Τσάϊ το πολύτιμο!

04.03.2008
Ενας εύκολος τρόπος για να απομακρύνουμε τις άσχημες μυρωδιές από τον κάδο σκουπιδιών, είναι να τρίψουμε μερικά φύλλα από πράσινο τσάι και να τα ρίξουμε μέσα.

Ενας εύκολος τρόπος για να απομακρύνουμε τις άσχημες μυρωδιές από τον κάδο σκουπιδιών, είναι να τρίψουμε μερικά φύλλα από πράσινο τσάι και να τα ρίξουμε μέσα.

Για τις ντομάτες μας
Στην περίπτωση που οι ντομάτες μας είναι πολύ ώριμες και μαλακές, δεν τις πετάμε, αλλά τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ. Την επομένη, οι ντομάτες μας θα είναι πιο σφιχτές.

Κρεμμύδια...διαφορετικά!
Εάν θέλουμε να απολαύσουμε μια ιδιαίτερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι στη μαργαρίνη, όταν σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας.

Η σωστή αποθήκευση
Για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το γιαούρτι, το τυρί σε κρέμα και το τυρί κότατζ, τοποθετούμε τη συσκευασία τους στο ψυγείο ανάποδα.

Αντίο μυρωδιές!
Εάν το μείγμα της συνταγής μας χρειάζεται αρκετά αβγά, αλλά η μυρωδιά τους μας είναι δυσάρεστη, μπορούμε την ώρα που χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ, να προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι, το οποίο θα απομακρύνει τη μυρωδιά των αβγών.

Για γρήγορο αποτέλεσμα
Εάν θέλουμε να χρυσίσουν τα κρεμμύδια μας γρηγορότερα, μπορούμε όταν τα σοτάρουμε, να προσθέσουμε στο λάδι μισή κουταλιά αλάτι.

Πολύτιμα υλικά
Για να μην κολλήσουν οι μπάμιες μας, φροντίζουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού ή μια κουταλιά γιαούρτι.

Χωρίς δυσκολία
Εάν θέλουμε να καθαρίσουμε γρήγορα και εύκολα τον τρίφτη μας από το τυρί, πριν τον πλύνουμε, απλώς τρίβουμε μια καθαρισμένη πατάτα, η οποία θα απομακρύνει, στη στιγμή, το κολλημένο τυρί.

Υγιεινή πρόταση
Τα αμύγδαλα και τα καρύδια, αν και έχουν αρκετές θερμίδες, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου.

Για ένα υγιεινό πρωινό λοιπόν, γεμάτο ενέργεια, μπορούμε να τα προσθέσουμε, ψιλοκομμένα, στα δημητριακά μας κάθε πρωί.

Ολο νοστιμιά!
Για περισσότερη γεύση, μπορούμε να βράσουμε τα μύδια μας σε λίγη μπίρα ή κρασί, ενώ για περισσότερο άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο.

Μια διαφορετική πρόταση!
Στις συνταγές σοκολατένιων γλυκών όπου απαιτείται και η χρήση αλκοολούχων ποτών, μπορούμε κάλλιστα να τα αντικαταστήσουμε με καφέ.

Η γεύση του θα μας ενθουσιάσει!
Η σωστή θερμοκρασία


Αν θέλουμε να προσθέσουμε γιαούρτι σε ένα ζεστό μείγμα, πρέπει πρώτα να αφήσουμε το γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην κόψει.

Εξυπνος τρόπος
Αν οι μπανάνες που αγοράσαμε είναι πολύ άγουρες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταναλωθούν, για να ωριμάσουν γρήγορα, τις βάζουμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με μισό μήλο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ημέρες.

Αλάτι στην ώρα του!
Εάν θέλουμε τα φασολάκια μας να είναι μαλακά, καλό είναι να τα αλατίζουμε, αφού έχει ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους.

Το αντίθετο θα κάνει τα φασολάκια μας σκληρά.

Πάντοτε στεγνά
Οταν χρησιμοποιούμε μπέικιν σόδα, πρέπει να προσέξουμε να είναι εντελώς στεγνός ο δοσομετρητής ή το κουταλάκι, γιατί στην περίπτωση που είναι βρεγμένα, έστω και λίγοη υγρασία θα την ενεργοποιήσει, δηλαδή θα αρχίσει να αφρίζει.

Εναλλακτική λύση
Στην περίπτωση που μια συνταγή χρειάζεται κάρδαμο, αλλά δεν έχουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε, με κανέλα.

Ομοιόμορφες φέτες
Αν θέλουμε να κόψουμε τα βραστά αβγά σε φέτες και δεν έχουμε το ειδικό σκεύος κοπής, μπορούμε να το κάνουμε με ένα μαχαίρι, φροντίζοντας όμως πριν κόψουμε κάθε φέτα, να το βουτάμε σε κρύο νερό.

Μικρά & σύντομα ...της εποχής

Δεντρολίβανο
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Ροσμαρίνος και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

Το συναντάμε και με τα ονόματα «ροζμαρίνι» και «λασμαρί», αλλά και ως «δροσιά της θάλασσας», εξαιτίας του γεγονότος οτι φυτρώνει κοντά στη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα θάμνο ημι-αυτόφυτο, με χαρακτηριστική μυρωδιά , μικρά λευκά άνθη και βαθυπράσινα φύλλα, ο οποίος προτιμά τα ξηρά και χέρσα εδάφη και ανθίζει το καλοκαίρι.

Το δεντρολίβανο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν ως το δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, στους στολισμούς των ναών και των κτιρίων, ενώ το έκαιγαν και σαν θυμίαμα.

Οσον αφορά στην υγεία, το δεντρολίβανο ενδείκνυται για την καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων και των εντερικών διαταραχών, καταπραϋνει τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Στη μαγειρική πάλι, το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα φαγητά μας ενώ στη ζαχαροπλαστική στα γλυκά του κουταλιού.

Με άλλο άρωμα και... άλλη γεύση
Για να δώσουμε έναν πικάντικο τόνο στις τηγανίτες μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα κανέλα, μοσχοκάρυδο και λίγη βανίλια.