Στοιχειά ανήμερα...

08.10.2013
Η ποιότητά του κρασιού είναι μια πολύπλοκη ιστορία. Το γαλλικό αξίωμα υποστηρίζει ότι το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το αμπέλι βρίσκεται τέρμα Θεού;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΛΟΥΔΑ

Και όταν αναφέρονται στο αμπέλι, χρησιμοποιούν τον όρο «terroir», που συμπεριλαμβάνει σε μία λέξη το σύνολο όλων των εδαφολογικών παραμέτρων που συμβάλλουν μοναδικά στη διαμόρφωση του τελικού γευστικού αποτελέσματος στο κρασί. Σύσταση εδάφους, υψόμετρο, κλίση εδάφους, λειψυδρία, παρατεταμένος χειμώνας, έλλειψη ηλιοφάνειας είναι μερικές από τις άγριες προκλήσεις της φύσης που καλείται να αντιμετωπίσει ο αμπελουργός-οινοποιός για την παραγωγή ορισμένων από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο.

Salta, Αργεντινή
Ο υψηλότερος αμπελώνας

Στη βορειότερη αμπελουργική ζώνη της Αργεντινής και κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, η επαρχία Salta, με κυριότερη πόλη την Cafayate, διατηρεί τα πρωτεία σε υψόμετρο. Η κοιλάδα Calchaqui είναι γνωστή για τους υψηλότερους αμπελώνες στον κόσμο, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 2.300 μ. μέχρι 3.150 μ. Πέραν της φυσικής δυσκολίας λόγω έλλειψης οξυγόνου, το τοπίο είναι κυρίως ερημικό και βρίσκεται υπό τη σκέπη των Ανδεων. Ο Donald Hess και το οινοποιείο Bodega Colome παράγουν ίσως τον καλύτερο εκπρόσωπο των λευκών αργεντίνικων κρασιών, από την ποικιλία Torrontes, στις πιο αντίξοες υψομετρικά συνθήκες για τη Vitis Vinifera (βοτανικό όνομα της οινοφόρου αμπέλου). Δοκιμάστε το Colome Torrontes Hess Collection.

Calmont, Μοζέλας, Γερμανία
Ο πιο επικλινής αμπελώνας

Αν το υψόμετρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα, η κλίση των αμπελώνων είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Κριτήριο ποιότητας για τους αμπελώνες της Πορτογαλίας στην κοιλάδα του Douro, αλλά και για τους ορεινούς αμπελώνες της Aosta και του Friuli στη βόρειο Ιταλία. Τα πρωτεία, όμως, με μεγάλη διαφορα τα έχει η Γερμανία και ο αμπελώνας Calmont στην κοιλάδα του Μοζέλα. Με κλίση που καταγράφεται επισήμως στο 65%, πραγματικά καθιστά το περιβάλλον εχθρικό για την καλλιέργεια αμπελιών. Μια πλαγιά 300 μ. υψώνεται από την όχθη του ποταμού με τέτοιον τρόπο ώστε σου πιάνεται ο αυχένας χαζεύοντας την κορυφή. Οι ντόπιοι καλλιεργητές στο παρελθόν προσπαθούσαν να δημιουργήσουν βαθμίδες για να διευκολύνουν το έργο τους, αλλά η πλαγιά Colmant ήθελε την αυτονομία της. Στο τέλος, επικράτησε η τελευταία, και η φύση υπερίσχυσε του ανθρώπινου στοιχείου, καταδικάζοντάς τους σε αέναο κάματο για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της ετήσιας σοδειάς των φινετσάτων και κρυστάλλινων Riesling. Δοκιμάστε το Weingut Donnhoff Riesling Trocken.

Ηφαιστειογενές έδαφος
Τerra non grata

Σαντορίνη, Αίτνα, Μαδέρα: Τρία ηφαίστεια, τρία σπουδαία κρασιά. Τυχαίο; Καθόλου. Τα ηφαιστειογενή εδάφη λόγω μάγματος είναι συμπαγή και η διεισδυτικότητα του ριζικού συστήματος είναι πολύ δύσκολη. Αν λάβουμε υπόψη και το νησιωτικό στοιχείο, με τους αέρηδες και τους υφάλμυρους υδροφόρους ορίζοντες, τότε τα κρασιά είναι αποτέλεσμα άθλων. Δοκιμάστε το Tenuta delle Terre Nere από τη Σικελία, το Santo Ασύρτικο από τη Σαντορίνη και το Henriques & Henriques Sercial Dry Madeira 10 Ετών από τη Μαδέρα.

ΑΝΕΜΟΡΔΑΜΕΝΗ ΣΟΔΕΙΑ
Τέσσερις περιπτώσεις υψηλής φινέτσας που πηγάζει από άγριους αμπελώνες

Madeira Henriques & Henriques Sercial 10 Years Old
Για την παραγωγή του γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να αλλοιωθεί ένα κρασί: Εκούσια έκθεση στον αέρα και ζέστη. Το αποτέλεσμα, ένα πολύπλοκο κρασί με αρώματα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, με τα οποία συνδυάζεται μοναδικά. Ενα ποτήρι πριν από το γεύμα αποτελεί ιδανικό απεριτίφ.

Santo Ασύρτικο, Σαντορίνη
Η επιτομή του σαντοριναίικου κρασιού και σε εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής. Επειτα δε και από το ρετούς της φιάλης, και κυρίως της ξεκάθαρης ετικέτας... Αρώματα πράσινου μήλου και ανθών λεμονιάς, με τραγανή οξύτητα και αίσθηση ορυκτότητας στην επίγευση.

Donnhoff Riesling Trocken, Nahe, Γερμανία
Πολυπλοκότητα, φινέτσα και αντοχή στο χρόνο αποτελούν τα στοιχεία που κάνουν τα Riesling να ξεχωρίζουν. Ο Donnhoff είναι ο παραγωγός που χαίρει σεβασμού και αναγνώρισης εντός και εκτός Γερμανίας. Μοναδική ισορροπία οξύτητας και αλκοόλης σε ένα κάδρο εξωτικών φρούτων και λουλουδιών.

Colome Amalaya Torrontes, Salta, Αργεντινή
Το μοσχάτο των Ανδεων, η ποικιλία Torrontes, κερδίζει έδαφος και οπαδούς σε όλα τα μήκη και πλάτη όπου καταναλώνεται κρασί. Η φρεσκάδα των 3.000 μέτρων, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες, πραγματικά μαγεύει. Εκρηκτικά, παιχνιδιάρικα αρώματα μοσχάτου με ελαφρύ σώμα και μακρά επίγευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ