Η Ιλεάνα Κλοκώνη υποψήφια για τα Greek International Women Awards

28.02.2021
Η Ιλεάνα Κλοκώνη υποψήφια για τα Greek International Women Awards
Η Ιλεάνα Κλοκώνη που είναι εκπαιδευτικός Ολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, ήταν η ιδρύτρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας το 2009 και ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας με στόχο την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελλάδα και στην ένταξη της, στα ελληνικά σχολεία.

Οκτώ χρόνια αργότερα η Εθνικη Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας συμπεριλήφθηκε στις καλύτερες Ακαδημίες του κόσμου, έχοντας στο ενεργητικό της σπουδαία εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας και Αξιών, με πολλές διακρίσεις για τον σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα Greek International Women Awards γίνονται με σκοπό να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν τα επαγγελματικά κατορθώματα των Ελληνίδων γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο και να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες Ελληνίδες να επιμείνουν και να κυνηγήσουν με θάρρος τις φιλοδοξίες τους. Η ψηφοφορία γίνεται από το κοινό, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων https://greekinternationalwomenawards.com/shortlisted-candidates/.

Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Επιστήμη και Τεχνολογία (Science and Technology), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ιλεάνα Κλοκώνη μιλά για την υποψηφιότητα της:

«Το 2009 ανέλαβα για τη χώρα μας, ως διευθυντικό στέλεχος, την ίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, που έως εκείνη τη στιγμή υπήρχε μόνο στα χαρτιά, ανενεργή! Ήταν η δυσκολότερη χρονιά για τη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η πρόκληση τότε ήταν μεγάλη και η δουλειά υπερβολική! Η χώρα μας ήταν η μοναδική χώρα στο Ολυμπιακό Κίνημα που δεν είχε Ολυμπιακή Ακαδημία… Χρειάζεται ειδικές γνώσεις και πολλές εργατοώρες για να δημιουργήσεις έναν πετυχημένο οργανισμό σε εθνικό επίπεδο, με στόχο τη διεθνή αποδοχή και αναγνώριση.

Οκτώ χρόνια αργότερα η Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία συμπεριλήφθηκε στις καλύτερες Ακαδημίες του κόσμου, έχοντας στο ενεργητικό της σπουδαία εκπαιδευτικά προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας και Αξιών, με πολλές διακρίσεις για τον σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ανταπόκριση των μικρών παιδιών, των νέων και των εκπαιδευτικών από όλα τα σχολεία της Ελλάδας και από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου!

Με υπερηφάνεια μπορώ να πω σήμερα ότι κατάφερα, – με την υποστήριξη της διοίκησης της Ακαδημίας, τον εργατικό και οραματιστή Προεδρό της κ.Ισίδωρο Κούβελο, των συνεργατών μου και των χιλιάδων αγαπημένων μου εθελοντών -, να πραγματοποιήσουμε ένα σπουδαίο όραμα, να έχει η Ελλάδα μας οργανισμό Ολυμπιακής Εκπαίδευσης με σπουδαία κληρονομιά προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας. Στο μέλλον θα προσπαθήσω με όλες μου τις δύναμεις να ενταχθεί στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας και ως συγγραφέας ήδη ετοιμάζω σε ελληνικά και αγγλικά όσο περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό μπορώ για να συμβάλω και να διευκολύνω επιστημονικά στην άμεση ένταξη του.»

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στην επαγγελματική σου πορεία μέχρι σήμερα και πως κατάφερες να την ξεπεράσεις;

«Την περίοδο που προσπαθούσα να δημιουργηθεί για τη χώρα μας η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, αναμενόμενο ήταν να συναντήσω πολλές δυσκολίες. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν, ότι στη χώρα μας δεν υπήρχε η Ολυμπιακή Παιδεία!

Στην Ελλάδα μας που γεννήθηκε ο Ολυμπισμός και οι Αξίες του, δυστυχώς δεν διδάσκονταν στα σχολεία… Χρειάστηκε να δουλέψουμε πάρα πολύ για να πείσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα για το αυτονόητο, ότι στην Ελλάδα του Ολυμπισμού πρέπει τα παιδιά να διδάσκοντα το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας και πρέπει να συμμετέχουν σε ανάλογα επιστημονικά προγράμματα Ολυμπιακής εκπαίδευσης.

Τα Ελληνόπουλα έχουν δικαίωμα να είναι παγκόσμιοι πρεσβευτές του Ολυμπισμού και των Αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός, διότι όλα αυτά ξεκίνησαν από τη γη που πατάμε, από τη χώρα μας!Τα καταφέραμε όμως! Πείσαμε το αρμόδιο υπουργείο να ανοίξει κωδικό χρηματοδότησης και να συμπεριλάβει στον ετήσιο προϋπολογισμό του την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας, βρήκαμε αρκετούς υποστηρικτές από τον ιδιωτικό τομέα με πρώτον τον «δαφνοστεφανωμένο» της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τον κ.Βαγγέλη Μαρινάκη να μας ανοίγει διάπλατα την πόρτα του υποστηρίζοντας οικονομικά το εκπαιδευτικό μας έργο.

Κάπως έτσι, βρήκαμε τον τρόπο να στηριχτεί η Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία ως εθνικός εκπαιδευτικός οργανισμός και να φέρουμε κοντά τα παιδιά στον Ολυμπισμό και στις Αρετές του, και εδώ δεν μετράει μόνο η προσπάθεια αλλά και το άριστο αποτέλεσμα που παραδώσαμε. Χιλιάδες μαθητές, νέοι και εκπαιδευτικοί της χώρας μας έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα Ολυμπιακής εκπαίδευσης, τα οποία είχα την τιμή να σχεδιάσω επιστημονικά και να οργανώσω εκπαιδευτικά την υλοποίηση τους.»

Ποια πιστεύεις πως είναι η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο;

«Η θέση της γυναίκας σήμερα, θέλω να πιστεύω ότι γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ισότητας ανάμεσα στα δυο φύλλα. Χαρακτηρίστηκα, στον υπέροχοι χώρο του Ολυμπισμού, θέλω να αναφέρω την πρόσφατη ιστορική ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία διασφαλίζει την απόλυτη ισότητα σε συμμετοχή των δυο φύλλων για – πρώτη φορά στην ιστορία – στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024… (50%γυναίκες-50% άντρες). Εύχομαι ολόψυχα η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας!»

Τι σημαίνει για σένα η υποψηφιότητα σου στα βραβεία GIWA;

«Πραγματικά είναι τιμή μου που συμμετέχω στα βραβεία GIWA – Greek International Women Awards – και ευχαριστώ θερμά την επιστημονική επιτροπή που με επέλεξε στην τελική λίστα υποψηφίων.

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό για εμένα να ακουστεί η επιστήμη της Ολυμπιακής Παιδείας. Είναι σημαντικό να εμπνεύσω και άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την Ολυμπιακή εκπαίδευση. Οι Ελληνίδες πρέπει να πρωτοστατούν στη συγκεκριμένη επιστήμη. Διότι ο Ολυμπισμός και οι Αξίες που πρεσβεύει, γεννήθηκαν στην Ελλάδα μας και ταξίδεψαν προς όλο τον κόσμο. Είναι μαγικό να διδάσκεις στα μικρά παιδιά και στους νέους την κληρονομιά που άφησαν στην Ανθρωπότητα οι Αρχαίοι μας Έλληνες!»