Επιλέγουμε σωστά αδυνατίζοντας... με επιτυχία!

17.04.2008
Το περιττό βάρος αποτελεί ένα χρόνιο εφιάλτη για εκατομμύρια ανθρώπους και μάλιστα οι αμέτρητες «δίαιτες-αστραπή», από μη εξειδικευμένους διατροφολόγους, έχουν αποδειχτεί άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας.

Δεν ζυγιζόμαστε!
Το να ανεβαίνουμε συνεχώς στη ζυγαριά, δεν αποτελεί την καλύτερη τακτική. Αντίθετα, μπορούμε να ελέγχουμε το βάρος μας, μέσω του τρόπου που εφαρμόζουν τα ρούχα μας, αφού έτσι, θα αποφύγουμε τις υπερβολικές και περιττές απογοητεύσεις. Για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στην απώλεια του σωματικού μας βάρους, πρέπει πρώτα να μάθουμε να «σκεφτόμαστε υγιεινά και να πράττουμε υγιεινά»! Και... αφού αναλύσαμε στο προηγούμενό μας τεύχος τον σωστό τρόπο σκέψης, σε αυτό περνάμε στη φάση της «υλοποίησης» και μαθαίνουμε πώς να «Πράττουμε Υγιεινά»!

Τρώμε πάντοτε πρωινό
Οι άνθρωποι που τρώνε ένα πλούσιο πρωινό, αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Ο καλύτερος τρόπος για να είναι το πρωινό μας γευστικό και πλούσιο, είναι να προσθέτουμε καθημερινά και ένα διαφορετικό τρόφιμο. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα φρούτο ή χυμό και να συνεχίσουμε, προσθέτοντας ένα γιαούρτι ή μια φέτα ψωμί για τοστ, κ.ά.

Πίνουμε πολύ νερό
Ο στόχος μας είναι τα 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Αν όμως δεν είχαμε συνηθίσει να πίνουμε τόσο νερό, μπορούμε να προσθέσουμε σταδιακά μισό με ένα ποτήρι νερό, στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Μία πρακτική λύση για να μην μπερδευόμαστε με το να μετράμε τα ποτήρια, είναι να γεμίσουμε ένα μπουκάλι νερό 1 1/2 λίτρου και να το πιούμε όλο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν χάνουμε ποτέ γεύματα
Το να παραλείπουμε να τρώμε κανονικά τα γεύματά μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε άσχημες διατροφικές συνήθειες. Γι’ αυτό, καλό είναι να διατηρούμε κάποιο σταθερό πρόγραμμα σχετικά με το πότε θα τρώμε, έτσι ώστε να μην τσιμπολογάμε όλη την ώρα. Το ιδανικό είναι να καθιερώσουμε 3 γεύματα την ημέρα με υγιεινά σνακ ανάμεσα, γιατί η δίαιτα είναι αποτελεσματική όταν δεν πεινάμε! Μάλιστα, πολλοί που έχουν κατορθώσει να χάσουν κιλά με επιτυχία, συνιστούν 5 γεύματα την ημέρα.

Τρώμε ό,τι απαιτεί ο οργανισμός μας
Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ό,τι απαιτεί το βάρος μας και το επίπεδο των σωματικών μας δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να χάσουμε βάρος με 1.800 θερμίδες την ημέρα, γιατί να μπούμε στη διαδικασία να καταναλώνουμε μόνο 1.200; Βέβαια, ναι μεν θα χάσουμε περισσότερα κιλά με τις 1.200 θερμίδες, αλλά με τις 1.800 θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη δίαιτά μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και μάλιστα, με το πέρασμα του χρόνου, υπάρχει η πιθανότητα να χάνουμε περισσότερα κιλά με τις περισσότερες θερμίδες.

Γράφουμε ημερολόγιο διατροφής
Το να ελέγχουμε τον εαυτό μας σχετίζεται άμεσα με την επιτυχία του στόχου μας για την απώλεια βάρους. Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι άνθρωποι καταγράφουν το τι τρώνε, καθώς και το πόσο ασκούνται, καταφέρνουν καλύτερα να κοντρολάρουν το βάρος τους. Ετσι, με το ημερολόγιο διατροφής θα καταφέρουμε να έχουμε μια πιο ρεαλιστική άποψη της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε.

Τρώμε μόνο ό,τι μας αρέσει
Τίποτα δεν κάνει μια δίαιτα πιο ανυπόφορη, από το να αναγκαζόμαστε να τρώμε πράγματα που δε μας αρέσουν. Για να μπορέσουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τη δίαιτά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να νιώθουμε και πλήρεις.

Δεν πειράζει να υποκύπτουμε καμιά φορά!? Αν μας έρθει η επιθυμία να καταναλώσουμε ένα φαγητό πλούσιο σε θερμίδες, καλό είναι να φάμε μία μικρή ποσότητα και να την απολαύσουμε! Εάν αντιστεκόμαστε συνέχεια, το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούμε στην υπερβολική κατανάλωση!

Κάνουμε συγκεκριμένες αλλαγές. Οι μικρές και οι σταθερές αλλαγές αποδεικνύονται άμεσα δραστικές στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και είναι απλές στην υλοποίησή τους. Για παράδειγμα, εάν είχαμε συνηθίσει να συνοδεύουμε το μεσημεριανό μας γεύμα με ένα αναψυκτικό, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα ποτήρι νερό ή εάν τρώγαμε το κοτόπουλο με πέτσα, να μάθουμε να το τρώμε χωρίς αυτήν.

Είμαστε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η μοναδική μας απόλαυση πρέπει να είναι το φαγητό και τίποτα άλλο! Δεν πρέπει λοιπόν ούτε να βλέπουν τηλεόραση, ούτε να διαβάζουμε κ.α.

Το νερό προηγείται!
Εάν θέλουμε να κατευνάσουμε την πείνα μας, πρέπει να ξεκινάμε τα γεύματά μας με ένα ποτήρι νερό ή φυσικό χυμό φρούτου.

Τρώμε με σειρά.
Εάν καταναλώνουμε πρώτα τα φαγητά με τις λιγότερες θερμίδες, όπως σαλάτες και λαχανικά, όταν θα φτάσει η ώρα του κυρίως πιάτου, τότε η πείνα μας θα έχει μειωθεί κατά πολύ.

Τα γεύματά μας πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά.
Οταν τρώμε αργά χορταίνουμε περισσότερο και μάλιστα, με λιγότερο φαγητό.

Ακόμη, απολαμβάνουμε κάθε μας μπουκιά και το κυριότερο, δίνουμε στο σώμα μας τον απαραίτητο χρόνο για να απελευθερώσει τα κατάλληλα ένζυμα τα οποία στέλνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο το μήνυμα της πληρότητας, δηλαδή ότι έχουμε χορτάσει.

Σταματάμε να τρώμε για ένα λεπτό, μία με δύο φορές, κατά την διάρκεια του γεύματος. Αυτή μας η ενέργεια θα ελαττώσει τον ρυθμό μας και θα συνηθίσουμε να τρώμε όλο και πιο αργά.

Αν θέλουμε και 2η μερίδα, πρέπει να περιμένουμε 5 λεπτά.
Και αυτό, γιατί είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουμε γνώμη μετά από λίγο. Στην αντίθετη περίπτωση το ιδανικότερο είναι να προτιμήσουμε σαν δεύτερο πιάτο, ρύζι ή πατάτες, στη μισή ποσότητα.

Δεν τρώμε ποτέ το φαγητό από την συσκευασία του.
Γιατί έτσι, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το πόσο έχουμε καταναλώσει, με αποτέλεσμα να φάμε περισσότερο από αυτό που πρέπει.

Τέλος,

Δεν αδειάζουμε το πιάτο μας και όταν σηκωθούμε από το τραπέζι, σταματάμε να τρώμε και δεν τσιμπολογάμε την ώρα που συμμαζεύουμε!

Δε μετράμε τις θερμίδες
Αυτό που πρέπει να μετράμε είναι το λίπος που καταναλώνουμε.

Το πρώτο βήμα λοιπόν που πρέ?ει να κάνουμε, είναι να μειώσουμε τα λιπαρά φαγητά και όταν πλέον έχουμε συνηθίσει τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά (προϊόντα με 1%-2%), να προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή τη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης.

9 μικρές και έξυπνες συνήθειες

1. Είμαστε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η μοναδική μας απόλαυση πρέπει να είναι το φαγητό και τίποτα άλλο! Δεν πρέπει λοιπόν, ούτε να βλέπουμε τηλεόραση, ούτε να διαβάζουμε κ.ά.

2. Το νερό προηγείται! Εάν θέλουμε να κατευνάσουμε την πείνα μας, πρέπει να ξεκινάμε τα γεύματά μας με ένα ποτήρι νερό ή φυσικό χυμό φρούτου.

3. Τρώμε με σειρά. Εάν καταναλώνουμε ?ρώτα τα φαγητά με τις λιγότερες θερμίδες, ό?ως σαλάτες και λαχανικά, όταν θα φτάσει η ώρα του κυρίως ?ιάτου, τότε η ?είνα μας θα έχει μειωθεί κατά ?ολύ.

4. Τα γεύματά μας πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 15 λε?τά.

5. Οταν τρώμε αργά χορταίνουμε περισσότερο και μάλιστα, με λιγότερο φαγητό. Ακόμη, απολαμβάνουμε κάθε μας μ?ουκιά και το κυριότερο, δίνουμε στο σώμα μας τον απαραίτητο χρόνο για να απελευθερώσει τα κατάλληλα ένζυμα τα οποία στέλνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο το μήνυμα της πληρότητας, δηλαδή ότι έχουμε χορτάσει.

6. Σταματάμε να τρώμε για ένα λεπτό, μία με δύο φορές, κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αυτή μας η ενέργεια θα ελαττώσει το ρυθμό μας και θα συνηθίσουμε να τρώμε όλο και πιο αργά.

7. Αν θέλουμε και 2η μερίδα, πρέπει να ?εριμένουμε 5 λεπτά. Και αυτό, γιατί είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουμε γνώμη ύστερα από λίγο. Στην αντίθετη περίπτωση, το ιδανικότερο είναι να προτιμήσουμε σαν δεύτερο πιάτο, ρύζι ή πατάτες, στη μισή ποσότητα.

8. Δεν τρώμε ποτέ το φαγητό από τη συσκευασία του. Γιατί έτσι, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το πόσο έχουμε καταναλώσει, με αποτέλεσμα να φάμε περισσότερο από αυτό που πρέπει.

9. Τέλος, δεν αδειάζουμε το πιάτο μας και όταν σηκωθούμε από το τραπέζι, σταματάμε να τρώμε και δεν τσιμπολογάμε την ώρα που συμμαζεύουμε!