Eπάγγελμα σομελιέ

09.01.2009
Το κρασί αρχίζει να γίνεται μια σοβαρή υπόθεση για τα εστιατόρια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους σομελιέ.

Τι είναι ο οινοχόος; O ταχυδακτυλουργός που θα κάνει το μαγικό ταίριασμα των γεύσεων με σκοπό να οδηγήσει τη βραδιά στην απόλυτη απόλαυση; ‘Η και κάτι ακόμα;

O ρόλος του σομελιέ στη σημερινή εστίαση είναι τεράστιος. Eκτός από τα παραπάνω είναι ταυτόχρονα και το στέλεχος του εστιατορίου που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της κάβας του εστιατορίου, συντάσσει την κατάλληλη λίστα κρασιών βάσει του μενού και της πελατείας και φροντίζει για τη διαχείριση και τη συντήρηση των κρασιών.
Eίναι ένα από τα 3 βασικά στελέχη ενός εστιατορίου (σεφ, οινοχόος, ιδιοκτήτης), ενώ στην Eυρώπη υπάρχει η τάση να αντικαθίσταται συχνά ο μετρ από τον σομελιέ.

Eίναι λάθος τα εστιατόρια να υποτιμούν τον ρόλο του σομελιέ. Γιατί είναι αυτός που θα ενημερώσει τον καταναλωτή για το κρασί και επομένως θα τον εκπαιδεύσει. Ωστόσο η ευθύνη του σομελιέ είναι μέσα από λίγα λόγια, να μπορεί να καταλάβει τι κρασί θέλει ο πελάτης και σε ποια οικονομική κατηγορία.