Αλήθειες και πολύτιμες συμβουλές για το έμμενταλ!

04.03.2008
Το έμμενταλ, αναμφισβήτητα, αποτελεί την καλύτερη γευστική πρόταση για κάθε στιγμή της ημέρας, για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, καθώς και για να δημιουργήσουμε πρωτότυπες απολαυστικές δημιουργίες.

Το έμμενταλ, αναμφισβήτητα, αποτελεί την καλύτερη γευστική πρόταση για κάθε στιγμή της ημέρας, για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, καθώς και για να δημιουργήσουμε πρωτότυπες απολαυστικές δημιουργίες.

Ομως, για να έχουν οι συνταγές μας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε το τυρί σωστά. Γι αυτό και εμείς σε αυτό το τεύχος σας παραθέτουμε πολύτιμες συμβουλές γεύσης!

Το κατάλληλο εργαλείο;
Εάν θέλουμε να κόψουμε λεπτές ομοιόμορφες φλοίδες τυριού, χρησιμοποιούμε το ειδικό μαχαίρι για λαχανικά. Τοποθετούμε το τυρί στο κοφτερό μέρος του μαχαιριού και στη συνέχεια, γλιστράμε τη λάμα σε όλη την επιφάνεια.

Υπέροχο σνακ
Μια γευστική και γρήγορη λύση για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας είναι η εξής:

Ψήνουμε αρχικά δυο φέτες ψωμί του τοστ και στη συνέχεια βάζουμε πάνω στη μία από αυτές μερικές φέτες τυρί, ένα φύλλο σαλάτας, μία φέτα ζαμπόν και αφού το σκεπάσουμε με την άλλη φέτα το πεντανόστιμο τοστ μας είναι έτοιμο στη στιγμή!

Για περισσότερη γεύση;
Μπορούμε να ανακατέψουμε το τριμμένο τυρί με μπαχαρικά της επιλογής μας και να απλώσουμε το μείγμα πάνω στα ωγκρατέν μας.

Ολο άρωμα!
Για να αρωματίσουμε το τυρί μας, τοποθετούμε στη συσκευασία του διάφορα αρωματικά βότανα, όπως για παράδειγμα φασκόμηλο ή δενδρολίβανο και το αφήνουμε στη συνέχεια, τουλάχιστον για 2 ημέρες καλά κλεισμένο. Το νέο μας γευστικό τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή να καταναλωθεί ως έχει.

Πρωτότυπες γεύσεις
Εάν είμαστε λάτρεις καινούργιων γευστικών εμπειριών, μπορούμε να απολαύσουμε το έμμενταλ με μερικές σταγόνες σάλτσας σόγιας ή τυλιγμένο σε σουσάμι.

Ιδανικό ορεκτικό
Εάν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, μπορούμε να κόψουμε έμμενταλ, καθώς και λαχανικά όπως καρότο, φινόκιο ή σέλερι σε μπαστουνάκια και να τα σερβίρουμε συνοδευμένα από γιαούρτι αρωματισμένο με κύμινο, κάρι ή σχοινόπρασο.

Σπιτικά τσιπς τυριού
Για να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι απολαυστικά τσιπς τυριού, κάνουμε το εξής: Κόβουμε στα τέσσερα μια φέτα τυρί, τοποθετούμε τα κομμάτια του τυριού σε ένα πιάτο, όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και στη συνέχεια, τα ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 2 λεπτά στα 800 Wat. Προσοχή! Φροντίζουμε να ξεκολλήσουμε τα «τσιπς» τυριού αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.

Είναι το έμμενταλ το μεγαλύτερο τυρί σε διάμετρο;
Φυσικά, αφού τα κεφάλια του έχουν διάμετρο που αγγίζει τα 75 εκατοστά ή και το 1 μέτρο, ενώ το βάρος τους φτάνει από 75 έως 130 κιλά.

Γιατί το έμμενταλ έχει τρύπες;
Εξαιτίας της ιδιαίτερης παρασκευής του. Αναλυτικότερα, η ζύμωση των τυριών συνοδεύεται πάντα από τον σχηματισμό διοξειδίου του άνθρακα. Στην περίπτωση όμως του έμμενταλ, το αέριο αυτό δεν μπορεί να διαφύγει και δεδομένου ότι σε κάποια σημεία η μάζα έχει μικρότερη πυκνότητα, δημιουργεί μια φυσαλίδα η οποία, όταν κόβεται το τυρί, γίνεται τρύπα.

Πόσα λίτρα γάλακτος χρειάζονται για να παραχθεί ένα κεφάλι έμμενταλ;
Ενα κεφάλι έμμενταλ χρειάζεται για τη μεταποίησή του 1.000 λίτρα γάλακτος και για την παρασκευή ενός κιλού έμμενταλ απαιτούνται 12 λίτρα γάλακτος.

Ποια βιταμίνη διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου;
Πρόκειται για τη βιταμίνη D, η οποία διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα έντερα και συντελεί στην εναπόθεσή του στα οστά.

Περιέχει το έμμενταλ τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου;
Ναι, και αυτό οφείλεται στη διαδικασία παρασκευής του (ώριμο τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα) η οποία επιτρέπει τη συγκέντρωση του ασβεστίου. Συγκεκριμένα, σε 100 γραμ. έμμενταλ υπάρχουν 1.000 χιλιόγραμμα ασβεστίου.

Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο;
Για την καλύτερη συντήρηση του τυριού, είναι προτιμότερο να το ξαναβάλουμε στη συσκευασία του και να το διατηρήσουμε στο συρτάρι των λαχανικών, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί από τις μυρωδιές των άλλων τροφίμων.

Μεγάλοι ή μικροί κύβοι;
Για περισσότερη γεύση, όταν φτιάχνουμε σαλάτες, φροντίζουμε να κόβουμε το έμμενταλ σε κύβους όχι μικρούς, αλλά μέτριου μεγέθους.

Προσοχή στο χρόνο!
Καλό είναι να αποφεύγουμε να ψήνουμε το τυρί για πολλή ώρα, γιατί από ένα σημείο και μετά σχηματίζει πολύ σφιχτούς σβόλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ