Μουσείο Οίνου

10.08.2011
Το οινοποιείο «Κτήμα Γεροβασιλείου» εγκαινίασε το πρώτο μουσείο οίνου με μια υπέροχη συλλογή αντικειμένων

Το οινοποιείο «Κτήμα Γεροβασιλείου» εγκαινίασε το πρώτο μουσείο οίνου με μια υπέροχη συλλογή αντικειμένων. Πως ξεκίνησε όμως τη συλλογή ο κύριος Γεροβασιλείου;

«Θα ήταν γύρω στο 1980 όταν είχα πάει σ’ ένα εστιατόριο στη Βιέννη που είχε μια μικρή συλλογή από ανοιχτήρια.Εντυπωσιάστηκα. Είχα ήδη συλλέξει ανοιχτήρια από διάφορα παλιατζίδικα και αυτή η βιτρίνα μου έδωσε την ιδέα να ξεκινήσω μία σοβαρή συλλογή».

Σήμερα, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου είναι επίσημα το μοναδικό μουσείο οίνου στην Ελλάδα και βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Το πιο σημαντικό τμήμα του μουσείου είναι η συλλογή των ανοιχτηριών φιαλών κρασιού, που είναι η μοναδική συλλογή σε όλη την Ελλάδα και από τις πιο σπάνιες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας του πλήθους και της σπανιότητας τους. Αποτελείται από 2000 περίπου ανοιχτήρια, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει μία σειρά από? σπάνιες χειροποίητες στροφιλιές-πατητήρια (18-20ού αι.) και μια συλλογή φιαλών κρασιού (16-20ού αι.) που δείχνει την εξέλιξή τους στο χρόνο.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η πρώτη φιάλη που κατασκευάστηκε το 1520. Επανωμή, Θεσσαλονίκη ,τηλ. 23920 - 44567.

Σωστό ή λάθος;

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία

Σωστό: Είναι αντιοξειδωτικό και έχει μαγικές ιδιότητες. Δύο ποτήρια την ημέρα είναι επιθυμητά. Το κόκκινο κρασί εξηγεί και το γαλλικό παράδοξο. Αν και η γαλλική κουζίνα βασίζεται κατά πολύ σε λιπαρά και βαριά φαγητά, παρατηρούνται λιγότερες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων απ’ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου με πιο ελαφριά και υγιεινή κουζίνα.?

ΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ