7 συμβουλές για γαλακτομπούρεκο που θ΄αφήσει εποχή

04.01.2017
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής παράδοσης που οσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι ψηλά στις θέσεις των προτιμήσεων κλέβοντας τις καρδιές ακόμη και των ορκισμένων σοκολατοφάγων.

Προσωπικά, μου φέρνει μνήμες γλυκιές, θύμισες από το παρελθόν μιας κι ήταν πάντα το εορταστικό γλυκό των παιδικών μου χρόνων, ακόμη και των γενεθλίων. Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο το έφτιαχνε η θεία Ευσταθία με κάθε ευκαιρία, σε κάθε μεγάλη γιορτή. Φύλλο τραγανό, κρέμα πλούσια με υφή βελούδινη, άρωμα μυρωδάτο & ευωδιαστό που σου έσπαγε τη μύτη ήδη από την είσοδο του σπιτού, πριν ακόμη περάσεις το κατώφλι. Αυτό το γλυκό προσπαθώ πάντα να πετύχω ακολουθώντας συνταγές βασισμένες στην παράδοση: Παραδοσιακό. μυρωδάτο, γευστικό.

Ιδού 7 βασικά που πρέπει να προσέξεις για γαλακτομπούρεκο (ή για πολλούς, μεταξύ κι η Μενεγάκη "γαλακτομπούρικο") που θ΄αφήσει εποχή.

7 συμβουλές για τέλειο παραδοσιακό γαλακτομπούρεκιο

  1. Ποιοτικά υλικά για ποιοτικό αποτέλεσμα! Προτίμησε φρέσκο βούτυρο γάλακτος και φύλλο κρούστας άριστης ποιότητας. Και να θυμάσαι πως το βούτυρο είναι αυτό που δένει το μείγμα μας και δίνει ωραία υφή στην κρέμα, άρωμα και γεύση.
  2. Το γάλα πρέπει να είναι πλήρες για να είναι αφράτη κρέμα.
  3. Τα φύλλα για να γίνουν τραγανά πρέπει να βουτυρωθούν καλά ένα- ένα και σε ολόκληρη την επιφάνεια.
  4. Στο γαλακτομπούρεκο σε αντίθεση με άλλα γλυκά χρησιμοποιούμε ψιλό σιμιγδάλι.
  5. Προσοχή στη γέμιση: Μείνε στη δοσολογία της συνταγής και μην κάνεις πειραματισμούς. Αν βάλουμε περισσότερη γέμιση θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα.
  6. Πριν μπει στο φούρνο χαραξέ το για να ψηθεί σωστά και να είναι έτοιμα τα κομμάτια.
  7. Στο σιρόπιασμα είναι βασικό ν΄ακολουθήσεις τον κανόνα ζεστό-κρύο. Το γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο.