Σαμπάνια: η Aυτού Yψηλότης

29.12.2008
Η βασίλισσα με τις φυσαλίδες κατάγεται απο την Καμπάνια. Λευκή ή ροζέ, είιναι εκρηκτική, φινετσάτη, δροσερή και καλεσμένη στα καλύτερα σαλόνια.

Η βασίλισσα με τις φυσαλίδες κατάγεται απο την Καμπάνια. Λευκή ή ροζέ, είιναι εκρηκτική, φινετσάτη, δροσερή και καλεσμένη στα καλύτερα σαλόνια.

Eίναι μια κυρία που ξέρει τι θέλει. Θέλει να την απολαμβάνουμε δροσερή και όχι παγωμένη. Θέλει σκοτάδι και δροσιά. Είναι γιορτινή αλλά μπορεί και «στέκεται» σε οποιοδήποτε τραπέζι. Θέλει να την ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς υπερβολές και να τη σερβίρουμε μόνο στο ποτήρι της. Δεν είναι μόνο οι φυσαλίδες που την κάνουν να διαφέρει. Είναι ο αέρας υπεροχής και πολυτέλειας που αποπνέει, η μαγεία, είναι αυτό που την κάνει να ανήκει στην haute couture της οινικής πασαρέλας. Ενα κρασί με τις πιο παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, που όταν ξεχύνονται στο ποτήρι στήνουν τρελό χορό απελευθερώνοντας αιθέρια αρώματα λουλουδιών και φρούτων.

Οι μεγάλες αγάπες της είναι τα στρείδια, η τρούφα, το χαβιάρι, τα κυδώνια αλλά και ο καπνιστός σολομός. Συμπαθεί ιδιαίτερα τους φασιανούς, τις πέρδικες, τα ορτύκια, το φουά γκρα και τα μαλακά τυριά. Δεν έχει αντίρρηση για τις γαρίδες, το μπρικ, τα φρούτα, αλλά και τα κρεμώδη ή ελαφρά γλυκά.

Φτιάχνεται αποκλειστικά από τρεις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού:

To Pinot Noir (μαύρο σταφύλι), το Pinot Mennier (μαύρο σταφύλι), το Chardonnay (άσπρο σταφύλι). Οι κανόνες που ορίζουν την παραγωγή της είναι από τους πιο αυστηρούς. Το υπερούσιο αυτό κρασί της Καμπανίας δεν επιτρέπει συμβιβασμούς. Οι προδιαγραφές είναι κατοχυρωμένες: συγκεκριμένου μεγέθους κλήματα, φυτεμένα σε καθορισμένες αποστάσεις για να αποδίδουν συγκεκριμένη ποσότητα. Η ίδια αυστηρότητα ισχύει και για την οινοποίηση. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, πολύπλοκη και απολύτως οροθετημένη. Ολα αυτά για την αποκλειστικότητα, για να μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο, για την ύψιστη ποιότητα, για την ύψιστη απόλαυση. Οι φυσαλίδες σε αυτό το κομμάτι της Γης ακούν στο όνομα champagne, και κανένα άλλο κρασί στον κόσμο -όσες τέτοιες κι αν διαθέτει-, δεν δικαιούται να ονομάζεται έτσι.

Paper more | Οι μεγάλες κυρiες

  • Dom Perignon Vintage 1995: Η αγαπημένη του James Bond. Μια εξαιρετική χρονιά, συλλεκτικό κομμάτι πια, που χαρίζει αρώματα από μαρμελάδα βερίκοκου, φρεσκοψημένου ψωμιού, ξηρών καρπών και μελιού.
  • Krug Grande Cuvee: Μια μεγάλη σαμπάνια, σπάνιας αρμονίας ανάμεσα στη φρεσκάδα και την ωριμότητα, με απολαυστικά φρουτώδη αρώματα, νότες ξηρών καρπών και αίσθηση δροσιάς.
  • Moet & Chandon 2003: Εντυπωσιακή χρονιά, που προσφέρει μια αίσθηση αφθονίας. Αρώματα κίτρινων φρούτων και ένα τελείωμα γαλλικής μπαγκέτας την κάνουν μοναδική.
  • Moet & Chandon Rose 1998: Η επιτομή της θηλυκότητας, του ερωτισμού και της ηδυπάθειας. Πυρόξανθη, με κερασένια αρώματα, μαρμελαδένια αίσθηση δαμάσκηνου και σοκολάτα.
  • Veuve Clicquot Grande Dame: Στην αγκαλιά της κρύβονται έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων, μελιού και πικάντικων ξηρών καρπών.
  • Bollinger Special Cuvee: Πλούσια, αρώματα κίτρινων φρούτων, μαζί με νότες φρεσκάδας που ισορροπούν με τα αρώματα παλαίωσης όπως φρέσκου ψωμιού και βανίλιας.