Τάσος Ιορδανίδης: «Με τη Θάλεια πιο πολύ χαιρόμαστε όταν συμβαίνει κάτι καλό επαγγελματικά στον άλλο παρά στον εαυτό μας»

Τάσος Ιορδανίδης: «Με τη Θάλεια πιο πολύ χαιρόμαστε όταν συμβαίνει κάτι καλό επαγγελματικά στον άλλο παρά στον εαυτό μας»
O ηθοποιός Tάσος Ιορδανίδης μιλά στην Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι», όπου πρωταγωνιστεί, μαζί με τη σύζυγό του, Θάλεια Ματίκα, η οποία τους σκηνοθετεί.

Τι τον ώθησε να γράψει το έργο «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» που παίζεται με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά; Ποια στοιχεία από τη σχέση του με την Θάλεια Ματίκα έχει βάλει μέσα στο έργο; Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους; Τι θαυμάζει σε εκείνη; Τι πρέπει, κατά τη γνώμη του, να αποφεύγει κανείς σε μια σχέση προκειμένου να μακροημερεύσει; Ιδού οι απαντήσεις του:

Σε μια εποχή όπου τα διαζύγια έχουν χτυπήσει κόκκινο ανεβάζετε την παράσταση «Θέλω να σου κρατάτω το χέρι», ένα έργο που μιλά για την συντροφικότητα μεταξύ των ζευγαριών και για το πώς ξεπερνούν τα προβλήματα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;

To έργο αναφέρεται ουσιαστικά στα προβλήματα και χαιρόμαστε που ο θεατής φεύγει με την αίσθηση ότι τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και οφείλουν να ξεπεραστούν αν υπάρχει πραγματική και ανιδιοτελής αγάπη. Έγραψα το έργο βασισμένος στα 14 χρόνια που είμαι μαζί με τη Θάλεια (σ.σ. Ματίκα) γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε περάσει και εμείς ως ζευγάρι αντίστοιχους προβληματισμούς, ανάλογα προβλήματα, ανάλογες θεματικές με αυτές που αναφέρονται στο έργο. Επίσης, αντλήθηκε πάρα πολύ περιεχόμενο από την παρατήρησή μου σε άλλα ζευγάρια, σε άλλες κοντινές μου σχέσεις και φυσικά υπάρχει και ένα προϊόν μυθοπλασίας μέσα από τις σκέψεις μου που γεννήθηκαν από αυτό το θέμα που ονομάζεται συντροφικότητα.

iordanidis matika

Αναγνωρίζετε μέσα στο έργο κάποια προβλήματα που είχατε περιστασιακά ως ζευγάρι με τη Θάλεια;

Βέβαια. Αναγνωρίζω προβλήματα ενός ζευγαριού τα οποία υπάρχουν ουσιαστικά έντονα στα ζευγάρια του δυτικού σύγχρονου πολιτισμού και κόσμου. Το άγχος της οικονομικής επιβίωσης, το ότι ο χρόνος πολλές φορές δεν επαρκεί και η υπομονή μας εξαντλείται. Επιπλέον ότι δεν ακούμε τον σύντροφό μας όσο οφείλουμε, το ότι πρέπει να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου και στη θέση του άλλου, το ότι πρέπει σίγουρα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας καθώς στο μπροστινό τις καλές αναμνήσεις και μνήμες και να μην ξεχνάμε γιατί οδηγηθήκαμε να συμπορευτούμε με τον άλλον.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο δυνάτη στιγμή του έργου;

Υπάρχουν αρκετές δυνατές στιγμές σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που μας λένε οι θεατές αλλά για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα πω όταν ανοίγονται οι ψυχές και βγαίνει ο χείμαρρος της ψυχής μέσω του λόγου και από την πλευρά της γυναίκας αλλά του άντρα.

Θεωρείτε ότι μετά το τέλος της παράστασης μπορεί ο θεατής να ξανασκεφτεί πράγματα που βιώνει μέσα στη σχέση του και ενδεχομένως να την σώσει;

Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό γιατί μας το αναφέρουν πολλοί θεατές. Όσοι μας περιμένουν να μας μιλήσουν βγαίνοντας από το θέατρο αυτό είναι που μας λένε ουσιαστικά. Ειδικά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε διάσταση εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους μας λένε ότι πραγματικά μας έχετε κάνει να αναθεωρήσουμε και να αναπροσδιορίσουμε πάρα πολλά πράγματα και αυτό είναι που μας δίνει μεγάλη χαρά.

Το γεγονός ότι με τη Θάλεια Ματίκα είστε ζευγάρι και στη ζωή, σας βοήθησε να υποδυθείτε πιο εύκολα τους ρόλους σας;

Τώρα πάμε σε ένα άλλο κομμάτι που είναι αυτό που θέλαμε να αποτυπώσουμε καλλιτεχνικά και αυτό οφείλεται στη Θάλεια που ανέλαβε την σκηνοθεσία. Αυτό που ήθελε να κάνει όσον αφορά στην υποκριτική γραμμή ήταν να ακολουθήσουμε έναν κώδικα ρεαλισμού ο οποίος να οδηγεί τον θεατή ασυναίσθητα -γιατί συνειδητά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα- στο ότι δεν βρίσκεται σε ένα θέατρο αλλά ενδεχομένως είναι μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ημιδιαμονής. Αυτό ήταν πράγματι ένα καλλιτεχνικό στοίχημα και βοηθήθηκε από το πώς έχει γραφτεί το κείμενο. Με τη Θάλεια έχουμε συνεργαστεί πάλι στο παρελθόν και έχουμε αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας. Βέβαια αυτό δεν είναι και σίγουρο. Δηλαδή μπορεί να είσαι ζευγάρι με κάποιον ή να γνωρίζεσαι καλά με τον άλλον και να μην λειτουργήσει η συνεργασία. Σε εμάς λειτουργεί καλά για αυτό και το κάνουμε συχνά.

Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας;

Όχι κανένας. Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε - και αυτό είναι ευλογία γιατί αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη είναι κάτι που φθείρει τα ζευγάρια και τις σχέσεις γενικότερα- δεν είχαμε ανταγωνισμό. Αλλά και σαν άνθρωποι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Κοιτάμε και οι δύο να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας, την προσωπική μας ζωή και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Ίσα –ίσα μπορώ να σας πω και δεν το λέω απλά για τα μάτια του κόσμου, ότι πιο πολύ χαιρόμαστε όταν συμβαίνει κάτι καλό επαγγελματικά στον άλλο παρά στον εαυτό μας.

{https://www.instagram.com/p/Cm4h9-jLD1z/}

Μιας και έχετε μια μεγάλη εμπειρία μετά από 14 χρόνια γάμου, τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αποφεύγει κανείς σε μια σχέση προκειμένου να μακροημερεύσει;

Πρέπει οπωσδήποτε να έχουν και οι δύο υπομονή. Ξέρετε ο εγωισμός είναι πολύ άσχημο πράγμα στον άνθρωπο. Είναι καλό σε κάποιες περιπτώσεις γιατί σε κινητοποιεί, είναι το καύσιμο σου για κάποια πράγματα αλλά από την άλλη όταν αφορά ειδικά διαπροσωπικές σχέσεις αυτό το παιδάκι που έχουμε όλοι μας λίγο πολύ φυλαγμένο μέσα μας και το χαϊδεύουμε και το περιποιούμαστε, πρέπει να το μαλώνουμε, να το διαπαιδαγωγούμε για να μπορούμε φυσικά να οδηγούμε τις καρδιές μας και τις ψυχές μας να τέμνονται, ειδικά με τον σύντοφό μας. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μακροημερεύσει η σχέση, είναι νομίζω η ηθική. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ηθική και όταν δύο ηθικές είναι παρεμφερείς και συναντιούνται είναι πάρα πολύ ωραίο γιατί δεν εκλείπει έτσι ούτε ο σεβασμός ούτε ο θαυμασμός απέναντι στον άλλον, ίσα ίσα καλλιεργούνται αυτά τα δύο στοιχεία.

Με τη Θάλεια κάνετε ένα επάγγελμα που μπορεί, θα λέγαμε, ευκολότερα να προκαλέσει τη ζήλια του άλλου. Ζηλεύετε;

Όχι, πλέον νομίζω ότι έχουμε μεγαλώσει πολύ για να ζηλεύουμε και θα ήταν και κουτό εφόσον είμαστε στο ίδιο επάγγελμα να ζηλεύουμε γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μια εικονική πραγματικότητα αυτό το οποίο συμβαίνει σε κάποια ερωτική σκηνή που μπορεί να έχει κάποιος από τους δύο μας.

Με τις θαυμάστριες και τους θαυμαστές όμως τι γίνεται;

Ίσα ίσα που χαιρόμαστε όταν αρέσει ο σύντροφός μας. Είναι ότι καλύτερο. Δημιουργεί έναν επιπλέον θαυμασμό.

Τι θαυμάζετε στη Θάλεια;

Την ακεραιότητά της. Ποτέ δεν κάνει κάτι για να ωφελήσει τον εαυτό της είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο φθείροντας τις αρχές τις δικές της και την ηθική της. Αυτό είναι που θαυμάζω στην Θάλεια πάρα πάρα πολύ.

Ποιο είναι το άγχος σας σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών;

Τα πάντα σε αγχώνουν. Όταν κάνεις παιδιά ανησυχείς ενστικτωδώς για τα πάντα. Ανησυχώ για το αν είναι καλά στην υγεία τους καθημερινά. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο άγχος και από εκεί και πέρα για το μεγάλωμά τους να προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη γιατί τα παιδιά δεν είναι το θέμα το τι τους λες αλλά και πώς σε βλέπουν να είσαι. Ξέρετε, τα παιδιά παρατηρούν τα πάντα ειδικά μέχρι ένα σημείο οι γονείς τους είναι ο κόσμος τους και οφείλεις να είσαι πολύ εντάξει για να παραδειγματίζονται και αυτά. Μετά ένα άλλο μεγάλο άγχος είναι αν δίνω απλόχερα πολλή πολλή αγάπη γιατί τα παιδιά όπως και ένας γάμος, μια συμβίωση, όπως και τα λουλούδια, χρειάζονται πολύ αγάπη για να ανθίσουν. Αυτό φυσικά το λέω από την άποψη του χρόνου γιατί πολλές φορές είναι περιορισμένος ο χρόνος λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά εντάξει τα καταφέρνουμε.

Έχετε δώσει ποτέ κάποια συμβουλή στα παιδιά σας που να σας την είχαν δώσει οι γονείς σας αλλά τελικά δεν την ακολουθήσατε;

Η πιο απλή συμβουλή νομίζω που έδιναν σε όλους οι γονείς μας είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας όσον αφορά στα θέματα υγείας. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα πολύ απλοϊκό, όπως τώρα που κάνει κρύο επειδή είναι μικρά, θα τους πω «βάλτε ρε παιδιά το μπουφάν». Τέτοια πράγματα. Αλλά γενικά αποφεύγω να δίνω συμβουλές και αυτό γιατί νομίζω ότι οφείλω να τα παρακολουθώ να διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους ελεύθερα χωρίς να τους φοράω δικές μου αντιλήψεις και χωρίς να τους βάζω παρωπίδες. Ότι κάνω προσπαθώ να το κάνω μέσα από τη στάση της ζωής μου και των πράξεων μου ώστε να με παρατηρούν.

gh ths elias v kiklos

Εκτός από το θέατρο σας βλέπουμε και στην τηλεόραση στη «Γη της Ελιάς». Δεδομένου ότι φέτος ειδικά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός λόγω των πολλών σειρών, τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που έχει κάνει τη σειρά σας να είναι μια από τις αγαπημένες του τηλεοπτικού κοινού;

Έχω την αίσθηση ότι σε κάθε εγχείρημα είτε είναι στην τηλεόραση, είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο πάντα λέμε να έχεις ένα καλό κείμενο, ένα καλό σενάριο. Νομίζω ότι η Βάνα Δημητρίου είναι μετρ σε αυτά, ξέρει πάρα πολύ καλά πώς να κρατάει τον τηλεθεατή σε μια εγρήγορση. Μετά η σκηνοθετική ομάδα με επικεφαλής τον Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος έχει κάνει άλματα από όταν πρωτοξεκίνησε, δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Νομίζω ότι η σειρά έχει μια πάρα πολλή καλή εικόνα και μια πολύ γρήγορη σκηνοθεσία και κατ’ επέκταση η ομάδα των ηθοποιών που έχει δημιουργηθεί κάτι κάνει στο τηλεοπτικό κοινό και χαίρομαι πάρα πολύ που ανήκω σε αυτό το καστ, που όπως λέτε και εσείς, έχουμε γίνει μια αγαπημένη τηλεοπτική συνήθεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς κρίνετε την κατάσταση με το προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των δραματικών σχολών;

Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει το λάθος της και οσονούπω θα το διορθώσει. Τα λάθη είναι για να διορθώνονται και με όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση θα λάβει το μήνυμα και θα κάνει το αυτονόητο.

Αισιόδοξο σας βλέπω. Βλέπετε τα πράγματα πάντα τόσο θετικά στη ζωή σας;

Πάντα ελπίζω για το καλύτερο. Βέβαια η ελπίδα πολλές φορές μας στερεί τη δυνατότητα του να υπάρχουμε στο εκατό της εκατό και στο να δρούμε στο εκατό της εκατό αλλά νομίζω ότι είναι και κινητήριος δύναμη και από την άλλη μεριά ειδικά όταν μιλάμε για τέτοια πράγματα, τόσο αυτονόητα νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα. Νομίζω ότι απλά είναι θέμα χρόνου να αλλάξει. Κάνω αυτή την πρόβλεψη ότι θα διορθωθεί το όλο θέμα.

Σας το εύχομαι λοιπόν!

Info:

Ο Τάσος Ιορδανίδης πρωταγωνιστεί και υπογράφει το σενάριο του θεατρικού έργου «Θέλω να σου κρατάω το χέρι», που παίζεται στο Θέατρο Άλφα σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα. Στην τηλεόραση τον βλέπουμε στη «Γη της ελιάς» στο Mega.

Τελευταία τροποποίηση στις 05.02.2023 - 18:04