Πώς να διαλέξεις το τέλειο καρπούζι

01.08.2021
Πώς να διαλέξεις το τέλειο καρπούζι
Τα tips για να κάνεις τη σωστή επιλογή στο μανάβικο

Το να φέρεις στο σπίτι ένα άγευστο καρπούζι στη μέση του καλοκαιριού είναι αρκετά απογοητευτικό. Απόφυγε να κάνεις ξανά τη λάθος επιλογή, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά tips:

Ψάξε για ρίγες
Ο χρωματισμός του καρπουζιού δείχνει την ωριμότητα του. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα καρπούζι που έχει ένα ισχυρό, σταθερό μοτίβο λωρίδων. Οι πράσινες λωρίδες πρέπει να είναι βαθιές, σκούρες πράσινες, ενώ οι ωχρές λωρίδες πρέπει να έχουν περισσότερο μια ανοιχτή κίτρινη απόχρωση. Επιπλέον, αν το καρπούζι είναι πολύ γυαλιστερό, είναι πιθανότατα άγουρο.

Έλεγξε το κοτσάνι
Για να επιλέξεις ένα καρπούζι που είχε αρκετό χρόνο να ωριμάσει, θα πρέπει να ελέγξεις το κοτσάνι του, που πρέπει να είναι στεγνό και κιτρινοκαφέ. Ένα πράσινο κοτσάνι μπορεί να σημαίνει ότι το καρπούζι δεν είναι ακόμη ώριμο και θα στερείται γεύσης και γλυκύτητας.

Χτύπησε το
Κάνε ένα απαλό χτύπημα και άκουσε τον ήχο που βγάζει. Εάν ακούγεται βαθύ και κούφιο, αυτό δείχνει ότι ο καρπός έχει περισσότερο νερό και είναι πιθανώς ώριμος. Αντίθετα, αν το χτύπημα ακούγεται πιο πυκνό, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο φλοιό είναι πολύ παχύς και δεν έχουν ωριμάσει πλήρως.

Τα σημάδια είναι ένα καλά
Τα ξηρά σημάδια διάβρωσης και οι γραμμές που μοιάζουν με φλέβες είναι εξαιρετικοί δείκτες ενός γλυκού καρπουζιού. Αυτά τα σημεία δείχνουν πού διαρρέει η ζάχαρη από το φρούτο.

Το σωστό βάρος
Όταν σηκώνεις ένα καρπούζι, θα πρέπει να το αισθάνεσαι πιο βαρύ από ό, τι φαίνεται. Όσο πιο πυκνό είναι για το μέγεθός του, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα να είναι πιο γλυκό.

Το σωστό σχήμα
Αναζήτησε ένα καρπούζι πιο στρογγυλό και πιο ομοιόμορφο, σε αντίθεση με ένα οβάλ. Τα πιο στρογγυλά καρπούζια είναι πιο γλυκά, ενώ τα πιο ωοειδή τείνουν να είναι υδαρή και λιγότερο αρωματικά.