Πώς να αναζωογονήσεις τα ταλαιπωρημένα φρούτα και λαχανικά και να τα χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου

16.07.2020
Πώς να αναζωογονήσεις τα ταλαιπωρημένα φρούτα και λαχανικά και να τα χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου
Καθώς συνειδητοποιούμε περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις των αποβλήτων στον πλανήτη μας, αναζητούμε πάντα τρόπους για να έχουμε πιο βιώσιμη συμπεριφορά και να ζούμε πιο προσεκτικά.

Ένα καλό ξεκίνημα μπορεί να είναι να προσπαθήσεις να αναζωογονήσεις τα ταλαιπωρημένα φρούτα και λαχανικά σου αντί να τα πετάξεις. Μαλακά καρότα, μαραμένο μαρούλι, κρεμμυδάκια σε κακή κατάσταση; Προτού τα στείλεις στα σκουπίδια, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις.

Η συνιδρυτής του Food Waste Expert και του Oddbox, Emilie Vanpoperinghe έδωσε στο Prima τις χρήσιμες συμβουλές της για το πώς μπορείς να αναζωογονήσεις ταλαιπωρημένα φρούτα και λαχανικά, να μειώσεις τα απόβλητα και να εξοικονομήσεις και χρήματα.

Πώς να αναζωογονήσεις ταλαιπωρημένα φρούτα και λαχανικά:

Γενικά, αυτό που χρειάζονται τα λαχανικά σου είναι νερό. Τα φρέσκα προϊόντα αποτελούνται κυρίως από νερό και έτσι, όπως εμείς οι άνθρωποι, αφυδατώνονται εάν μείνουν χωρίς νερό για πολύ καιρό. Όπως τα λουλούδια, τα ταλαιπωρημένα λαχανικά θα μπορούσαν να πάρουν τα πάνω τους με λίγο νερό οπότε βάλε τα κάτω από τη βρύση και δες πώς ξαναζωντανεύουν. Σημείωση: τα μαύρα, μουχλιασμένα ή γλιτσερά φρούτα και λαχανικά σίγουρα δεν πρέπει να τρώγονται και πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα κολοκύθια επίσης δεν είναι τόσο πιθανό να αναζωογονηθούν καλά στο νερό.

Μαλακό Σέλινο

Κόψε το κάτω μέρος από το σέλινο και στη συνέχεια βάλε τα κοτσάνια σε ένα ποτήρι νερό μέχρι να καθαρίσουν. Θα είναι ωραία λιχουδιά, βυθισμένα σε χούμους. Ή χρησιμοποίησε το σέλινο ψιλοκομμένο με κρεμμύδι και καρότο ως βάση για σούπα, τσίλι και στιφάδο.

Μαραμένα καρότα

Κόψε την κορυφή του καρότου στο άκρο της ρίζας και στη συνέχεια άφησε το προς τα κάτω σε ένα ποτήρι νερό. Άφησε το για μια ώρα περίπου. Τρίψε το μαζί με ένα λάχανο.

Μαραμένα βότανα

Ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθεί ένα ματσάκι μαραμένων βοτάνων, όπως κόλιανδρο, μέντα ή μαϊντανό, είναι να κόψεις τα άκρα των κοτσανιών και να τα αφήσεις στο νερό. Μόλις γίνουν πιο έντονα και πιο φωτεινά, ψιλοκόψε το ματσάκι σε σάλτσα με μουστάρδα, ξύδι και ελαιόλαδο. Έχεις ένα ξεχασμένο βάζο με κάπαρη ή αντσούγιες; Ψιλοκόψε τα επίσης στο μείγμα, στη συνέχεια βάλε τα στο ψυγείο ή φάε τα με ψητά λαχανικά, αυγά ή ψιλοκομμένα σε μια πίτα.

Μαραμένο μαρούλι

Βάλε τα φύλλα σε ένα μπολ με κρύο νερό ή τοποθέτησε το μαρούλι σε ένα βάζο με νερό. Όπως ξέρεις, το μαρούλι είναι νόστιμο όταν μαγειρεύεται, οπότε ρίξε κομμάτια στο μπάρμπεκιου και στη συνέχεια ανακάτεψε τα με σάλτσα blue cheese και κρουτόν ψωμιού για μια νόστιμη σαλάτα καλοκαιριού.

Ταλαιπωρημένα κρεμμυδάκια

Κόψε σε φέτες τα κρεμμυδάκια σου σε ένα ποτήρι νερό και θα αρχίσουν να ζωντανεύουν! Μόλις είσαι έτοιμη να τα φας, κόψε τα σε αλμυρά muffins ή τηγανίτες. Ή τα ψήνεις στη σχάρα στο μπάρμπεκιου και τα χρησιμοποιείς ως σνακ το καλοκαίρι με σάλτσα σκόρδου.

Ταλαιπωρημένες πιπεριές

Κόψε τις πιπεριές σου και βύθισε τις σε κρύο νερό μέχρι να αναζωογονηθούν. Μας αρέσουν οι πιπεριές να ψήνονται αργά έως ότου τις γλυκάνουμε με άφθονο ελαιόλαδο ή τις τηγανίσουμε.

Ζαρωμένες πατάτες

Ξεφλούδισε τις πατάτες και βύθισε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό για να τις αναζωογονήσεις. Μετά τις κόβεις σε κομμάτια και τις ψήνεις σε τσιπς.