Πώς να φτιάξεις πατάτες φούρνου σαν τηγανητές!

04.07.2020
Πώς να φτιάξεις πατάτες φούρνου σαν τηγανητές!
Η πιο υγιεινή εκδοχή της μεγάλης "αμαρτίας"

Η τηγανητή πατάτα είναι η μεγάλη διατροφική "αμαρτία" για πολλούς. Τι γίνεται όμως αν θες να την απολαύσεις αλλά προσπαθείς να αποφύγεις το πολύ λάδι γιατί προσέχεις τη διατροφή σου;

Το ήξερες ότι υπάρχει τρόπος να φτιάξεις πατάτες φούρνου εξίσου απολαυστικές με τις τηγανητές, αλλά πιο υγιεινές;

Δες και αυτό: Jennifer Lawrence: Η συνταγή της για τέλειο ψητό κοτόπουλο

Ποια είναι τα βήματα για τέλειες πατάτες φούρνου σαν τηγανητές:

Το σωστό κόψιμο

Όπως και με την τηγανητή πατάτα, έτσι και η πατάτα φούρνου θα πρέπει να είναι μαλακή στο εσωτερικό και τραγανή απέξω. Για να το καταφέρεις αυτό, θα πρέπει να τις κόψεις σωστά σε sticks πάχους περίπου μισού εκατοστού. Αν τις κόψεις πιο λεπτές θα καούν πριν ψηθούν σωστά και αν τις κόψεις πιο χοντρές δεν θα γίνουν όσο τραγανές θέλεις.

Το στέγνωμα πριν το ταψί

Η υγρασία στην επιφάνεια κάθε πατάτας δεν θα επιτρέψει στο λάδι να καλύψει την επιφάνειά της με αποτέλεσμα να μη γίνει όσο τραγανή θέλεις. Μόλις κόψεις τις πατάτες, χρησιμοποίησε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις την υγρασία.

Το "μυστικό" συστατικό

Αφού στεγνώσεις τις πατάτες, πασπάλισέ τις με λίγο κορν φλάουρ, το οποίο θα κάνει μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς απορροφά ακόμα περισσότερη υγρασία από την επιφάνεια της πατάτας.

Αυτό το είδες; Η τέλεια συνταγή για παγωτό φυστίκι χωρίς ζάχαρη

Η σωστή ποσότητα λαδιού

Κάλυψε το κάθε stick πατάτας με ένα λεπτό στρώμα λαδιού που θα εξασφαλίσει την τραγανή υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Εάν δεν βάλεις καθόλου, η υφή της πατάτας θα είναι μαλακή σαν βραστή. Χρησιμοποίησε περίπου 2-4 κουταλιές της σούπας για ένα κιλό πατάτες και ανακάτεψέ τις καλά για να είσαι σίγουρη ότι πήγε παντού.

Το σωστό ψήσιμο

Άπλωσε καλά τις πατάτες σε μία στρώση στο ταψί (πρόσεξε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) και ψήσε τις στους 230 βαθμούς Κελσίου, που θα τις κάνει τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό τους. Προθέρμανε καλά το φούρνο πριν βάλεις μέσα το ταψί και άφησε τις πατάτες σου μέσα για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά περίπου στο μισό χρόνο. Όταν έχουν πάρει όλες έντονο χρυσαφί χρώμα, σέρβιρέ τις πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.