Πόσο καιρό διατηρείται το μέλι

31.01.2020
Πόσο καιρό διατηρείται το μέλι
Αν σκεφτεί κανείς ότι το αρχαιότερο μέλι βρέθηκε στις μέρες μας στον τάφο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο που έζησε τον 14ο π.Χ τότε ναι το μέλι φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν που δεν χαλάει με την πάροδο του χρόνου!

Τι σημαίνει όμως όταν βλέπεις το μέλι σου να αρχίζει να πήζει και να φαίνεται σαν να έχει ζάχαρη στο κάτω μέρος; Αναρωτιέσαι αν πρέπει να το αντικαταστήσεις;

Η απάντηση είναι όχι - το μέλι σου είναι εντάξει, υπό την προϋπόθεση ότι το είχες αποθηκεύσει σωστά.

Από την άποψη της ασφάλειας, το γνήσιο μέλι που παράγεται στο εμπόριο έχει πρακτικά απροσδιόριστη διάρκεια ζωής, λέει το Αμερικανικό Συμβούλιο Μελιού. Δεν είναι ασυνήθιστο το κρυστάλλωμα του μελιού με την πάροδο του χρόνου και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασφαλές για χρήση, προσθέτει.

Ωστόσο, η παρατεταμένη αποθήκευση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τη γεύση και την εμφάνιση του μελιού. Εκτός από την κρυσταλλοποίηση, το μέλι σου μπορεί επίσης να αρχίσει να σκουραίνει, να αλλάζει άρωμα και να χάνει την γεύση του μετά από μερικά χρόνια. Είναι λοιπόν καλή ιδέα να ελέγχεις το μέλι σου ανά διαστήματα, για να διαπιστώσεις αν εξακολουθεί να είναι ικανοποιητικό για τα γούστα σου.

Διάβασε και αυτό: Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν αρχίσεις να τρώς μέλι πριν κοιμηθείς

Όσο για το μέλι που έχει ήδη κρυσταλλωθεί, μπορείς να το επαναφέρεις τοποθετώντας το ανοιχτό βάζο με το μέλι σε ζεστό νερό και ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Μια άλλη επιλογή είναι να χύσεις το μέλι σε ένα δοχείο και να το βάλεις σε φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς φυσικά το καπάκι και να το θερμάνεις σε μέση-υψηλή ισχύ ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

Για να διατηρήσεις το μέλι όσο το δυνατόν καλύτερα, φρόντισε να το αποθηκεύεις σε μια δροσερή και σκοτεινή περιοχή και να κλείνεις σφιχτά το καπάκι μετά από κάθε χρήση.