Πασχαλινά αυγά: 7 διαφορετικές τεχνικές και τα μυστικά τους για να διαλέξεις πώς θα τα βάψεις φέτος

19.04.2021
Πασχαλινά αυγά: 7 διαφορετικές τεχνικές και τα μυστικά τους για να διαλέξεις πώς θα τα βάψεις φέτος
Αν δεν το κατάλαβες ακόμη, η ερχόμενη Κυριακή είναι των Βαΐων. Που σημαίνει ότι η επόμενη είναι το Πάσχα. Και, όπως φαίνεται, μάλλον θα είναι το δεύτερο που θα κάνουμε στα σπίτια μας. Ακόμη δεν έχουμε μάθει αν οι δρόμοι θα ανοίξουν για να ταξιδέψουμε, όμως τα έθιμα, είτε στο σπίτι, είτε στο εξοχικό καλό είναι να τα κρατήσουμε. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα πασχαλινά αβγά και θα σου δώσουμε αρκετές εναλλακτικές για να διαλέξεις αυτή που προτιμάς. Βασικό σημείο βέβαια είναι το βράσιμο και ΕΔΩ θα βρεις όλες τις οδηγίες για να το κάνεις σωστά χωρίς να σου σπάσουν τα μισά. Επίσης, θυμίσου ότι η παράδοση θέλει ο αριθμός των αυγών που θα βάψεις να είναι μονός και όχι ζυγός. Από εκεί και πέρα, "ξεφύλισσε" την παρακάτω gallery και διάλεξε την τεχνική που προτιμάς.

1. Χρωματιστά αβγά με βαφές εμπορίου

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα καθώς θα πρέπει να ακολουθήσεις βήμα βήμα τις οδηγίες χρήσεις στο φακελάκι της βαφής που θα επιλέξεις. Το έθιμο θέλει τα αυγά κόκκινα ως συμβολισμό για το αίμα του Ιησού που χύθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης (εξ ου και τα βάφουμε εκείνη τη μέρα) όμως εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις όποιον άλλο χρωματισμό θέλεις [φωτό επάνω]

2. Με χρώμα ζαχαροπλαστικής

Βράζεις λευκά αυγά γιατί τα κίτρινα δεν θα καλυφθούν εύκολα με τον τρόπο αυτό και χρώμα ζαχαροπλαστικής που θα βρεις σε σούπερ μάρκετ.

Σε ποτήρια βάζεις χλιαρό νερό με 2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι σε κάθε ποτήρι.

Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις το χρώμα ζαχαροπλαστικής. 20-30 σταγόνες ανά ποτήρι είναι ιδανικές αλλά μπορείς να πειραματιστείς. Αν για παράδειγμα τα αυγά σου βγουν πολύ ανοιχτά, πρόσθεσε λίγες ακόμη. Για τα χρώματα, εκτός από τα βασικά που τα έχεις έτοιμα, μπορείς να κάνεις πράσινο με μπλε και κίτρινο και μοβ με μπλε και κόκκινο.

Ρίχνεις το αυγό μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλεις. Σε 2-3 λεπτά έχεις ένα γλυκό παστέλ χρώμα. Όσο περισσότερο το αφήνεις, τόσο περισσότερο σκουραίνει. Μετά τα βγάζεις με κουτάλι και τα αφήνεις να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας.

3. Ombre πασχαλινά αυγά

Το μόνο που θα χρειαστείς για αυτή την τεχνική είναι βαφή στο χρώμα της αρεσκείας σου και ξύδι! Οι τρόποι για να φτιάξεις τα αυγά όμπρε είναι δύο: είτε αλλάζεις την ποσότητα της βαφής, είτε το χρόνο που αφήνεις τα αυγά μέσα σε αυτή.

1ος τρόπος: Διαλύεις σε ένα μπολ τη βαφή με το νερό και το ξύδι. Στη συνέχεια αρχίζεις να βουλιάζεις μέσα ένα- ένα τα αυγουλάκια σου παίζοντας με το χρόνο. Το πρώτο άφησε το μόλις για μερικά δευτερόλεπτα, το άλλο λιγάκι περισσότερο, το τρίτο για ένα λεπτό και ούτω καθεξής. Το αυγουλάκι πού βούτηξες στη βαφή μόλις για κλάσματα δευτερολέπτου θα έχει μια παλ ελαφριά απόχρωση ενώ αυτό πυο θα έχεις αφήσει για 2 ή 3 ολόκληρα λεπτά στη βαφή θα είναι σκούρο με χρώμα βαθύ κι έντονο.

2ος τρόπος: Παίζεις με την ποσότητα της βαφής. Πάρε 5ή 6 μπολ ανάλογα με το πόσες διαβαθμίσεις χρώματος θέλεις και βάλε σε κάθε ένα ξύδι και διαφορετική ποσότητα βαφής. Μπορείς να επιλέξεις χρώμα ζαχαροπλαστικής ώστε να ελέγξεις την απόχρωση με σταγόνες, ωστόσο, γίνεται και με το χρώμα για βαφή αυγών του εμπορίου. Στο πρώτο μπολ βάλε δύο σταγόνες, στο δεύτερο έξι, στο τρίτο δέκα, στο επόμενο 20 κτλ. Βάλε τα βρασμένα αυγουλάκια σου μέσα στα μπολ και άσε τα για λίγο. Μόλις τα βγάλεις το κάθε ένα θα έχει διαφορετική απόχρωση του ίδιου χρώματος.

4. Παραδοσιακός τρόπος με κρεμμύδι και καλσόν!

Ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος με ρίζες στην ελληνική παράδοση που ακόμη επιλέγεται συχνά. Όλα γίνονται φυσικά κι οικολογικά γι΄αυτό φτιάχνεις μόνη ακόμη και τις στάμπες σου. Ή, για την ακρίβεια, τις βρίσκεις στη φύση. Βες έξω και κόψε φυλλαράκια δέντρων. Αυτά θα είναι οι στάμπες σου, τα σχέδια που θα αποτυπωθούν πάνω στα βαμμένα σου αυγά.

Τοποθετείς ένα φυλλαράκι πάνω στο αυγό, έτσι ώστε να το αγκαλιάσει και στη συνέχεια, το τυλίγεις μέσα σε στρώσεις από φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών, έτσι ώστε όλη η επιφάνεια να καλυφτεί ομοιόμορφα. Και τώρα, ήρθε η ώρα του καλσόν. Βάζεις το τυλιγμένο αυγό προσεχτικά μέσα σε ένα κομμάτι καλσόν και το δένεις σφιχτά αλλά προσεκτικά με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο.

Συνεχίζεις την ίδια ιεροτελεστία. Ένα - ένα τα αυγά τυλίγονται και στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε κατσαρόλα με νερό και μπόλικο ξίδι μέχρι να πάρουν μια βράση. Μόλις το νερό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, κλείσε τη φωτιά κι άσε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και με κλειστό το καπάκι για τουλάχιστον ένα 20λεπτο.

Τέλος, βγάζεις τα αυγά - μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρυπητή κουτάλα γι΄αυτό το σκοπό - τα ξετυλίγεις, τα γυαλίζεις με μια πετσετούλα που έχεις νοτίσει σε ελαιόλαδο και ιδού! Βαμμένα, γυαλιστερά αυγά με σχέδιο- στάμπα σαν αυτά που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.

Πολύχρωμα αυγά σαν μωσαϊκό

Όλα όσα θα χρειαστείς είναι αυγά, λαδάκι, ξίδι και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η διαδικασία είναι πραγματικά απλή: Απλά βουλιάζεις τα αυγά μέσα σε νερό που έχεις χρωματίσει με το χρώμα ζαχαροπλαστικής, μετά τα βουτάς μέσα σε άλλο μείγμα με λάδι και χρωματιστό νερό με διαφορετικό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τόσο απλό και γρήγορο!

Βήμα 1ο

Σε ένα ποτήρι ανάμειξε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (εμελις πρτείνουμε 10 σταγόνες) κι 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι. Βύθισε το νερό μέσα στο χρώμα, άσε το να βάψει και στη συνέχεια άσε το να στεγνώσει για 10 λεπτά.

Βήμα 2ο

Επιλέγεις το χρώμα που θέλεις για να κάνεις τα νερά του μωσαικού. Προσοχή: Για να πετύχει η τεχνική το δεύτερο χρώμα πρέπει να είναι πιο σκούρο άρα και περισσότερες σταγόνες χρώματος και πιο έντονο χρώμα. Αυτή τη φορά μέσα στο νερό θα προσθέσεις και μια γεμάτη κουταλιά λάδι και θ' ανακατέψεις καλά! Θα βάλεις το βαμμένο αυγουλάκι μέσα στο χρωματιστό νερό με λάδι και θα το βουτήξεις μέσα σε αυτό για λίγα δευτερόλεπτα έτσι ώστε ν΄απορροφήσει λίγο από το δεύτερο χρώμα.

Για πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία και με τρίτο χρώμα!

Βήμα 3ο

Μόλις τ΄αυγά στεγνώσουν σκούπισέ τα με μια πετσετούλα να φύγει το περίσσιο λάδι κι είναι έτοιμα!

6. Εναλλακτική βαφή με ρύζι

Τι θα χρειαστείς

  • Ρύζι
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης
  • Διάφανη μεμβράνη
  • Γάντια για να μη λερωθείς

Πώς θα το κάνεις

Βάζεις μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης ρύζι και το χρωματίζεις με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια βάζεις μέσα το βρασμένο αβγό, κλείνεις με σελοφάν και ανακινείς ελαφρά (προσοχή για να μη ραγίσει) έτσι ώστε το χρωματιστό ρύζι να χρωματίσει το αβγό.

Αν η τεχνική με το ποτήρι σου φαίνεται δύσκολη, μπορείς να βάλεις το χρωματιστό ρύζι σε μια νάιλον σακουλίτσα polybag και να βάλεις μέσα το αβγό. Με μαλακές κινήσεις το περιστρέφεις έτσι ώστε να βαφτεί.

7. Αυγά emoticons έχεις δοκιμάσει;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κίτρινη βαφή και μαρκαδόροι ή πινελάκι και τέμπερα (ή συνδιασμός μαρκαδόρου-τέμπερας). Αρχικά, διαλέγεις μια κίτρινη βαφή - όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο καλύτερο - και μόλις τα βάψεις αι στεγνώσουν τότε ξεκινάς τη... δημιουργία! Ιδού και μερικές φατσούλες για να εμπευστείς και... καλή επιτυχία.