Tο ρούμι αλλιώς

10.03.2014
Όσα και να γράψω για το Ron Zacapa είναι λίγα. Μόνο δοκιμάζοντάς το καταλαβαίνεις τη μοναδική του ποιότητα και γεύση. Είναι σαν μια συνάντηση με ένα φίλο.

Όσα και να γράψω για το Ron Zacapa είναι λίγα. Μόνο δοκιμάζοντάς το καταλαβαίνεις τη μοναδική του ποιότητα και γεύση. Είναι σαν μια συνάντηση με ένα φίλο. Στα αρώματα διακρίνεις μια δόση βανίλιας, αμύγδαλων, σοκολάτας, ξηρών φρούτων, αποξηραμένου κερασιού, σταφίδας, σύκου και μπαχαρικών.

Στο στόμα είναι γλυκό και έχει μακρά επίγευση που διαρκεί. Για να το απολαύσεις, καλύτερα να το πίνεις σκέτο για να μπορείς να το ανακαλύψεις και το καλοκαίρι παγωμένο ή με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Αλλά μπορείς να φτιάξεις και εξαιρετικά κοκτέιλ. Ο πιο απλός τρόπος για το σπίτι: Με χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης, το ρούμι Zacapa και λίγη σόδα.

Τώρα, γιατί είναι τόσο ξεχωριστό; Στο Ron Zacapa έχουν δικές τους φυτείες από όπου παίρνουν τις πρώτες ύλες, με σημαντικότερη το «παρθένο μέλι» του ζαχαροκάλαμου, που είναι ο χυμός του ζαχαροκάλαμου συμπυκνωμένος. Και είναι οι μόνοι που χρησιμοποιούν παρθένο μέλι ζαχαροκάλαμου, καθώς τα περισσότερα ρούμια γίνονται από μελάσα. Εξίσου σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει και η παλαίωση που γίνεται στα 2.300 μ., με το σύστημα Solera, αφού εκεί, με λιγότερο οξυγόνο και πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, η διαδικασία γίνεται πιο αργά και σταθερά, πιο μεθοδικά.

Από την Ντένη Καλλιβωκά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ