Ελισάβετ Μουτάφη: «Η Μπενούτα είναι ίσως ο ωραιότερος ρόλος που έχω κάνει ποτέ»

Η Ελισάβετ Μουτάφη ως Μπενούτα Κοέν με τον Νίκο Ψαρρά, ο οποίος υποδύεται τον τηλεοπτικό της σύζυγο, Μωή Κοέν.
Η Ελισάβετ Μουτάφη ως Μπενούτα Κοέν με τον Νίκο Ψαρρά, ο οποίος υποδύεται τον τηλεοπτικό της σύζυγο, Μωή Κοέν.
H ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη μιλά στην Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly, με αφορμή την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ 1 «Το Βραχιόλι της φωτιάς», όπου πρωταγωνιστεί.

Ποια πιστεύει ότι είναι τα στοιχεία της επιτυχίας της σειράς της ΕΡΤ 1 «Το Βραχιόλι της φωτιάς»; Τι λέει για τον ρόλο της Μπενούτα που υποδύεται; Ποιο είναι το feedback που λαμβάνει από την εβραϊκή κοινότητα; Θα συνεργαζόταν με τον σύντροφό της σε μια ενδεχόμενη τηλεοπτική πρόταση; Τι αντίκτυπο έχει ο έρωτας στη δουλειά της; Ιδού τι απαντά η Ελισάβετ Μουτάφη.

«Το Βραχιόλι της φωτιάς» έσπασε όλα τα ρεκόρ του Εrtflix - μάλιστα με πάνω από ένα εκατομμύριο θεάσεις - την πρώτη εβδομάδα προβολής της. Ποια είναι τα στοιχεία της επιτυχίας της σειράς;

Καταρχάς νομίζω ότι είναι η ιστορία της και δεν εννοώ η ιστορία της σειράς αλλά η ιστορία μας γενικότερα. Είναι πράγματα που δεν γνωρίζαμε, που δεν τα είχαμε κάνει στο σχολείο. Τα μαθαίνουμε με αφορμή το βιβλίο της Μπέττυς Μαγρίζου και την ιστορία αυτή, της τη διηγήθηκε ο πατέρας της, Ιωσήφ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο πατέρας της δεν είχε μιλήσει για αυτά που είχε ζήσει παρόλο που όλοι βλέπανε το νούμερο στο χέρι του. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν περάσει και τα βασανίστηρια του Μένγκελε. Όλοι οι συντελεστές της σειράς, λέγαμε σε όλους να τη δούνε κυρίως για το ιστορικό της ενδιαφέρον και πράγματι ο κόσμος το έκανε όχι επειδή του το είπαμε αλλά επειδή του άρεσε. Θα ήθελα εδώ να πω μπράβο στην ΕΡΤ που ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με τους Εβραίους στην Ελλάδα και δη τους Εβραίους στην Θεσσαλονίκη που ήταν από τις μεγαλύτερες κοινότητες που υπήρχαν - για αυτό και η Θεσσαλονίκη λεγόταν και η μάνα του Ισραήλ. Επειδή ήταν οι Σεφαραδίτες Εβραίοι αυτοί που διώχθηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την Ισπανία και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Ένα άλλο στοιχείο της σειράς είναι ότι θίγουμε το θέμα του Ολοκαυτώματος για το οποίο νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη φρικαλεότητα στην ανθρώπινη ιστορία, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαίο από μόνο του. Από εκεί και πέρα έρχεται το σενάριο του Νίκου Απειρανθίτη και της Σοφίας Σωτηρίου το οποίο είναι εξαιρετικό και είναι βασισμένο στην ιστορία της Μπέττυς. Με μεγάλη προσοχή και χωρίς κανέναν διδακτισμό βγάλανε μέσα από τα πρόσωπα και τους χαρακτήρες την ιστορία μετά από βαθιά επιστημονική μελέτη. Φυσικά, ο Γιώργος Γκικαπέππας, ο σκηνοθέτης μας ο οποίος ήταν δίπλα μας στην κυριολεξία, έδινε πνοή σε όλους μας για να ενσαρκώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Γιώργος κατάφερε να κάνει μια φοβερά μοντέρνα σκηνοθεσία σε μια σειρά εποχής και όποιος βλέπει τη σειρά καταλαβαίνει αυτό που εννοώ. Και τέλος, βασικό στοιχείο είναι και η επιλογή των ηθοποιών, παλιότεροι και νέοι, που όλοι μας δώσαμε την ψυχούλα μας για να βγει όσο το δυνατόν καλύτερο το αποτέλεσμα. Είναι όλα αυτά που κάνουν την επιτυχία στη σειρά και είναι πολύ συγκινητικό γιατί μας παίρνουν τηλέφωνο συνάδελφοι που δεν έχουμε ποτέ γνωριστεί,εννοώ ότι δεν είναι κοντινοί μας φίλοι, για να μας συγχαρούν. Η αγάπη του κόσμου επίσης. Είναι συγκινητικό αυτό που συμβαίνει.

image41

Μίλησέ μας για τον ρόλο της Μπενούτα που υποδύεσαι

Θεωρώ ότι η Μπενούτα είναι ίσως ο ωραιότερος ρόλος που έχω κάνει ποτέ. Με το που τον διάβασα στο βιβλίο και μετά στο σενάριο, τον ερωτεύτηκα. Η Μπενούτα είναι μια τόσο δυναμική γυναίκα, μια προχωρημένη γυναίκα που σώζει όλα της τα παιδιά με τη βοήθεια των τσιγγάνων. Τη βλέπουμε να στέλνει τα κορίτσια της στο ωδείο ενώ εκείνη την εποχή θεωρούσαν ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι στο σπίτι και να γίνονται νοικοκυρές. Είναι μια μορφωμένη γυναίκα η οποία ξέρει τι της γίνεται. Λέει ότι «ο κόσμος αλλάζει», δηλαδή υπάρχει στο μυαλό της συνέχεια αυτό και ότι «η αγάπη θα νικάει πάντα» ή ότι «θα μείνω ζωντανή μέχρι να δω τους ανθρώπους μου». Και αυτά δείχνουν πόσο δυνατός άνθρωπος είναι. Ήταν ένα στοίχημα αυτός ο ρόλος για εμένα - για το πώς θα βγει εννοώ - γιατί την Μπενούτα την βλέπουμε που ξεκινάει από 32 χρονών και φτάνει μέχρι μια μεγάλη ηλικία. Χωρίς λοιπόν πολλά μακιγιάζ και εξωτερικά στοιχεία, με κάλεσε η Μπενούτα να μεταμορφωθώ σε μια άλλη ηλικία που αυτό εκ των πραγμάτων είναι πρόκληση. Όμως ένιωσα τόσο όμορφα μέσα σε όλη αυτή την πορεία της, που πραγματικά ήταν ευτυχία για εμένα.

Το γνωρίζεις, φαντάζομαι, ότι μιλάνε όλοι για την υποκριτική σου ερμηνεία

Ναι, πολλοί άνθρωποι και συνάδελφοι και τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την γενναιοδωρία τους γιατί ξέρεις δεν μπορεί να το κάνει πολύς κόσμος αυτό. Για κάποιους δεν είναι εύκολο. Φυσικά όλοι μας έχουμε δεχθεί τα συγχαρητήρια όχι μόνο εγώ αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά.

image14

Διάβασα ότι και η Le Μonde έκανε αφιέρωμα στην σειρά

Βέβαια, έγραψαν «επιτέλους μια παραγωγή που μιλάει για τους Εβραίους στη Θεσσαλονίκη» και είναι πολύ τιμητικό για όλους μας και πρώτα απ’ όλα για την ελληνική τηλεόραση.

Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε από την εβραϊκή κοινότητα; Τι σας λένε;

Είναι πολύ συγκινημένοι όλοι και είναι τιμή μας που φέραμε στο φως μέσω της μυθοπλασίας αυτή την ιστορία. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες ιστορίες που δεν έχουν βγει προς τα έξω. Είμαστε πολύ περήφανοι και είναι μεγάλη μας τιμή που δίνουμε φωνή σε αυτούς που έμειναν εκεί και έφυγαν από τη ζωή αλλά και σε αυτούς που γύρισαν. Αυτό που προσπαθούμε επίσης να δείξουμε είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενωμένοι.

image31

Οι ηθοποιοί μερικές φορές μιλάνε για το πόσο δύκολο είναι να αφήνουν πίσω κάποιους εμβληματικούς ρόλους. Εσύ πώς βιώνεις αυτή την μετάβαση από χαρακτήρα σε χαρακτήρα κάθε φορά;

Είναι κάτι που το συνειδητοποιώ τώρα. Σε μια συζήτηση που είχα με μια φίλη και σπουδαία ηθοποιό, την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, που με πήρε και αυτή τηλέφωνο να μου πει πόσο της αρέσει η σειρά και την ευχαριστώ, μου είπε ότι τους έλεγε ο Βασίλης Παπαβασιλείου, αυτός ο σπουδαίος σκηνοθέτης, ότι μετά τα 40 θα συνειδητοποιήσετε ότι μπαίνει η ωριμότητα της ζωής μέσα στον ρόλο. Τώρα λοιπόν με την Μπενούτα εγώ νιώθω ότι αυτό ακριβώς μου συνέβη. Κάθε ρόλο που έχω κάνει στη ζωή μου τον έχω αγαπήσει εξίσου, έχω κομμάτια του εαυτού μου μέσα σε αυτόν γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Άλλωστε για αυτό επέλεξα και αυτό το επάγγελμα για να ζω διαφορετικές ζωές. Νομίζω όμως ότι η Μπενούτα είναι σε ένα σημείο που πέρα από τον ρόλο που είναι σπουδαίος όπως και η προσωπικότητα αυτής της γυναίκας, είμαι και εγώ σε μια φάση της ζωής μου που με βρίσκει ίσως πιο ώριμη και ήταν η ώρα να μπω μέσα σε αυτόν τον ρόλο.

Έχεις μετανιώσει ποτέ για κάτι κοιτώντας πίσω στην καριέρα σου;

Ποτέ, ποτέ, γιατί και κάτι που μπορεί να μην σε τρέλανε ή μπορεί να σου άφησε μια κακή γεύση - που εμένα δεν μου έχει τύχει - πάντα σου δίνει κάτι. Γενικά όμως δεν μετανιώνω. Έτσι είμαι στη ζωή μου ως άνθρωπος. Θεωρώ ότι όλα τα πράγματα σου δίνουν κάτι.

image6

Ο σύζυγος σου ο Μάνος (σ.σ. Νιφλής - φωτό επάνω) τι σου λέει; Του αρέσει η σειρά;

Ο Μάνος την έχει δει από όταν ο Γιώργος Γκικαπέππας μας έστελνε τα πρώτα drafts και είχε τρελαθεί από τότε. Του άρεσε πάρα πολύ.

Τον συμβουλεύεσαι;

Βέβαια! Καταρχάς μου λέει εκείνος πρώτος τη γνώμη του. Θα μου πει τι πιστεύει αλλά θα τον ρωτήσω και εγώ. Εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους σου, το κοινό και όταν ο άλλος έχει αντίληψη και κριτική ικανότητα, είναι πολύ σπουδαίο να ακούς τη γνώμη του και ειδικά των δικών σου.

Έχουμε δει αρκετά ζευγάρια να συνεργάζονται τηλεοπτικά. Θα το κάνατε ποτέ αν σας έκαναν μια πρόταση, για παράδειγμα να παρουσιάσετε μαζί μια εκπομπή;

Ναι αμέ. Γιατί να μην το κάνω; Αρκεί ο καθένας μας να είναι στο δικό του κομμάτι γιατί εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να ασχοληθώ με την πολιτική όπως και ο Μάνος με τα καλλιτεχνικά, οπότε νομίζω θα ήταν και καλύτερα γιατί θα συμπληρώναμε ο ένας τον άλλον.

Είσαστε ένα ζευγάρι πολύ ερωτευμένο και το βλέπουμε και στα social media. Αποδίδεις καλύτερα στη δουλειά σου όταν είσαι ερωτευμένη;

Δεν το κρύβουμε! Δεν ξέρω το αποτέλεσμα γιατί καλύτερα μπορεί να το κρίνει αυτός που το βλέπει. Εγώ μπορώ να κρίνω τον εαυτό μου αλλά καλύτερα να κρατάω για εμένα τη γνώμη μου. Όταν είσαι σε ακραία συναισθηματική φόρτιση είτε αυτό λέγεται έρωτας, είτε δυστυχία, είτε απώλεια, είναι τέτοια η δουλειά μας που νιώθεις, εγώ τουλάχιστον, μια κάθαρση, μια εκτόνωση. Σε εμένα όλα αυτά τα ακραία συναισθήματα λειτουργούν πολύ.

Μίλησες για απώλεια. Πριν από λίγο καιρό έχασες τον πατέρα σου. Υπάρχει κάποια συμβουλή του που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Ο μπαμπάς μου υπάρχει σε εμένα, υπάρχει στο DNA μου σε μεγάλο κομμάτι, υπάρχει και στον χαρακτήρα μου και στον τρόπο που είμαι και στον τρόπο που σκέφτομαι και όταν κλείνω τα μάτια μου και όταν τα ανοίγω. Δεν χρειάζεται κάποια συμβουλή γιατί δεν μπορώ να απομονώσω κάτι. Υπάρχει ολόκληρος και είναι εδώ όταν πρέπει να είναι. Ξέρω ότι είναι ένα βλέμμα του, ο ήχος του, η στάση του, τα πάντα είναι συμβουλή για εμένα.

Info: Η Ελισάβετ Μουτάφη πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Το Βραχιόλι της φωτιάς» που προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 22.00 από την ΕΡΤ 1.

Τελευταία τροποποίηση στις 12.02.2023 - 17:14