Ιωάννα Βλάχου: Μια Ελληνίδα στο Παλέρμο της Ιταλίας

15.09.2022
Ιωάννα Βλάχου: Μια Ελληνίδα στο Παλέρμο της Ιταλίας
H Ιωάννα Βλάχου είναι η Κερκυραία ερμηνεύτρια που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή με την υπέροχη μελωδική φωνή της.

Για την ίδια ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στα 13 της χρόνια η Ιωάννα Βλάχου μοιράστηκε την ίδια σκηνή με τη Ρένα Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα, στα 17 της κέρδισε τον Σάκη Ρουβά σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό τραγουδιού, λίγο μετά τα 20 έγινε μητέρα μιας υπέροχης κόρης, της Ραφαέλας. Έχει εμφανιστεί σε πολλές σκηνές εντός και εκτός συνόρων και τώρα ετοιμάζεται να «ντύσει» με την μελωδική φωνή της τo 5o Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής που ανοίγει τις πύλες του στο Παλέρμο της Ιταλίας από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στους χώρους του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Πόσο τιμητικό είναι για έναν καλλιτέχνη να συμμετέχει στο 5ο διεθνές συνέδριο δημιουργικής γραφής στο Παλέρμο;
Είναι πάρα πολύ τιμητικό Γιατι μπορείς να συνδυάσεις επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό κομμάτι μαζί. Η δημιουργική γραφή το συνδυάζει αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Είμαι πολύ χαρούμενη για την συνεργασία μου με το μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής και τον Δρ Τριαντάφυλλο Η.Κωτοπουλο . Μια συνεργασία που κρατάει χρόνια και συνεχίζει. Το Παλέρμο είναι μία πόλη που δεν έχω ταξιδέψει αλλά θα ήθελα, με αφορμή την συνδιοργάνωση του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας σε αυτό το συνέδριο ,θα ταξιδέψουμε κι εμείς την παιδεία και τον πολιτισμό μας εκτός νησιού Και θα συναντήσουμε πολλά και σημαντικά πρόσωπα από όλο τον κόσμο Και θα ανταλλάξουμε απόψεις.

Θέλετε να μας μιλήσετε για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε;

Το πρόγραμμα θα είναι ποικίλο. Θα παρουσιάσουμε τραγούδια γνωστων Ελλήνων συνθετών , Τραγούδια από τη δική μου δισκογραφία η παράσταση μας λέγεται λούνα Ρόσα LUNA ROSSA. Μαζί μου θα είναι το μουσικό σχολείο Κέρκυρας σε συνεργασία με το ωδειον Κέρκυρας, Ο Σπύρος Κοντζιάλης στο πιανο υπό την διεύθυνση του Σπύρου Ράλλη.

Έχετε κάνει πολλές εμφανίσεις ως τώρα στο εξωτερικό. Υπάρχει μεγαλύτερο άγχος εκεί; Νιώθετε σα να φέρνετε την Ελλάδα κοντά σε κόσμο που αναγκάστηκε να φύγει για το εξωτερικό;

Το άγχος είναι μεγαλύτερο πάντα όταν είμαι εκτός. Επιλέγω να τραγουδάω τραγούδια στη γλώσσα μου όταν είμαι εκεί, γιατί σίγουρα ο κόσμος έχει την Ελλάδα στην ψυχή του και όταν ακούει ελληνική μουσική είναι σα να είναι στον τόπο του. Το κοινό είναι πολύ θερμό συνήθως στο εξωτερικό. Εξάλλου η ελληνική μουσική είναι γνωστή παντού κι εμείς περήφανοι.

Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές συνεργασίες σας ως τώρα;
Πολλές .Αλλά θα ξεχωρίσω τις συνεργασίες μου με Χρήστο Νικολόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο Λένα Αλκαίου Λίνα Νικολακοπούλου.

Τι άλλο θα δούμε από εσάς στη συνέχεια;
Ετοιμάζω καινούργια τραγούδια, το χειμώνα θα ξεκινήσω κάποιες ηχογραφήσεις. Αλλά προτεραιότητά μου αυτή την περίοδο είναι Τα Κρυμμένα . Η τελευταία μου δισκογραφική δουλειά. Εκκρεμούν κάποιες παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα . Επίσης είμαι σε συζητήσεις για δυο μεγάλες συναυλίες Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.