Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό του Spritz! (3 παραλλαγές)

17.04.2016
Ποιό είναι το μεγαλύτερο μυστικό του Σπριτζ; Το γεγονός πως δεν είναι ίδιο από πόλη σε πόλη! Το ποτό που μας έρχεται από Ιταλία, στη χώρα μας είναι γνωστό στην Aperol εκδοχή του, δεν είναι όμως και η μοναδική. Ανάλογα με τη συνταγή - από τη Βενετία, το Μιλάνο μέχρι και το Τορίνό, ένα Σπιρτζ είναι λιγότερο ή περισσότερο πικρό, φτιάχνεται με campari ή Aperol ενώ μπορεί αντί για σόδα να περιέχει και... κρασί!

Ας δούμε μερικές γνωστές εκδοχές του!

HUGO spritz

Για βάση του αντί για πικρό πορό απεριτίφ, το κοκτέιλ αυτό φτιάχνεται με λικέρ ελντελφράουερ και σόδα.

1/2 δόση λικέρ ελντελφράουερ
κλαδάκι δυόσμου
4 δόσεις Prosecco
1 δόση σόδα

Βάλε το λικέρ κι το κλαδάκι δυόσμου σε ένα ποτήρι κι άσε το για 3 λεπτά να πάρει το άρωμα του δυόσμου. Πρόσθεσε πάγο, προσέκο και σόδα. Ανακάτεψε απαλά. Σερβίρεται με κλαδάκι μέντας και φέτα λάιμ.

BICICLETTA

Στην πόλη της Μπρέσια, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Μιλάνο, οι ντόπιοι αποκαλούν το Spritz τους "Pirlo" , μια παραλλαγή του πιο γωστού Bicicletta του Μιλάνου που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 και ως επί το πλείστον καταναλώνονται με Campari.

1-2 δόση Campari (ή Cappilletti για μια παραλλαγή Πίρλο)
3 δόσεις λευκό κρασί
Σόδα

Βάλε τα συστατικά σε ένα ποτήρι κρασί και πάνω σε πάγο. Γαρνίρουμε με μισή φέτα λεμονιού.

Το Spirtz της Βενετίας

Έχει περιγραφεί ως το Spirtz απ΄όπου ξεκίνησαν χίλιες άλλες παραλλαγές. Το Spirtz της Βενετίας φτιάχνεται από πικρά λικέρ, συμπεριλαμβανομένου του Aperol και του Campari σε ίσα μέρη.

1: 1 Aperol και Campari
3-4 δόσεις Prosecco
2 δόσεις σόδα

Βάζουμε τα υλικά σε ποτήρι κρασί με πάγο. Γαρνίρουμε ελιά και φέτα πορτοκάλι.