3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξαναπλύνεις την προπλυμένη συσκευασμένη σακούλα με σαλάτα, σύμφωνα με επιστήμονες τροφίμων

30.11.2022
3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξαναπλύνεις την προπλυμένη συσκευασμένη σακούλα με σαλάτα, σύμφωνα με επιστήμονες τροφίμων
Πριν φτιάξεις την αγαπημένη σου σπιτική σαλάτα, δες τους τρεις λόγους για τους οποίους πρέπει να πλένεις τις προπλυμένες σαλάτες όποτε είναι δυνατόν

Σε πολλές περιπτώσεις, το να βλέπεις την ετικέτα "προπλυμένο" σε μια σακούλα με μαρούλι μπορεί να μην σημαίνει πολλά. Φυσικά, πριν πανικοβληθείς, ξέρουμε ότι υπάρχουν φαγητά που προκαλούν πραγματικά προβλήματα — και ότι το προπλυμένο μαρούλι ευτυχώς δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι οι προπλυμένες σαλάτες δεν είναι απαραίτητα τόσο έτοιμες για κατανάλωση όσο θέλουμε να υποθέσουμε. Ευτυχώς, δεν είναι μεγάλος λόγος ανησυχίας.

4 συμβουλές για να διατηρήσεις φρέσκια και τραγανή τη σαλάτα που θα πάρεις στο γραφείο για μεσημεριανό γεύμα

Οι επιστήμονες τροφίμων λένε ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ίσως θα πρέπει να ξεπλύνεις τη συσκευασμένη σαλάτα σου για να μειώσεις τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας. Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό —ειδικά όταν η συσκευασία λέει ότι η σαλάτα έχει ήδη πλυθεί— συμβουλεύουν ότι είναι καλύτερο να είσαι προσεκτική. Έτσι, πριν φτιάξεις την αγαπημένη σου σπιτική σαλάτα, δες τους τρεις λόγους για τους οποίους πρέπει να πλένεις τις προπλυμένες σαλάτες όποτε είναι δυνατόν.

1. Η πρόπλυση στις εγκαταστάσεις συσκευασίας τροφίμων δεν είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματική
Σύμφωνα με τον Francisco Diez-Gonzalez, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Georgia, το πλύσιμο των προπλυμένων σαλατών δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο. «Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να τις πλύνεις, αλλά εάν έχεις χρόνο, καλό είναι να το κάνεις. Να θυμάσαι ότι ακόμη και το πλύσιμο που γίνεται πριν από τη συσκευασία δεν είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικό, επομένως ένα επιπλέον πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ακόμη περισσότερο», λέει ο Diez-Gonzalez.

2. Η παραγωγή διατρέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες
Η Natalie Alibrandi, επιστήμονας τροφίμων με έδρα το Λονδίνο και διευθύνουσα σύμβουλος της Nali Consulting, συμφωνεί επίσης ότι πρέπει να πλένεις τις προπλυμένες σαλάτες, επειδή είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στη μόλυνση. «Το προπλυμένο μαρούλι μπορεί να φαίνεται σαν η καλύτερη επιλογή όταν βιάζεσαι και χρειάζεσαι κάτι πρόχειρο. Ωστόσο, θα το σκεφτόμουν δύο φορές πριν φάω κατευθείαν. Αν και τα προπλυμένα μαρούλια είναι προπλυμένα - και μπορεί να είναι έως και τρεις φορές - υπάρχει ακόμη κίνδυνος μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα και το E.coli να υπάρχουν ακόμη», λέει η Alibrandi.

Αυτή είναι η πιο πολύτιμη τεχνική μαγειρέματος που εξοικονομεί χρόνο

3. Μπορείς να ελέγξεις καλύτερα πόσο καθαρό είναι το περιβάλλον πλύσης στο σπίτι
Όπως αναφέρει ο Diez-Gonzalez, μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα μόλυνσης ακόμη και πριν το μαρούλι φτάσει στο τοπικό παντοπωλείο σου. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Alibrandi λέει ότι είναι καλύτερο να πλένεις τις σαλάτες στο σπίτι. «Έχεις τον έλεγχο του περιβάλλοντος στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να λάβεις επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγεις τη μόλυνση», λέει. Για παράδειγμα, βεβαιώσου ότι ο νεροχύτης και το σουρωτήρι είναι εντελώς καθαρά πριν πλύνεις τη σαλάτα και ότι χρησιμοποιείς φρέσκο, πόσιμο νερό. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να αποφύγεις οι ωμές σαλάτες να έρθουν σε επαφή με άλλα ευπαθή τρόφιμα όπως το ωμό κρέας, τα θαλασσινά ή τα γαλακτοκομικά.