Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Δεν γίνεται να κάνεις πράγματα αν δεν είσαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου»

28.02.2021
Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Δεν γίνεται να κάνεις πράγματα αν δεν είσαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου»
Πώς είναι η ζωή του με ένα παιδί; Τι παρακολουθεί στην τηλεόραση; Είναι σκληρός με τον εαυτό του; Πού αφιερώνει τον ελεύθερό του χρόνο; Πώς βλέπει το μέλλον της εστίασης; Τι συμβουλεύει τους Έλληνες καταναλωτές; Σε αυτές τις ερωτήσεις και πολλές ακόμα, απαντά o Δημήτρης Σκαρμούτσος στη Νικολέτα Μακρή και το Womenonly.gr με αφορμή τη νέα του τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής «Γειτονιές στο Πιάτο», στον ΑΝΤ1.

Πείτε μας δύο λόγια για την εκπομπή σας «Γειτονιές στο Πιάτο». Πώς προκέκυψε αρχικά η ιδέα;

Η ιδέα ήταν δική μου και του σκηνοθέτη του Πάνου Γεωργίου. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που κάνω τηλεόραση ήθελα να λίγο να δείξω αυτό το επάγγελμα αλλά από την πλευρά των επαγγελματιών, δηλαδή των ανθρώπων που έχουν εστιατόρια. Επειδή νιώθω και Αθηναίος και ο Έλληνας δεν ταξιδεύει πια - παλιά πηγαίναμε στις γειτονιές για να πάμε να φάμε, πλέον μένουμε πιο πολύ στις δικές μας γειτονιές- ήθελα να το ανοίξω αυτό και να δείξω ότι δεν έχει σημασία που μένεις, ένα καλό μαγαζί είναι ένα καλό μαγαζί. Αυτή ήταν η ανάγκη που ήθελα να υπηρετήσω.

Να φανταστώ έχετε προσαρμοστεί πια ως εκπομπή στις ανάγκες της πανδημίας..

Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στα γυρίσματα, υπάρχουν οι άδειες αλλά παρόλο που όλοι το έχουμε αυτό στο μυαλό μας, βλέπεις ότι οι συνάδελφοι είναι πάρα πολύ χαρούμενοι. Οι εστιάτορες, οι μάγειροι ανυπομονούν να δείξουν τη δουλειά τους, οπότε όλοι μας δέχονται με χαρά γιατί να μην ξεχνάμε δεν έχουν όλοι αυτή την ευκαιρία – ιδίως αυτή την εποχή- να διαφημιστούν και να βγάλουν τη δουλειά τους προς τα έξω. Και είναι πολύ συγκινητικό και για εμένα γιατί με δέχονται με ανοιχτές αγκάλες και μου φτιάχνει και εμένα η διάθεση με αυτό τον τρόπο.

Παρακολουθείτε Masterchef, μιας και παλιότερα ήσασταν ένας από τους κριτές του;

Γενικώς δεν βλέπω ελληνική τηλεόραση κυρίως λόγω του τρεξίματος με τη δουλειά. Είναι πολλές οι ώρες που δουλεύω αλλά αν αποφασίσω να αφιερώσω τον χρόνο μου κάπου, θα τον αφιερώσω στην οικογένειά μου και επειδή έχω μικρό παιδί, αν δω κάτι θα είναι μαζί με τον Αλέξανδρο.

Κάποιο παιδικό δηλαδή;

Ναι θα δούμε κινούμενα σχέδια ή ένα ντοκιμαντέρ με άγρια ζώα, οπότε εδώ μπορώ να σου πω ότι θες για τα κινούμενα σχέδια αλλά δεν μπορώ να σου πω πολλά για την ελληνική τηλεόραση. (γέλια)

Νιώθετε και εσείς παιδί έτσι τουλάχιστον... Πώς είναι η ζωή σας με το παιδί;

Εντάξει, είναι αγάπη, είναι έρωτας αυτό που ζω. Ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι να δω τον Αλέξανδρο, να κάνουμε πράγματα μαζί.

Eίσαστε σκληρός με τον εαυτό σας, γενικά;

Νομίζω ότι αν θες πετύχεις πράγματα στη ζωή σου, πρέπει αν είσαι σκληρός με τον εαυτό σου πόσο μάλλον τώρα που τα πράγματα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά. Δεν γίνεται να κάνεις πράγματα αν δεν είσαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου.

Αναζητώντας νέες συνταγές βλέπετε να είστε το ίδιο δημιουργικός όπως παλιά;

Ποτέ δεν πίστευα ότι είναι θέμα δημιουργικότητας, το να φτιάχνεις συνταγές μαγειρικής. Εγώ πάντα πίστευα ότι πρέπει να ανοίξεις γενικά τον εγκέφαλό σου, να κάνεις πολλά ταξίδια, να δοκιμάσεις πολλή πρώτη ύλη..Για μένα αφετηρία για να φτιάξω μια συνταγή, είναι το υλικό. Κάποιο υλικό. Ευτυχώς εγώ άρχισα να ταξιδεύω από πολύ νωρίς, ξεκίνησα τη μαγειρική πολύ νωρίς, πάω αισίως φέτος στα 32 χρόνια και πάντα η αφετηρία μου ήταν τα υλικά, είτε ήταν ένα υλικό πολύ απλό είτε πολύ σύνθετο.

Mε ποιο συστατικό είστε πιο πολύ παθιασμένος αυτή την περίοδο;

Με τα όσπρια. Τα αγαπώ και είναι πολύ παρεξηγημένα ως υλικό. Είναι γεμάτα θρεπτικές αξίες, παρόλα αυτά τα παραμελούμε.

Xρησιμοποιείτε φρούρνο μικροκυμάτων;

Για να ζεστάνω το γάλα του Αλέξανδρου, ναι χρησιμοποιώ αλλά μέχρι εκεί. Στη δικιά μου μαγειρική δεν χρησιμοποιώ, όχι ότι τον θεωρώ δαίμονα, απλά δεν ταιριάζει στα πράγματα που κάνω.

Με ποιον τρόπο ένας σεφ μπορεί να προστατεύσει τις ιδέες του και τις συνταγές του;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος. Ανέκαθεν κλέβαμε πράγματα ο ένας από τον άλλον. Δεν τίθεται καν θέμα. Και γιατί να προστατεύσω τις συνταγές μου από τη στιγμή που βγαίνουν προς τα έξω και τόσος κόσμος τις δοκιμάζει; Αυτό είναι και το ωραίο με τη μαγειρική. Είναι σαν να φτιάχνω το τέλειο κοκκινιστό που είναι απλό φαγητό και το λατρεύουν όλοι και να μην μοιράζομαι τη συνταγή μου. Το φαγητό έχει την έννοια του «μοιράζομαι» πάντα.

Πώς μπορεί ένας καταναλωτής - επειδή βγαίνουν πολλοί σεφ που γνωρίζουν δημοσιότητα λόγω της τηλεόρασης – να επιλέγει την αξία και όχι τη δημοσιότητα;

Είναι πολύ εύκολο. Καταρχήν το μέγαλο λάθος που κάνουμε όταν ψωνίζουμε είναι ότι δεν διάβαζουμε ποτέ τα συστατικά. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε και δεν το κάνουμε. Οτιδήποτε αναφέρεται σαν πρώτο συστατικό πρέπει να αναφέρεται στην ετικέτα ακριβώς σαν πρώτο συστατικό. Αν δεν είναι πρώτο και είναι δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο, δεν το παίρνουμε. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να δοκιμάσουμε αυτό που θα αγοράσουμε. Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να έχεις άποψη.

Πώς βλέπετε την ιδέα να δημιουργηθούν εστιατόρια μόνο για ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί;

Τραγική! Το φαγητό είναι για όλους. Συμφωνώ με τα μέτρα προφύλαξης όσο αυστηρά και να είναι αυτά, αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να δούμε να γίνεται αυτό το πράγμα. Δηλαδή αν θέλεις να πας να φας έξω, πρέπει να έχεις εμβολιαστεί; Δεν συμφωνώ καθόλου.

Πώς βλέπετε το μέλλον της εστίασης;

Έχει αλλάξει πάρα πολύ και εξακολουθεί να αλλάζει γιατί έχει ανοίξει το μυαλό του Έλληνα καταναλωτή. Δηλαδή είναι πιο ανοιχτός σε νέες ιδέες, μαγειρεύει πολύ περισότερο πλέον, διαβάζει πολύ περισσότερο για συστατικά, οπότε αυτό επειδή τον ιντριγκάρει τον κάνει να είναι πιο ανοιχτός στο να μπει σε νέα κόνσεπτ και νέες ιδέες. Υπάρχει μεγάλη στροφή του Έλληνα στο ποιοτικό, όχι στο ακριβό απαραίτητα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και γενικώς οι ανοιχτόμυαλοι καταναλωτές, μας κάνουν πιο δημιουργικούς, να θέλουμε να δώσουμε μεγάλα πράγματα.

Όσον αφορά όμως στην εστίαση λόγω κορονοιού είσαστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Είμαι αισιόδοξος γιατί με το που θα τελειώσουμε με αυτή την ιστορία, η οποία είναι τρομερά στενάχωρη, ο κόσμος θα βγει εξω και θα δοκιμάσει πράγματα. Θέλει πολύ ο κόσμος να βγει έξω. Οπότε με το που θα τελειώσουμε με τον κορονοιό, θα ζήσουμε μια καινούργια εποχή και μια φοβερή άνθιση.

Αμήν! Τι να πω…

Καλά το είπες…

Info:

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος παρουσιάζει την εκπομπή «Γειτονιές στο πιάτο» κάθε Σαββατοκύριακο στις 15.00 στον ΑΝΤ1