Μπέσυ Μάλφα: «Δεν μου αρέσει όταν κάποιοι άνθρωποι ξεπερνάνε τα όρια και νομίζουν ότι είμαστε κολλητοί χωρίς να είμαστε»

17.11.2019
Μπέσυ Μάλφα: «Δεν μου αρέσει όταν κάποιοι άνθρωποι ξεπερνάνε τα όρια και νομίζουν ότι είμαστε κολλητοί χωρίς να είμαστε»
Έχει προσωπικές ανασφάλειες; Ποιο είναι το πιο άσχημο στοιχείο του χαρακτήρα της; Τι μπορεί να τη φέρει σε δύσκολη θέση; Τι λέει για τις κόρες της οι οποίες ακολουθούν το δρόμο της υποκριτικής; Τι έμαθε μέσα από την περιπέτεια με την υγεία της; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις, απαντά η Mπέσυ Μάλφα στη Νικολέτα Μακρή και το Women Only, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Η Παριζιάνα» όπου πρωταγωνιστεί.

Πρωταγωνιστείτε στην Παριζιάνα του Γιάννη Δαλιανίδη, μία από τις πιο ωραίες ταινίες της Φίνος Φιλμ. Ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στους κινηματογράφους, μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή. Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο 50 ετών να βλέπεται πάλι από τους θεατές με την ίδια ευχαρίστηση, όπως την πρώτη φορά;

Eγώ δεν είχα τη χαρά να γνωρίσω τον κύριο Δαλιανίδη καλά. Τον είχα συναντήσει όταν ήμουν νέα, ήταν ένας πολύ ευφυής άνθρωπος. Θεωρώ ότι η Παριζιάνα είναι ένα κλασικό έργο και είναι γραμμένο από τον ίδιο με έναν μαγικό τρόπο, θεατρικό. Σύμφωνα με τις δικές μου προσλαμβάνουσες, βλέπω μέσα σε αυτό το έργο την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ένα νεαρό ζευγάρι που αγαπιέται αλλά που δεν το αφήνει η οικονομική κατάσταση να ζήσει. Η σημερινή κατάσταση της χώρας μοιάζει πολύ με αυτή του έργου. Μέσα σε αυτή την ιστορία υπάρχουν όνειρα. Βρίσκουμε τους ήρωες σε μια αναζήτηση του εαυτού τους, επί της ουσίας και της αγάπης, μέσα σε μια άσχημη κοινωνικό-οικονομική κατάσταση. Για αυτό το έργο νομίζω ότι είναι διαχρονικό. Με μία ελαφρύτητα δείχνει ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι ένα χαρούμενο έργο, παρόλο που αφήνει αυτές τις ρωγμές και βέβαια έχει χαραχτεί στη μνήμη των Ελλήνων με αυτούς τους μοναδικούς ηθοποιούς, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Χρόνη Εξαρχάκο και τον Δημήτρη Καλλιβωκά.

Η ατάκα «Σούζυ και ψεύδεσαι και τρως» έχει μείνει στην ιστορία. Θα ρωτήσω την κλισέ ερώτηση; Ποια είναι η δική σας σχέση με το φαγητό;

Εξαιρετική. Μου αρέσει το φαγητό. Τρώω όλο μου το φαγητό. Προσέχω γενικά, τρώω υγιεινά για να παίρνω βιταμίνες. Θα επιλέξω πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα και όχι μόνο επειδή μου το λέει ο γιατρός μου αλλά επειδή γυμνάζομαι και εργάζομαι πολύ σκληρά, είναι απαραίτητο.

Γλυκά τρώτε;

Ναι φυσικά, τρώω με μέτρο.

Έχετε ενοχές όταν θα τύχει να ξεφύγετε;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής λέω ότι έχω αλλά δε νομίζω ότι έχω, αλλιώς δεν θα ξέφευγα.

Ποιο είναι το πιο καλό στοιχείο του χαρακτήρα σας;

Δεν ξέρω αν έχω καλά στοιχεία αλλά παλεύω κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος και σωστός άνθρωπος. Το καλύτερο στοιχείο του χαρακτήρα μου ήταν οι γονείς μου που με δίδαξαν υπέροχα πράγματα.

Ποιο είναι το πιο άσχημο;

Είμαι ψυχαναγκαστική με τον εαυτό μου. Όταν πω στον εαυτό μου ότι πρέπει να κάνω κάτι αντιδρώ σαν ρομπότ, κάτι το οποίο με βασανίζει. Αυτό είναι κακό για εμένα. Αλλά οι άλλοι μπορούν να σας πουν τα κακά μου στοιχεία, που φαντάζομαι θα είναι πολλά, γιατί είμαι εργασιομανής, τελειομανής, αυταρχική στη δουλειά για να πετύχω αυτό που εγώ νομίζω ότι είναι τέλειο. Συνάμα είμαι και χαλαρή οπότε κάπως ισορροπώ.

Έχετε προσωπικές ανασφάλειες;

Φαντάζομαι ότι θα έχω. Αν θα είναι καλά τα παιδιά μου, αν θα έχουν φαγητό, αν είναι καλά στην υγεία τους, αν είναι τακτοποιημένο το σπίτι, αν εγώ θα αντέχω και θα είμαι δυνατή για να βγάλω την ημέρα, επειδή εργάζομαι πολύ.

Τι μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση;

Δεν μου αρέσει όταν κάποιοι άνθρωποι ξεπερνάνε τα όρια και νομίζουν ότι είμαστε κολλητοί χωρίς να είμαστε. Μια άνεση που βλέπω γενικότερα γύρω μου. Το ότι είμαι προσιτή και χαρούμενη και ότι μιλάω σε όλο τον κόσμο, δεν σημαίνει ότι είμαι το παιδί για τις φάπες. Δεν μου αρέσει να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα μου. Εφόσον δεν ενοχλώ κάποιον, δεν θα ήθελα και να με ενοχλεί. Για να μην παρεξηγηθώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους, θεατές που με πλησιάζουν για να μου μιλήσουν ή με όσους μου στέλνουν στο messenger στο facebook. Η σελίδα μου είναι ανοιχτή και μιλάω με όλους. Αναφέρομαι στους ανθρώπους που νομίζουν επειδή θα τους μιλήσεις λίγο παραπάνω, ότι είναι κολλητοί σου.

Πώς αισθάνεται μια γυναίκα ηθοποιός καθώς μεγαλώνει και βλέπει να περιορίζονται κάπως οι ρόλοι της λόγω της ηλικίας της;

Είμαι από τις τυχερές μπορώ να πω γιατί από πολύ νωρίς, έπαιζα μεγαλύτερους ρόλους σε ηλικία. Αλλά γενικά δεν έχω κανένα πρόβλημα πάνω σε αυτό.

Πώς είναι η Μπέσυ Μάλφα όταν δεν είναι στη σκηνή του θεάτρου; Μαγειρεύετε, κάνετε δουλειές στο σπίτι;

Για να καταλάβετε πριν από λίγο έφτιαχνα σπανακόρυζο. Είμαι μια κανονική γυναίκα, με τις πυτζάμες μου, τα τζιν τα σκισμένα και κάνω δουλειές όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος.

Με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση είσαστε παντρεμένοι από το 1997 και έχετε κάνει τρία παιδιά. Υπάρχει κάποια συνταγή για έναν επιτυχημένο γάμο;

Δεν ξέρω να σας πω, πώς και τι έχουμε καταφέρει. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι γνώρισα έναν άνθρωπο που θαύμαζα, θαυμάζω και θα θαυμάζω σε όλη μου τη ζωή. Είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί είχα δύο γονείς που με έμαθαν να αγαπώ και να θαυμάζω τον εαυτό μου για οτιδήποτε πετύχαινα. Αν κατάφερνα να ανέβω ένα σκαλοπάτι μου έλεγαν «μπράβο», αν κατάφερνα να πάω το πιάτο μου στην κουζίνα, πάλι με επιβράβευαν. Αυτό πρέπει οι γονείς να μάθουν να το κάνουν στα παιδιά τους και να μην απαιτούν να γίνονται όλα τέλεια και σωστά. Δεν λέω ότι δεν θα κάνω λάθος ως γονέας αλλά είναι σωστό να επιβραβεύονται τα παιδάκια ακόμα και όταν κάνουν λάθος, πρέπει να τους λέμε αυτό το «δεν πειράζει παιδί μου, θα το πετύχουμε την άλλη φορά».

Με δύο γονείς ηθοποιούς μέσα στο σπίτι ήταν κάπως αναμενόμενο θα λέγαμε οι κόρες σας να ασχοληθούν με την υποκριτική. Ποια λάθη δικά σας δεν θα θέλατε να κάνουν οι κόρες σας Νίκη και Όλγα στον επαγγελματικό σας χώρο;

Θα σας πω. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή του. Είμαστε οι επιλογές μας. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη από τη ζωή μου, βεβαίως με ενοχλεί η ανισότητα και όλα αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη, στεναχωριέμαι από παιδάκι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Όμως όταν η βαλίτσα σου είναι γεμάτη πρέπει να κάνεις και λάθη. Δεν υπάρχει για εμένα ότι δεν θέλω να κάνουν λάθη τα παιδιά μου. Θέλω οι κόρες μου να κάνουν αυτό που πιστεύουν και να θυμούνται πάντα ότι «χάνουμε μάχες, δεν χάνουμε τον πόλεμο». Θα ήθελα να πορευτούν εν ειρήνη εν αγάπη και ευτυχία.

Τι μάθατε μέσα από την περιπέτεια που περάσατε με την υγεία σας;

Έμαθα το πόσο πολύτιμη είναι η ζωή. Αν μέσα από την εμπειρία μας μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον άλλο πρέπει να το μοιραζόμαστε με όποιο κόστος και αυτό το λέω γιατί εμένα τα έντυπα με ξεσκίσανε, με πέθαιναν κάθε μέρα. Εγώ βοήθησα κόσμο μιλώντας για την περιπέτειά μου και μέσα από το facebook και από το instagram που με ρωτούσαν, γιατί τύχαινε να έχουν κοντινούς τους ανθρώπους με μηνιγγίωμα στο κεφάλι, όπως εγώ. Ξέρετε αυτό είναι κάτι που είναι συχνό φαινόμενο στην εποχή μας αλλά πηγαίνει ο κόσμος το χειρουργεί και το βγάζει.

Πράγματι πάντως κυρία Μάλφα εργάζεστε πολύ γιατί εκτός από την Παριζιάνα παίζετε κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη θεατρική παράσταση «ΣίρλεϊΒάλενταιν»;

Έχω πάθος με αυτό το έργο.

Έχετε διαπιστώσει κοινά με την ηρωίδα;

Το σίγουρο κοινό που έχω με την ηρωίδα είναι η αναζήτηση της ταυτότητάς μου που την είχα από παιδί με την έννοια της ύπαρξης. Ο συγγραφέας μιλάει για μια Βρετανίδα από το Λίβερπουλ που βρίσκει τον εαυτό της στην Ελλάδα. Το συγκλονιστικό είναι ότι τον βρίσκει στη χώρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας όλων αυτών των πραγμάτων που ήρθαν στο φως και εμείς οι Έλληνες μεταδώσαμε σε όλο τον πλανήτη. Όποια αναζήτηση υπάρχει μέσα στο κείμενο, με βρίσκει σύμφωνη γιατί και εγώ αναζητώ το λόγο που υπάρχω.

Τον έχετε βρει το λόγο;

Όχι, όχι αυτό είναι κάτι που θα μείνει αναπάντητο νομίζω για όλους μας, για αυτό και υπάρχει η φιλοσοφία.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε δεδομένου ότι ο ρόλος σας είναι μονολόγος;

Δεν ξέρω να σας το απαντήσω. Για εμένα κάθε ρόλος είναι μοναδικός. Είμαι εκεί, δίνω την ψυχή μου, το προσπαθώ πολύ γενικά και μοιράζομαι πολλά κοινά με τον χαρακτήρα τον οποίο υποδύομαι. Η δυσκολία δεν ξέρω ποια είναι γιατί για εμένα όταν υποδύεσαι ένα ρόλο είναι η αναζήτηση της αλήθειας και αντλώ πράγματα, συναίσθηματα από τον εαυτό μου. Δεν έχει σημασία αν το έχω ζήσει εγώ ή αν το ζει κάποιος άλλος, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που έχω μάθει να ακούω το συνομιλητή μου, να μοιράζομαι το πρόβλημά του για αυτό και διάλεξα να γίνω ηθοποιός. Και αυτό είναι που έχει δημιουργήσει και τα προβλήματα στις όποιες «φιλίες» θεωρούν ότι μπορούν να παραβιάζουν το δικό μου προσωπικό χώρο.

Info:

H Mπέσυ Μάλφα πρωταγωνιστεί στη παράσταση «Η Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη σε απόδοση και σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου στο θέατρο Broadway (Aγίου Μελετίου 61, Αθήνα). Παίζουν: οι Αντώνης Λουδάρος, Κώστας Μαρτάκης, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Πέτρος Ξεκούκης, Τόνυ Δημητρίου, Ελευθερία Ρήγου, Ευτυχία Φαναριώτη, Γιάννης Κρητικός και η Έρρικα Μπρόγιερ. Τα τραγούδια ερμηνεύει μαζί με τον Κώστα Μαρτάκη η Λένα Αλκαίου. Μουσική: Μίμης Πλέσσας

Επίσης, η Μπέσυ Μάλφα πρωταγωνιστεί στο μονόλογο «Σίρλει Βάλενταιν» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα στο θέατρο Ριάλτο «Αλέκος Αλεξανδράκης» (Κυψέλης 54, Κυψέλη) καθώς και στην κωμική σειρά του ΑΝΤ1 «Αν ήμουν πλούσιος».