Μικρά και σύντομα

10.04.2008
Οταν βράζουμε λαχανικά, δεν πρέπει ποτέ να πετάμε τον ζωμό τους, καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεϊνες. Αντίθετα, μπορούμε να τον φυλάξουμε στο ψυγείο και να τον χρησιμοποιήσουμε για να αντικαταστήσουμε το νερό, όταν κάνουμε ζύμες για πίτες, ψωμί, κουλουράκια ή μπισκότα.

Χυμός λαχανικών... Χρήσιμος και θρεπτικός
Οταν βράζουμε λαχανικά, δεν πρέπει ποτέ να πετάμε τον ζωμό τους, καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεϊνες. Αντίθετα, μπορούμε να τον φυλάξουμε στο ψυγείο και να τον χρησιμοποιήσουμε για να αντικαταστήσουμε το νερό, όταν κάνουμε ζύμες για πίτες, ψωμί, κουλουράκια ή μπισκότα.

Για ομοιόμορφο ψήσιμο
Αν θέλουμε να ψήσουμε αμύγδαλα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα απλώσουμε πάνω ς ένα αλουμινόχαρτο, να τα βάλουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 190οC, μέχρι να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα και να τα ανακατεύουμε συνέχεια.

Για ευκολία
Αν δυσκολευόμαστε να αφαιρέσουμε το ζαμπόν από την κονσέρβα του, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε την κονσέρβα σε ζεστό νερό για 2-3 λεπτά, πριν την ανοίξουμε.

Αρωμα βανίλιας
Αν θέλουμε το ψυγείο μας να αποκτήσει ένα ευχάριστο άρωμα, μπορούμε να βουτήξουμε μικρά κομμάτια βαμβακιού σε σκόνη βανίλιας και να τα τοποθετήσουμε σε διάφορα σημεία, μέσα στο ψυγείο μας.

Σωστή τοποθέτηση
Σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό θερμόμετρο κρέατος, θα πρέπει να θυμόμαστε να μην το βάλουμε κοντά στο κόκαλο, καθώς η θερμοκρασία που θα δείξει δεν θα είναι η σωστή.

Για να κάνουμε τη διαφορά Το μπαχάρι, εκτός του ότι δένει έξοχα με κόκκινες σάλτσες, δίνει και μια διαφορετική, αλλά ευχάριστη γεύση στα κέικ ή στα κουλουράκια μας.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στα γλυκά το χρησιμοποιούμε πάντα τριμμένο και σε πολύ μικρή ποσότητα.

Για να έχουμε τραγανά κεφτεδάκια
Θέλουμε τα τηγανητά μας κεφτεδάκια να γίνουν πιο τραγανά;

Η λύση είναι να τα πανάρουμε με καλαμποκάλευρο, αντί με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ποια από τις δύο;
Η φρέσκια και η αποξηραμένη πιπερόριζα έχουν εντελώς διαφορετική γεύση.

Γι αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τι ακριβώς ζητάνε οι συνταγές μας και να μην αντικαθιστούμε ποτέ τη μία με την άλλη.

Αυτό το γνωρίζατε;
Ενας έξυπνος τρόπος για να κόψουμε το ακτινίδιο ομοιόμορφα σε φέτες, είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ειδικό κόφτη βραστών αβγών.

Απόλαυση στο λεπτό
Αν θέλουμε να φτιάξουμε μια νόστιμη και πολύ εύκολη σάλτσα για τα βραστά λαχανικά μας, δεν έχουμε παρά ψιλοκόψουμε κάππαρη και πίκλες στο μπλέντερ και να τα ανακατέψουμε με μαγιονέζα.

Για λιγότερες θερμίδες, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα μαγιονέζας με γιαούρτι.

Ακαταμάχητο άρωμα
Για να αναδείξουμε το καταπληκτικό άρωμα του κρόκου Κοζάνης, μπορούμε, πριν τον χρησιμοποιήσουμε, να τον ανακατέψουμε με ένα κουταλάκι ζεστό γάλα.

Μάθαμε ότι
Η μέντα είναι ένα θαυμάσιο αρωματικό και ταιριάζει υπέροχα στις σάλτσες για κρέατα, όπως και στις σαλάτες με ντομάτα, καρότα και αρακά.

Πατατάκια από σπίτι!
Αν τα παιδιά μας λατρεύουν τα πατατάκια, μπορούμε να τους φτιάξουμε σπιτικά. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να τρίψουμε μια πατάτα με πολύ λεπτές φέτες και να τις τηγανίσουμε σε δυνατή φωτιά, προσέχοντας να μη λιώσουν, αλλά και να μην καούν.

Τρικ ψησίματος
Προκειμένου τα λουκάνικά μας να ψηθούν ομοιόμορφα, είτε στα κάρβουνα είτε στο γκριλ, φροντίζουμε να τα τρυπήσουμε και να τα περάσουμε σε ξύλινα καλαμάκια.

Με αυτόν τον τρόπο και ο χρόνος ψησίματός τους θα μειωθεί, αλλά και θα μπορούμε να τα γυρίζουμε με μεγαλύτερη ευκολία από όλες τις πλευρές.

Μια άλλη πρόταση
Για να δώσουμε να διαφορετικό άρωμα στις πράσινες σαλάτες μας, μπορούμε να ψιλοκόψουμε ένα μήλο, αφού πρώτα βέβαια το έχουμε πλύνει πολύ καλά, και να ανακατέψουμε τα κομματάκια του με τα σαλατικά μας.