Μικρά & σύντομα ...της εποχής

26.03.2008
Η ιστορία του φρούτου ξεκινάει πριν από περίπου 3.000 χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Τα γευστικά αυτά φρούτα, πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους, οι οποίοι μάλιστα, αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως πολύτιμα δώρα.

Μανταρίνια

Η ιστορία του φρούτου ξεκινάει πριν από περίπου 3.000 χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Τα γευστικά αυτά φρούτα, πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους, οι οποίοι μάλιστα, αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως πολύτιμα δώρα.

Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα κυρίως στη Χίο, στην Κρήτη, στην Αργολίδα , στην Κορινθία και στη Μεσσηνία.

Οι ποικιλίες τους είναι πολλές, τα πιο γνωστά όμως είναι τα κοινά μανταρίνια των Μεσογειακών χωρών, τα οποία έχουν κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα, γλυκιά γεύση, κουκούτσια και λεπτή λεία φλούδα. Η ποικιλία όμως που έχει κερδίσει τους καταναλωτές διεθνώς είναι οι κλημεντίνες, που έχουν μικρό σχήμα, έντονο χρώμα, γλυκιά γεύση και είναι χωρίς κουκούτσια.

Τα μανταρίνια όμως εκτός από πολύ γευστικά είναι και άκρως ευεργετικά για την υγεία μας, καθώς περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C, και μάλιστα, συντελούν σημαντικά στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών, του διαβήτη και του καρκίνου του ήπατος.

Οσον αφορά στη μαγειρική τα μανταρίνια τρώγονται ωμά ή σε φρουτοσαλάτες, ενώ μπορούμε να τα απολαύσουμε και σε διάφορα γλυκά, όπως σε τάρτες και τούρτες.

Τα απολαμβάνουμε στη σωστή θερμοκρασία
Για να διατηρούν τα σπαράγγια τη νοστιμιά τους, πρέπει να σερβίρονται είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Για μοναδικό αποτέλεσμα
Για να είναι ο κιμάς μας αφράτος και ζουμερός, καλό είναι να τον σιγοψήνουμε, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα συρρικνωθεί και θα χάσει το ζουμί και τη νοστιμιά του.

Για τα φασόλια μας
Οταν μαγειρεύουμε φασόλια, όλα τα όξινα υλικά, όπως ο χυμός λεμονιού, οι ντομάτες, το κρασί ή το ξίδι πρέπει να προστίθενται προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί διαφορετικά τα φασόλια μας θα γίνουν πολύ σκληρά.

Δεν ξεχνάμε
Οτι δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουμε στρείδια με σπασμένο ή κατεστραμμένο κέλυφος, γιατί είναι σημάδι αλλοίωσης. Επίσης, όταν τα ανοίγουμε, το κρέας τους θα πρέπει να είναι ζουμερό και να αναδύει άρωμα θάλασσας.

Δροσιστικό και υγιεινό!
Για να γίνουν οι χυμοί φρούτων μας ακόμη πιο γευστικοί, μπορούμε να ψιλοκόψουμε λίγες φράουλες, να βάλουμε ένα κομματάκι μέσα σε παγοκύστες με νερό και όταν παγώσουν, να προσθέσουμε τα παγάκια φράουλες στους χυμούς μας.

Μια διαφορετική πρόταση
Εάν είμαστε χορτοφάγοι δεν χρειάζεται να στερηθούμε την αγαπημένη μας πίτσα.

Μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε μια υγιεινή πίτσα με μανιτάρια, ψιλοκομμένα καρότα, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες ψητές, λεπτοκομμένες φέτες πατάτας και κρεμμύδι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και διάφορα μπαχαρικά, όπως ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, σκόρδο, δενδρολίβανο και καλή μας όρεξη!

Για να εντυπωσιάσουμεΤους καλεσμένους μας, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές φρουτοσαλάτες και στη συνέχεια, να καλύψουμε τα φρούτα με μεγάλες φέτες ανανά, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη.

Υγιεινή προσθήκη!
Εάν θέλουμε να γίνουν τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια μας θρεπτικά, μπορούμε μέσα στον κιμά, να αναμείξουμε λίγο ψιλοκομμένο καρότο, κολοκυθάκι ή σπανάκι.

Χωρίς μυρωδιές
Για να αποφύγουμε την αντιαισθητική μυρωδιά των τηγανητών ψαριών, μπορούμε πριν ξεκινήσουμε να τα τηγανίζουμε, να προσθέσουμε στο τηγάνι μερικές λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού.

Εξυπνος τρόπος!
Εάν θέλουμε να κόψουμε σε ομοιόμορφες φέτες τα μανιτάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ειδικό κόφτη για τα αβγά.

Ενας πλάστης-χίλιες χρήσεις!
Στην περίπτωση που η συνταγή μας χρειάζεται ψιλοκομμένα καρύδια, μία εύκολη λύση είναι να τυλίξουμε μέσα σε μια λαδόκολλα τα ολόκληρα καθαρισμένα καρύδια και στη συνέχεια, να τα πιέσουμε με τον πλάστη αρκετές φορές.

Εάν ξεχάσαμε
Να αγοράσουμε το ειδικό συρμάτινο σφουγγαράκι για να καθαρίσουμε τη σχάρα μας, μια προσωρινή και αποτελεσματική λύση είναι να κόψουμε αρκετό αλουμινόχαρτο, να το τυλίξουμε σε μπαλάκι και στη συνέχεια, να τρίψουμε με αυτό τη σχάρα μας.

Για τους λεκέδες
Στην περίπτωση που μας έπεσε κατά λάθος λάδι στο πάτωμα, μπορούμε να το καλύψουμε με αλεύρι, γιατί έχει την ιδιότητα να το απορροφά, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε στη συνέχεια πολύ εύκολα.

Η σωστή διατήρηση
Για να μη μαλακώσει και σβολιάσει η μαύρη ζάχαρη, απλά βάζουμε μια φέτα ψωμί μέσα στο πακετάκι της.

Για να πετύχει
Εάν θέλουμε η μαρέγκα μας να γίνει πιο σφιχτή, μπορούμε την ώρα που τη χτυπάμε, να ρίξουμε 1 κουταλιά ξίδι ή λεμόνι.

Καθαρισμένες Πατάτες
Για να μη μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες, φροντίζουμε να τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό με λεμόνι, μέχρι να τις μαγειρέψουμε.

Ιδιαίτερη απόλαυση... στη στιγμή!
Ενα γευστικότατο και γρήγορο σνακ, τόσο για εμάς όσο και για τους μικρούς μας φίλους είναι να ψήσουμε τοστάκια και να τα γεμίσουμε με σοταρισμένα μανιτάρια, κόκκινα φασόλια, κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά και φυσικά τυρί της αρεσκείας μας.