτώση του σακχάρου στο αίμα, μερικές ώρες αργότερα, με αποτέλεσμα να αναζητάμε απεγνωσμένα να καταναλώσουμε κάτι που θα μας τονώσει και αυτό είναι μια λάθος επιλογή, συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος («άδειες» θερμίδες).

Συμβουλή
Εάν έχουμε μικρά παιδιά, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παραλείπουμε το πρωινό, γιατί έτσι περνάμε στα παιδιά μας το λανθασμένο μήνυμα, ότι το πρωινό δεν είναι απαραίτητο για έναν υγιή οργανισμό. Αντιθέτως, πρέπει να μετατρέψουμε το πρωινό σε μια αγαπημένη συνήθεια, έτσι ώστε και τα παιδιά μας να το εντάξουν γρήγορα και εύκολα στο διατροφολόγιό τους.

Προσοχή!
Επειδή τα δημητριακά για τα παιδιά, πολλές φορές περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (συχνά μέχρι 8 ή 9 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη ανά κούπα δημητριακών) καλό είναι, να επιλέγουμε εκείνα που περιέχουν ελάχιστη ζάχαρη και στην περίπτωση που δεν επαρκεί, να προσθέτουμε μόνοι μας όση επιπλέον ζάχαρη επιθυμούμε.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν βάρος χωρίς να το ξαναπάρουν.

Μάλιστα, μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν πάνω από 15 κιλά και δεν τα ξαναπήραν εντός του ενός έτους, το 90% ανέφερε, ότι κατανάλωνε πρωινό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Επίσης, με το να παραλείπουμε την κατανάλωση του πρωινού, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι την ώρα του γεύματος, να πεινάμε περισσότερο.

Ευμένης Π. Καραφυλλίδης Bsc (Hons), Msc, ΝΥSCDΝ
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πανεπιστημίου Leeds Μ., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Υπεύθυνος Διαιτολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ General
Διευθυντής Τμήματος Διατροφής eat'n'fit (www.eatnfit.gr)