Κάβα αξιώσεων

16.05.2011

Σύνορο Σκούρα (λευκό): Η πιο νέα πρόταση του Κτήματος είναι ένα «Σύνορο» από Cabernet, Merlot και Αγιωργίτικο. Ενα κρασί που γεννιέται με εγγύηση επιτυχίας, αφού ο συνδυασμός Cabernet-Merlot τα λέει όλα, ενώ η προσφορά του Αγιωργίτικου είναι πραγματικά ελκυστική. Εντονα κόκκινα φρούτα, όπως μούρο και κεράσι, σοκολάτες και διακριτικό ξύλο, το κάνουν απολαυστικό. Τέλος, η πρωτοτυπία της ετικέτας είναι η τελική πινελιά.

Vacchius Vinum Χατζημιχάλη (ερυθρό): Οι δύο κορυφαίες ποικιλίες του Κτήματος Χατζημιχάλη, το στιβαρό και τανικό Cabernet μαζί με το μαλακό και γλυκόπιοτο Merlot, υπόσχονται βελούδινο στόμα, χαρισματική μύτη, πολύ μακριά εξέλιξη και μακρόχρονο μέλλον. Το Vacchius Vinum, που βγαίνει μόνο σε περίπου 1.500 αριθμημένες magnum φιάλες και σε 1.800 των 375 ml, είναι ένα πυκνό, πορφυρό, σχεδόν σκοτεινό, με έντονη προσωπικότητα κρασί.

Αυλοτόπι Τσέλεπου (ερυθρό): Ενα από τα ωραιότερα Cabernet Sauvignon, μονοποικιλιακό και βαρελάτο, που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Αυτό το μαυροκόκκινο χρώμα του, που το κάνει θαρρείς αιμάτινο, συνδυάζεται άψογα με τον χαρακτήρα του, που είναι μπαχαρένιος, βανιλάτος, βαρελάτος και φρουτώδης. Οι πολύ καλές τανίνες του δίνουν το μήνυμα για μια εξέλιξη, όχι μόνο μακροχρόνια αλλά και σπάνιας ισορροπίας.

Διάπορος Κτήματος Κυρ Γιάννη (ερυθρό): Είναι ένα Ξινόμαυρο που αμέσως καταλαβαίνεις ότι είναι διαφορετικό. Προσωπικά, νομίζω ότι είναι η πρώτη προσέγγιση οινοποίησης Ξινόμαυρου, που βάζει την ποικιλία σε νέους δρόμους. Το 7% του Syrah που εμπεριέχει του δίνει την πινελιά που χρειάζεται, έτσι ώστε να φτάσει στο τραπέζι ένα κρασί που μοσχοβολάει ώριμα μαύρα φρούτα, αρμονικά δεμένα με την παρουσία του ξύλου, της μαύρης σοκολάτας και του πιπεριού. Η φιάλη Βουργουνδίας, η λιτή ετικέτα και το ρουμπινί του χρώμα μαγεύουν εκτός από το στόμα και το μάτι.

Astala Σπυρόπουλου (λευκό): Ενα ιδιαίτερο κρασί, 100% Μοσχοφίλερο, από έναν μεγάλο τεχνίτη της ποικιλίας, το Κτήμα Σπυρόπουλου. Ενώ διατηρεί τις κλασικές εκφράσεις μιας Μαντινείας, με τον λουλουδένιο της χαρακτήρα και τα τριανταφυλλένια αρώματα, την ίδια στιγμή, βοτανικές νότες δενδρολίβανου και μαστίχας, κάνουν αυτήν την Ο.Π.Α.Π. Μαντινεία ένα ιδιαίτερα ελκυστικό και γοητευτικό λευκό οίνο.

Tempranillo Παυλίδη: Είναι το δικό μας Tempranillo, μια που ο Παυλίδης από τη Δράμα τόλμησε για πρώτη φορά να καλλιεργήσει, να οινοποιήσει και να εμφιαλώσει μόνη της αυτήν την ισπανική ποικιλία. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αφού δίνει ένα απολαυστικό κρασί, με πανέμορφο λαμπερό, ρουμπινί χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.

Αβατον Τσάνταλη (ερυθρό): Είναι από αυτά που θα μπορούσαν να ανήκουν στα μεγάλα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Από τα παλαιότερα βιολογικά κλήματα που καλλιεργούνται μέσα στο Αγιον Ορος, μοναδικό προνόμιο της εταιρείας Τσάνταλη, οι ποικιλίες Cabernet και Λημνιού οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο, μέσα στο κτήμα, σε καινούργιες δρύινες δεξαμενές και δίνουν σ’ αυτόν τον ερυθρό οίνο μια βελούδινη υφή, αρωματική ένταση και γευστική πολυπλοκότητα.

Οινότρια Γη του Κ. Λαζαρίδη (ερυθρό): Εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει το Κτήμα του Κ. Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής και το πρώτο κρασί που έβγαλε έδωσε αμέσως το στίγμα του. Ενας γοητευτικός κόκκινος συνδυασμός του Cabernet και του Syrah, που αμέσως δίνει το στίγμα αυτού του κρασιού. Πληθωρικός χαρακτήρας, έντονα αρώματα και συμπύκνωση, το κατατάσσουν σε αυτά που ονομάζουμε κρασιά του Νέου Κόσμου.

Αναξ Chardonnay Aντωνόπουλου (λευκό): Ισως το πλουσιότερο κρασί του ελληνικού αμπελώνα. Ενας εκρηκτικός οίνος, με έντονα αρώματα βαρελιού και βουτύρου, που συνυπάρχουν άψογα με τα φρέσκα τροπικά και κίτρινα φρούτα, όπως το ροδάκινο, το αχλάδι και τον ανανά, σε μία μαγική, λιπαρή δομή, που το καθιστά φετίχ για τους λάτρεις του Chardonnay. Ο έντονος χαρακτήρας του, η νεοκοσμίτικη διάθεσή του, ο πλούτος του, ο όγκος του και η στιβαρότητά του, το κάνουν μοναδικό στα οινικά, ελληνικά -και όχι μόνο- πράγματα.

Ιουλιάτικο Μπουτάρι Επιδόρπιος: Το μικρό, πανέμορφο, κοντό και στρογγυλό μπουκάλι των 500 ml θυμίζει ακριβό κονιάκ. Είναι όμως μια αρχαία κρητική ποικιλία, το Λιάτικο, που δίνει το όνομά της σ’ αυτόν τον γλυκό, επιτραπέζιο οίνο με το λαμπερό, σκούρο πορτοκαλί χρώμα του, τις καφετιές ανταύγειες και τα ώριμα αρώματα αποξηραμένων φρούτων και σοκολάτας υγείας. Ενα μεστό και πλούσιο γλυκό κρασί, που συντροφεύει την καλή ζωή.

Robust Καριπίδη (ερυθρό): Ο Καριπίδης πάντα έπαιζε με «ιδιότροπες» ποικιλίες κρασιού. Ετσι λοιπόν, για να φτιάξει το δικό του Robust, πάντρεψε 65% Cabernet και 35% Sangiovese. Είναι ένας ερυθρός οίνος μακράς παλαίωσης, με 25 μήνες παραμονής στο βαρέλι και μακρά παραμονή στο μπουκάλι. Οι δύο ποικιλίες του του προσφέρουν μια ισχυρή προσωπικότητα και εξαιρετικά αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, αλλά και μπαχαρικών σε μια αγκαλιά βουτύρου.

Syrah 2006 Nico Lazaridi (ερυθρό): Με σκούρο κόκκινο χρώμα, έντονα αρώματα ζαχαρωμένων φρούτων, σύκου, δαμάσκηνου, βιολέτας και βανίλιας που σκιάζονται από ελαφρώς αναγωγικές νότες, η σοδειά του 2006 από 100% ποικιλία Syrah αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό και κόκκινα κρέατα, κυνήγι και πικάντικα τυριά. Μαλακό, ζυγισμένο στόμα, με βελούδινες ταννίνες, καλή δομή και επίγευση.

Evangelo Γεροβασιλείου (ερυθρό): Οταν η πρωτοπορία γεννά τη μαγεία. Για πρώτη φορά, ένας Ελληνας παραγωγός, ο χαρισματικός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, φτιάχνει ένα κρασί που φέρνει το μικρό του όνομα και γεννιέται από την ανάμιξη κόκκινης ποικιλίας Syrah κατά 92% και λευκής ποικιλίας Viognier κατά 8%. Η οινοποίηση γίνεται ενιαία και για τις δύο ποικιλίες, μέσα σε δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας, ενώ κατόπιν παραμένει 24 μήνες σε καινούργια γαλλικά, δρύινα βαρέλια.

Από τον Νίκο Μαούνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ