Δοκιμάζοντας τον ροδίτη

12.03.2009
Ροδόχρωμη ποικιλία, η οποία μας δίνει λευκά κρασιά. Τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με υψόμετρο και ελαφρά εδάφη. Η ωρίμανσή της γίνεται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και μας δίνει λευκά ξηρά κρασιά που χαρακτηρίζονται από μέτρια έως υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, φρουτώδες άρωμα και ικανοποιητική αρωματική ένταση. Συμμετέχει στην παραγωγή λευκών κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος, καθώς και στην παραγωγή ροζέ αλλά και οίνων Ονομασίας κατά Παράδοση "Ρετσίνα".

Κτήμα Διαμαντάκου
Λίγο έξω από τη Νάουσα, στο κέντρο της αμπελουργικής ζώνης στην περιοχή Μαντέμι, βρίσκεται το κτήμα Διαμαντάκου. Η οικογενειακή μονάδα περιλαμβάνει τον αμπελώνα, το οινοποιείο και το αποστακτήριο. Στο χώρο αυτόν παντρεύεται η παράδοση με την εξέλιξη, με κύριο στόχο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και παράλληλα τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας που έχει το κρασί στην ιδιαίτερη περιοχή.

Ο λευκός Διαμαντάκου προέρχεται από συνοινοποίηση των ποικιλιών ροδίτη και ξινόμαυρου. Ενα κρασί που γρήγορα βρήκε τους δικούς του φίλους χάρη στο πετυχημένο πάντρεμα δύο ποικιλιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο ροζέ Διαμαντάκου προέρχεται επίσης από την ποικιλία ξινόμαυρο. Ο χυμός παραμένει για 8 ώρες μετά την έκθλιψη των σταφυλιών με τους φλοιούς, προς εκχύλιση των χρωστικών.

Ελκυστικό χρώμα και λεπτή γεύση.
Οι ερυθροί οίνοι Νάουσα και Κτήμα Διαμαντάκου παράγονται από την οινοποίηση της ποικιλίας ξινόμαυρο και ξινόμαυρο Merlot αντίστοιχα. Ακολουθείται η μέθοδος της κλασικής ερυθρής οινοποίησης. Μετά το πέρας της, ο νέος οίνος οδηγείται στα υπόγεια κελάρια για να ωριμάσει για 12 μήνες, δεχόμενος την ευεργετική επίδραση του οξυγόνου και των τανινών του ξύλου. Η εξαιρετική ποικιλία ξινόμαυρου προικίζει το κρασί με σημαντική οξύτητα, έντονο χρώμα και πλούσια γεύση που το αναδεικνύει. Διακρίνεται για το διακριτικό ρουμπινί χρώμα και τη στρογγυλεμένη στυφάδα στη γεύση. Το πλούσιο σώμα του και τα αρώματα ελιάς, ντομάτας και μπαχαρικών το κάνουν ιδανικό σύντροφο σε γεύσεις κόκκινου κρέατος ή σεκυνήγι και τυριά με έντονη γεύση.