Πώς το σημείο που τοποθετείς το ταψί στο φούρνο επηρεάζει το μαγειρικό σου αποτέλεσμα

23.06.2021
Πώς το σημείο που τοποθετείς το ταψί στο φούρνο επηρεάζει το μαγειρικό σου αποτέλεσμα
Τι να επιλέξεις σύμφωνα με το τρόφιμο που θέλεις να μαγειρέψεις

Ανεξάρτητα από την εμπειρία σου στη μαγειρική, είναι πολύ πιθανό όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσεις σε ποιο ύψος του φούρνου θα τοποθετήσεις το ταψί σου για να ψήσεις αυτό που θέλεις, να μη ξέρεις τι να κάνεις. Η απλή λύση, είναι να βάλεις το ταψί στη μεσαία θέση, καθώς αυτό λειτουργεί καλά για τις περισσότερες περιπτώσεις μαγειρέματος και ψησίματος.

Όσα πρέπει να αποφύγεις όταν βάζεις μπαχαρικά στο φαγητό

Η πραγματική όμως απάντηση είναι ότι η επιλογή αυτή βασίζεται σε περισσότερους παράγοντες - οι οποίοι έχουν να κάνουν με την κατασκευή του εκάστοτε φούρνου και το πώς τροφοδοτείται και διανέμεται η θερμότητα.

Αυτά είναι τα βασικά για το πώς το σημείο που τοποθετείς το ταψί στο φούρνο επηρεάζει το αποτέλεσμα του μαγειρέματος - και τι να μαγειρέψεις ιδανικά στο κάθενα από αυτά:

Κορυφή
Αυτή η θέση είναι ιδανική για το μαγείρεμα κοτόπουλου. Τοποθέτησε τη ράγα σε αυτό το ύψος για τρόφιμα που θέλεις να ψήσεις και να γίνουν τραγανά γρήγορα, όπως το σκορδόψωμο και οτιδήποτε καλύπτεται από λιωμένο τυρί. Θα πρέπει να προσέξεις γιατί είναι πολύ εύκολο να κάψεις το φαγητό όταν ψήνεις σε αυτό το ύψος.

Το λαθος που (μάλλον) κάνεις όταν καθαρίζεις φράουλες

Μέση
Το μεσαίο ύψος είναι ιδανικό για τα περισσότερα τρόφιμα αφού τα τοποθετεί στη μέση του φούρνου, επιτρέποντας στον ζεστό αέρα να κυκλοφορεί ομοιόμορφα γύρω από το φαγητό, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα ομοιόμορφο μαγείρεμα. Ιδανικά, τοποθέτησε το ταψί στο μεσαίο ύψος για να φτιάξεις μπισκότα, ψάρι, brownies, και ψωμί μπανάνας.

Κάτω μέρος
Αυτή η θέση προσφέρει εγγύτητα στην πηγή θερμότητας καθώς μαγειρεύεις, κάτι που την κάνει ιδανική για πίτσα ή άλλα ψωμιά που απαιτούν μικρή έκθεση σε έντονες θερμοκρασίες. Μπορεί να μην έχει την ένταση ενός φούρνου με ξύλα, αλλά το καταφέρνει περισσότερο από το μεσαίο ράφι.