Karmica: «Έχουμε δεχτεί πισώπλατα μαχαιρώματα, κακές συμπεριφορές και μεγάλη αχαριστία από ανθρώπους που εμπιστευτήκαμε»

24.02.2021
Karmica: «Έχουμε δεχτεί πισώπλατα μαχαιρώματα, κακές συμπεριφορές και μεγάλη αχαριστία από ανθρώπους που εμπιστευτήκαμε»
«Τα πισώπλατα μαχαιρώματα και η προσπάθεια κάποιων, να διαβάλλουν μέλος της μπάντας στα μάτια του άλλου, ήταν ίσως ότι χειρότερο βιώσαμε ειδικά στην αρχή της πορείας μας...»

Η συνεργασία με τα παιδιά τους, το τραγούδι τους «Ζήτω τα κάτω» με την σύμπραξη του Παντελή Αμπαζή, η δύσκολη ισορροπία, οι… μπερδεμένοι ρόλοι, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, o Γιώργος Χατζηνάσιος oι Τερμίτες, και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Η άσχημη συμπεριφορά και η αχαριστία που έχουν δεχθεί από ανθρώπους του χώρου της μουσικής, η λεκτική και ψυχολογική βία με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, η σεξουαλική παρενόχληση και οι …απειλές για την ακεραιότητά τους. Οι Karmica μιλούν από καρδιάς στο wonenonly. gr και τον Γιώργο Μουλά.

-Είστε ευρωπαϊκά το μοναδικό οικογενειακό ροκ συγκρότημα. Πώς είναι η αίσθηση του να παίζεις σε ένα γκρουπ μαζί με τα παιδιά σου;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΟΛΕΝΑ: Είναι μια μοναδική αίσθηση. Νιώθεις πράγματι οικογένεια, που δημιουργεί και σε άλλα επίπεδα, όπως αυτό της μουσικής. Τα παιδιά μας συχνά τα θεωρούμε επέκταση του εαυτού μας, στην περίπτωσή μας είναι και επέκταση της μουσικής μας. Δημιουργούμε παρέα, συνδυάζοντας την εμπειρία και τις γνώσεις μας, με το νέο αίμα και την νεανική οπτική των παιδιών.

-Είναι δύσκολες οι ισορροπίες;

ΘΑΝΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ: Οι ισορροπίες πλέον δεν είναι δύσκολες. Στην αρχή της πορείας μας όμως, έπρεπε να κρατηθούν οι ισορροπίες, καθώς εν ώρα εργασίας, έπρεπε να ξεχάσουμε την οικογενειακή σχέση και να επικεντρωθούμε στην επαγγελματική. Να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, ως ισότιμο μέλος της μπάντας.

-Aισθανθήκατε σε στιγμές ότι οι δυο ρόλοι μπερδεύονται ;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Κάποιες στιγμές στην αρχή, όμως ευτυχώς το συνειδητοποιήσαμε και καταλάβαμε τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά, ότι οι ρόλοι μας πρέπει να είναι καθαρά επαγγελματικοί, αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να κερδίσουμε και το σεβασμό των άλλων συνεργατών που πλαισιώνουν την μπάντα.

-Ποια είναι η πιο δύσκολη και ποια αντίστοιχα η πιο όμορφη στιγμή που έχετε βιώσει από κοινού με τα παιδιά σας;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή να ήταν όταν αναγκαστήκαμε να τους "φωνάξουμε" μπροστά στους άλλους συνεργάτες, σε σχέση με την μελέτη των κομματιών πριν την πρόβα. Δεν μπορείς να είσαι ελαστικός με τα παιδιά σου και ταυτόχρονα να είσαι απαιτητικός με τους άλλους συνεργάτες. Όσον αφορά τις όμορφες στιγμές, μπορούμε να πούμε ότι είναι αμέτρητες. Καθημερινά να βλέπουμε την εξέλιξή τους και να νιώθουμε περήφανοι που είναι παιδιά μας.

Καλλιόπη έχεις μία σειρά συνεργασιών με καταξιωμένους σύνθετες. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Τι κρατάς ξεχωριστά από τους δύο;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ με αυτά τα μεγάλα ονόματα στην αρχή της μουσικής μου πορείας. Αυτό που σίγουρα αποκόμισα ήταν η γνώση και η υπευθυνότητα. Βρέθηκα επί σκηνής με μεγάλους καλλιτέχνες και έμαθα να είμαι μέρος ενός μουσικού συνόλου υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλη ευθύνη. Αυτό που κρατάω μέχρι τώρα από αυτές τις συνεργασίες είναι η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και ο σεβασμός τους.

Ουσιαστικά δεν έχεις κρύψει ότι είσαι πληγωμένη από τον Γιάννη Μαρκόπουλο για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε να διασκεδάσεις τραγούδι του.

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Όντως πληγώθηκα, όχι όμως από τον ίδιο το συνθέτη. Ο ίδιος μου μίλησε πολύ όμορφα και με παρέπεμψε στη σύζυγό του, προκειμένου να μιλήσουμε για τη διασκευή, επειδή εκείνη ήταν υπεύθυνη για το έργο του. Μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, δεν περίμενα να με απειλεί με ασφαλιστικά μέτρα, αν ακουγόταν το τραγούδι σε κάποια εμφάνιση !

-Έχετε δεχτεί πόλεμο στην πορεία σας;

ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δεχτεί πόλεμο, αλλά σίγουρα άσχημες συμπεριφορές και μεγάλη αχαριστία, από ανθρώπους που εκτιμούσαμε και εμπιστευτήκαμε στην πορεία μας, επώνυμους και ανώνυμους.

Ποια είναι η χειρότερη συμπεριφορά που έχετε αντιμετωπίσει;

ΘΑΝ. ΜΠΙΛ. Τα πισώπλατα μαχαιρώματα και η προσπάθεια κάποιων, να διαβάλλουν μέλος της μπάντας στα μάτια του άλλου, ήταν ίσως ότι χειρότερο βιώσαμε ειδικά στην αρχή της πορείας μας, που σίγουρα ήμασταν πιο ευάλωτοι και δεν γνωρίζαμε ο ένας τον άλλο τόσο καλά.

-Αισθανθήκατε ότι συνειδητά δεν ήθελαν να σας βοηθήσουν;

ΘΑΝ. ΜΠΙΛ. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους, γιατί θα κέρδιζαν και αυτοί από αυτή τη συνεργασία, απλά κάποιοι άνθρωποι, όσο και αν προχωρήσουν στη ζωή τους, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα κόμπλεξ τους και προσπαθούν μέσα από ίντριγκες να ισορροπήσουν.

-Έχετε έρθει αντιμέτωποι με λεκτική ψυχολογική ή σωματική βία στη δουλειά;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Ναι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα, λεκτικής και κυρίως ψυχολογικής βίας. Έχουμε βρεθεί επί σκηνής με πειραγμένα τα μικρόφωνά μας, ενώ στις πρόβες ήταν όλα τέλεια, επειδή ο μάνατζερ άλλων καλλιτεχνών είχε μεγαλύτερη πέραση στο χώρο, έχουμε αντιμετωπίσει άσχημες συμπεριφορές επιχειρηματιών, μουσικών, τραγουδιστών. Σαν γυναίκα, έχω βιώσει ίσως την πιο άσχημη συμπεριφορά στην πορεία μου, από τον πρώην παραγωγό και μάνατζερ μου, ο οποίος πίσω από το όνομα και την εξουσία που κατείχε, μου μίλησε χυδαία και υποτιμητικά μπροστά σε κόσμο, σε δημόσιο χώρο, επειδή δεν είχα καταλάβει τον έρωτά του για μένα και δεν ενέδωσα στις ορέξεις του. Το σοκ που υπέστη ήταν μεγάλο, κυρίως για το θράσος που είχε μπροστά στον κόσμο. Αντέδρασα πολύ παρορμητικά και έντονα, ρίχνοντας το ποτό μου στο πρόσωπό του. Έφυγα τρέχοντας, γιατί μετά από αυτό, τον θεωρούσα ικανό για τα πάντα. Ακολούθησαν τηλεφωνικές απειλές, άλλες για την ακεραιότητά μου, άλλες για την καριέρα μου για αρκετό καιρό. Φοβόμουν να βγω από το σπίτι, φοβόμουν και για τα παιδιά μου. Η αστυνομία έδωσε τη λύση, μετά από καταγγελία δική μου και έτσι ξανάρχισε η ζωή μου να κυλάει κανονικά.

Θάνο έχεις συνεργαστεί με τους «Τερμίτες» στην τελευταία τους συναυλία. Πώς αισθάνθηκες ευρισκόμενος επί σκηνής με ένα τόσο θρυλικό συγκρότημα;

ΘΑΝ. ΜΠΙΛ. Τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής μου με τη μουσική, συνεργάστηκα με μουσικούς, που ήταν μέλη των Τερμιτών. Έτσι όταν το 2011, έγινε το τελευταίο reunion στην Αρχιτεκτονική στο Γκάζι, εγώ με την μπάντα μου "Οι Άλλοι", ανέλαβα το στήσιμο της βραδιάς. Εκεί είχα τη χαρά να βρεθώ επί σκηνής με όλους τους Τερμίτες και κυρίως με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Αντώνη Μιτζέλο,

-Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είχατε δημιουργήσει μία πολύ όμορφη και ειλικρινή σχέση. Σας στοίχισε ο θάνατος του;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Η σχέση μας με τον Λαυρέντη ήταν και φιλική και σχέση δασκάλου -μαθητή. Μας συμβούλευε συχνά και παρατηρούσε το κάθε μας βήμα, μιλώντας πάντα με ειλικρίνεια, ακόμα κι αν ήξερε, ότι μας στεναχωρούσε.

Η απώλειά του μας στεναχώρησε πολύ, όπως άλλωστε όλο τον κόσμο, που τον αγαπούσε.

-Επρόκειτο μάλιστα να σας γράψει και τραγούδι…

ΘΑΝ. ΜΠΟΛ. Θα τραγουδούσαμε μαζί ένα τραγούδι που μας είχε δώσει ένας εκ των Τερμιτών και θα έμπαινε στη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζαμε εκείνο τον καιρό. Τα γεγονότα όμως μας πρόλαβαν...

- Πριν από τρεις μήνες κυκλοφορήσατε με ιδιαίτερη επιτυχία το κομμάτι «Ζήτω τα κάτω» με τη σύμπραξη του Παντελή Αμπαζή που υπέγραψε τη μουσική, τους στίχους άλλα και τραγούδησε μαζί σας. Μιλήστε μου για αυτή τη συνεργασία;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Πριν τέσσερις μήνες κυκλοφόρησε από τη Heaven Music το νέο μας τραγούδι "Ζήτω τα Κάτω" σε στίχους και μουσική του Παντελή Αμπαζή, αλλά και την μοναδική του συμμετοχή στο τραγούδι. Πρόκειται για μια συνεργασία πολύ όμορφη και ξεχωριστή, πολλά υποσχόμενη. Ο Παντελής είναι ένας καλλιτέχνης πολύ ταλαντούχος και ιδιαίτερος, με στίχο σατυρικό αλλά και πολύ καυστικό και επίκαιρο.

-Παράλληλα έχετε δισκογραφικά βρεθεί με τον Γιάννη Νικολάου. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες η Heaven επανακυκλοφόρησε το τραγούδι σας.

ΘΑΝ. ΜΠΟΛ. Με τον Γιάννη Νικολάου, είχαμε γνωριστεί και συνεργαστεί και οι δυο, πριν τη σύσταση της μπάντας μας. Στην πρώτη μας δισκογραφική δουλειά ο Γιάννης μας έγραψε τη μουσική σε δυο τραγούδια, "Μαζί θα φτάσουμε ψηλά" σε στίχους Μαρίας Παπαδάκη και "Υπάρχουν αγάπες" σε στίχους Θάνου Μπιλάλη και Γιάννη Νικολάου, ένα ντουέτο με τη συμμετοχή του.

-Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. Να ανοίξει η δουλειά μας το καλοκαίρι και να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις. Επίσης προχωράει η δισκογραφική μας δουλειά με πολλές συνεργασίες έκπληξη και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί.