...Της εποχής

10.04.2008
Τα λεμόνια ήταν γνωστά από τα αρχαία χρόνια και οι ποικιλίες τους είναι αμέτρητες.

Λεμόνι
Είναι ο καρπός του υβριδικού εσπεριδοειδούς δέντρου που ονομάζεται λεμονιά και η ονομασία «λεμόνι» προέρχεται από την περσική λέξη «Limu».

Τα λεμόνια ήταν γνωστά από τα αρχαία χρόνια και οι ποικιλίες τους είναι αμέτρητες.

Τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε το λεμόνι με ποικίλους τρόπους.

Ταιριάζει μοναδικά με όλα τα ψητά κρέατα και ψάρια, καθώς και με τα περισσότερα βραστά ή ψητά λαχανικά.

Γίνεται υπέροχη μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού ή χυμός, ενώ επίσης μια φέτα του θεωρείται απαραίτητο συνοδευτικό σε ποτά, παγωμένο τσάι και αναψυκτικά.

Οσον αφορά στην υγεία μας, ο χυμός λεμονιού αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό για το συκώτι, απομακρύνει το ουρικό οξύ και τις διάφορες τοξίνες από τον οργανισμό, συντελεί στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και τέλος, βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας και διατηρεί τα δόντια μας υγιή.

Για να φτιάξουμε...

Πεντανόστιμη σος!
Για να φτιάξουμε γρήγορα μια γευστική σος βινεγκρέτ για τις πράσινες σαλάτες μας, απλώς ανακατεύουμε σε ένα μπολ λίγο ξίδι μπαλσάμικο με μουστάρδα και αλάτι.

Ξέρατε ότι
Το κύμινο είναι το δεύτερο, μετά το πιπέρι, πιο διαδεδομένο μπαχαρικό στον κόσμο. Μάλιστα, ταιριάζει υπέροχα με τα κοκκινιστά φαγητά.

Σκέτη νοστιμιά!
Για μια ακόμη διαφορετική γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι στο μαρινάρισμα των κρεατικών και πουλερικών.

Η σωστή αγορά
Οταν αγοράζουμε κουνουπίδι, πρέπει να προσέχουμε οι ανθοί του να μην έχουν μαύρα ή καφέ στίγματα.

Υγιεινή πρόταση
Μια κουταλιά μέλι στο τσάι μας, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, θα τονώσει τον οργανισμό μας με τον καλύτερο τρόπο!

Δύο σε ένα!
Τα δαμάσκηνα δεν είναι απλώς νόστιμα, αλλά είναι και άκρως υγιεινά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και βιταμίνη C και συνδυάζονται μοναδικά με το χοιρινό κρέας.

Ολο άρωμα!
Για να δώσουμε στα ψάρια μας ξεχωριστή γεύση και άρωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνηθο ή μαϊντανό.

Εναλλακτική διαδικασία!
Ενας διαφορετικός τρόπος για να μαρινάρουμε τα ψάρια μας, είναι να τα κλείσουμε σε αεροστεγή σακούλα φύλαξης τροφίμων αντί μέσα σε μπολ.

Χωρίς δυσκολία
Εάν θέλουμε να κόψουμε με μεγαλύτερη ευκολία τις πατάτες μας, μπορούμε να αλείψουμε το μαχαίρι μας με λίγη μαργαρίνη.

Για τρυφερό κρέας!
Ο καλύτερος χυμός φρούτου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαλακώσει το μοσχαρίσιο κρέας μας, είναι ο χυμός του ανανά.

Υπέροχη επιλογή!
Η καλύτερη γευστική προσθήκη για τις σαλάτες με θαλασσινά, είναι οι φέτες ανανά, οι οποίες εκτός από νοστιμιά, προσθέτουν και άρωμα.

Κάτι διαφορετικό!
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μια ιδιαίτερη σος για το αρνάκι σχάρας ή σούβλας, μπορούμε να ανακατέψουμε γιαούρτι με πιπέρι καγιέν και μέντα.

Ποτέ πια άσχημες μυρωδιές!
Εάν δεν θέλουμε να μυρίζουν τα χέρια μας από τις διάφορες οσμές των φαγητών, μπορούμε να τα τρίψουμε με λίγο ελληνικό καφέ.

Σωστός καθαρισμός!
Για να πλύνουμε καλύτερα τα λαχανικά μας, μπορούμε να ρίξουμε μέσα στο μπολ με το νερό και λίγη μπέικιν σόδα.

Αντί για νερό
Οταν φτιάχνουμε ζύμη για γλυκά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με χυμούς της αρεσκείας μας, χωρίς βέβαια την προσθήκη ζάχαρης.

Αντί για αλάτι
Αν θέλουμε να αποφύγουμε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό μας, μπορούμε να βάλουμε λίγο περισσότερο σκόρδο, το οποίο θα δώσει γεύση στο φαγητό μας.

Λίγο χτύπημα
Οταν θέλουμε να προσθέσουμε αβγά σε ένα ζεστό μείγμα, καλό είναι να μην τα προσθέσουμε ολόκληρα, αλλά να τα χτυπήσουμε πρώτα λίγο.

Πρωτότυπη ιδέα!
Για ένα διαφορετικό και νόστιμο πιάτο μπορούμε αντί να σερβίρουμε σκέτες τις ψητές μας πατάτες, να τις καλύψουμε με τριμμένο τυρί, ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον.

Δυο τροποι για μπαμιες
Α. Για να αποφύγουμε την κολλώδη υφή που έχουν οι μπάμιες,πριν τις μαγειρέψουμε, τις βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα σε αλατισμένο νερό, στη συνέχεια τις σουρώνουμε και κατόπιν, τις ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.

Β. Μπορούμε όταν τις καθαρίζουμε, να τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και ξίδι.

Λίγο ρύζι και... αντίο στο πρόβλημα!
Για να αποφύγουμε τα πολλά υγρά που βγάζει το σπανάκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα λίγο ρύζι.

Για υπέροχη εμφάνιση
Εάν θέλουμε η επιφάνεια της τάρτας μας να είναι γυαλιστερή, μπορούμε πριν τη βάλουμε στο φούρνο, να την αλείψουμε με το ασπράδι ενός αβγού.