Μικρά & σύντομα

17.04.2008
Προέρχεται από το δέντρο Laurus Nobilis και τη συναντάμε κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, σε θερμά και ξηρά μέρη, αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ψύχος. Οσον αφορά στην περίοδο της ανθοφορίας της, αυτή είναι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

...της εποχής
Δάφνη

Προέρχεται από το δέντρο Laurus Nobilis και τη συναντάμε κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, σε θερμά και ξηρά μέρη, αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ψύχος. Οσον αφορά στην περίοδο της ανθοφορίας της, αυτή είναι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η δάφνη, γνωστή από την αρχαιότητα, θεωρούνταν ιερή και ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλων, αλλά και τον Ασκληπιό. Μάλιστα, από τα κλαδιά της έφτιαχναν στεφάνια για να δοξάσουν τους ήρωες, ενώ σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες είχε την ιδιότητανα να προστατεύει τον κόσμο από το κακό.

Ακόμη, οι γυναίκες τη χρησιμοποιούσαν για να τονώσουν τα μαλλιά τους, αλλά και για να σκουρύνουν το χρώμα τους, βράζοντας μαζί, φύλλα δάφνης και καρυδιάς και κάποιοι λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τη σκόνη των δαφνόφυλλων, τοπικά, για να σταματήσουν την αιμορραγία από τη μύτη.

Σήμερα, η δάφνη χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στην αρτοποιία, καθώς και σαν αρωματικό στο βερμούτ, σε παγωτά και γλυκά.

Επειδή όμως η γεύση της είναι ιδιαίτερα δυνατή, καλό είναι στις διάφορες συνταγές μας να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα και μάλιστα, προς το τέλος του μαγειρέματος για να αφήνει όλο το άρωμά της.

Για να αραιώσουμε τη Σπιτική μαγιονέζα
Εάν η σπιτική μαγιονέζα είναι πολύ πηχτή, μπορούμε να τη χτυπήσουμε με λίγο γάλα για να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σωστή θερμοκρασία αβγού
Για να ξεχωρίζουμε πιο εύκολα τον κρόκο από το ασπράδι του αβγού, είναι προτιμότερο να είναι κρύο. Ενώ για να φτιάξουμε κέικ ή για να χτυπήσουμε μαρέγκα, το αφήνουμε να πάρει πρώτα θερμοκρασία δωματίου.

Σωστή αποθήκευση
Για να παραμείνουν τα μπισκότα μας τραγανά, δεν τα αποθηκεύουμε ποτέ στο ίδιο δοχείο με τα μαλακά μπισκότα.

Καυτερά φαγητά
Εάν καούμε από τα καυτερά ή τα πικάντικα φαγητά, δεν πίνουμε μπίρα ή άλλο λκοολούχο ποτό, διότι θα χειροτερέψουν την κατάσταση.

Η καλύτερη λύση είναι οι γαλακτοκομικές και αμυλούχες τροφές, οι οποίες σίγουρα θα μας ανακουφίσουν.

Για βελούδινες σάλτσες
Για να έχουν οι σάλτσες μας απαλή και κρεμώδη υφή, τις αναμειγνύουμε με 1-2 κουταλιές μαργαρίνη λίγο πριν τις σερβίρουμε.

Ένας διαφορετικός καφές
Για να δώσουμε μια ιδιαίτερη γεύση στον ελληνικό καφέ μας, αντί για κουτάλι τον ανακατεύουμε με ένα ξυλαράκι κανέλας.

Για ξεχωριστά μπιφτέκια
Για πιο απολαυστικά μπιφτέκια, προσθέτουμε στο μείγμα κομματάκια ψημένου μπέικον ή ζαμπόν, μειώνοντας όμως την ποσότητα του αλατιού.

Για να μη χαλάσει
...ο σωλήνας του νεροχύτη από το λίπος του μπέικον, το αφήνουμε να κρυώσει στο τηγάνι και μόλις στερεωθεί, το πετάμε στα σκουπίδια.

Για να μην κολλάει
Για να μην κολλάνε οι ζύμες στα χέρια μας, ειδικότερα εάν προέρχονται από αλεύρι σικάλεως, μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο λάδι ή να τα βρέξουμε με κρύο νερό.

Για το σπιτικό ψωμί
Για να έχει το σπιτικό ψωμί απαλή κρούστα,το αλείφουμε με λίγο γάλα ή λιωμένη μαργαρίνη πριν το ψήσουμε.

Για τις αλμυρές ελιές
Εάν οι ελιές μας είναι πολύ αλμυρές, μπορούμε να τις βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι με τόσο νερό ώστε να τις καλύπτει, και να τις βράσουμε για 10 λεπτά.

Αφού βράσουν, τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις διατηρούμε στο ψυγείο.

Σωστό μαγείρεμα
Εάν θέλουμε τα φασολάκια μας να είναι μαλακά,τα μαγειρεύουμε σε μία κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι. Εαν επιθυμούμε το αντίθετο, τα μαγειρεύουμε χωρίς το καπάκι.

Κοτόπουλο με κρούστα
Μία νόστιμη ιδέα, είναι να αλείψουμε το κοτόπουλο με αρκετή μαγιονέζα πριν το ψήσουμε, για να αποκτήσει τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.

Για να μην κιτρινίσουν
Για να μην κιτρινίσουν οι πατάτες που καθαρίσαμε, τις βάζουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό στο ψυγείο, έως ότου τις χρειαστούμε.

Έξυπνη χρήση λεμονιού
Εάν θέλουμε λίγες σταγόνες λεμονιού, τρυπάμε ένα λεμόνι με μία οδοντογλυφίδα και το πιέζουμε. Στη συνέχεια, για να μην το πετάξουμε, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μαζί με την οδοντογλυφίδα.

Μπιφτέκια με έξτρα γεύση
Για ξεχωριστά μπιφτέκια, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα λίγο ούζο με ζάχαρη και δυόσμο.

Εύκολος τρόπος ξεφλουδίσματος
Για να ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα τα βραστά αβγά, τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά μετά τον βρασμό τους.

Για το σκόρδο
Για να έχουν τα φαγητά μας έντονη γεύση σκόρδου είναι καλύτερο να το ολτοποιήσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούμε το σκόρδο ολόκληρο ή το κόβουμε σε κομμάτια.

Λιγότερα αβγά
Εάν θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα των αβγών στις συνταγές μας, αντικαθιστούμε το καθένα με μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ.Οχι όμως περισσότερο από δύο κουταλάκια.

Σωστή αποθήκευση
Επειδή τα κρεμμύδια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρασία, αποφεύγουμε να τα αποθηκεύουμε κάτω από το νεροχύτη ή μαζί με τις πατάτες, για να μη χαλάσουν.

Τέλος στις δυσάρεστες μυρωδιές
Για να αποφύγουμε τις άσχημες μυρωδιές στην κουζίνα μας, μπορούμε να βράσουμε σε ένα κατσαρολάκι μία κουταλιά λευκό ξίδι.

Ψωμί για... Αποφυγή δακρύων
Για να μη δακρύζουμε όταν ψιλοκόβουμε κρεμμύδια, μπορούμε να καρφώσουμε λίγο ψωμί στην άκρη του μαχαιριού.