Παναγιώτα Βλαντή: «Όταν δεις ανθρώπους που δεν σε σέβονται φύγε! Μη δίνεις χρόνο. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι»

08.12.2018
Παναγιώτα Βλαντή: «Όταν δεις ανθρώπους που δεν σε σέβονται φύγε! Μη δίνεις χρόνο. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι»
Η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή μιλά στη Νικολέτα Μακρή και στο Womenonly με αφορμή την παράσταση «Σπασμένο γυαλί» όπου πρωταγωνιστεί, για τα προβλήματα των σχέσεων, το φόβο για το άγνωστο, τη ψυχανάλυση, την αγάπη, το γάμο, το αντίθετο φύλο και πολλά άλλα.

Στο έργο του Μίλλερ, ο συγγραφέας ψυχαναλύει ένα γάμο. Παρουσιάζει όλα αυτά που μας κρατούν ακίνητους. Όλους τους φόβους και τα μυστικά που μας κρατούν καθηλωμένους σε μια πραγματικότητα, μια σχέση, μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Κυρία Βλαντή, εσείς τι κοινά έχετε με την Σύλβια Γκέλμπεργκ που υποδύεστε;
Σαν γυναίκα και εγώ φυσικά έχω εθελοτυφλήσει μπροστά σε προβλήματα και έχω αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Και όλοι μας το καταλαβαίνουμε όταν κάτι δεν πάει καλά. Απλώς δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε και δεν θέλουμε να το πολεμήσουμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο κάθε άνθρωπος θέλει το χρόνο του. Άλλοι μπορούν να δράσουν γρήγορα, άλλοι δεν μπορούν καθόλου και άλλοι ούτε καν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα.

Σας έχει τύχει να εγκλωβιστείτε σε μια σχέση επειδή φοβόσαστε να προχωρήσετε στο άγνωστο;
Ναι αμέ! Από ανασφάλεια και τολμώ να πω από χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να συμβεί αυτό. Είναι σε ποια φάση βρισκόμαστε και πώς μας κάνουν οι άλλοι να νιώθουμε. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε αλλά πρέπει να το πάθουμε για να το μάθουμε αλλιώς δεν γίνεται. Θεωρητικά τίποτα δε λύνεται.

Θα μπορούσατε να μείνετε σε έναν γάμο αν δεν ήσασταν ευτυχισμένη;
Σαφώς και θα έδινα ευκαιρία αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να μιλήσω υποθετικά. Επίσης, μεγάλο ρόλο σε ένα γάμο παίζει το αν έχεις παιδιά. Καλό είναι τα παιδιά σου να είναι ευτυχισμένα. Αν είναι σε ένα γάμο παράλυτο, τα παιδιά που θα βγάλεις δεν θα είναι ευτυχισμένα, παράλυτα θα είναι. Καμιά φορά είναι προτιμότερο να χωρίζεις. Είναι καλύτερα να έχεις ένα καλό διαζύγιο παρά έναν κακό γάμο.

Τι δεν μπορείτε να ανεχτείτε με τίποτα;
Δεν μου αρέσει η αγένεια και η έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο. Ο σνομπισμός, η υπεροψία. Μου αρέσει οι άνθρωποι να είναι απλοί και να κατανοούν τον άλλο και να τον σέβονται. Να μην κάνουν αυτό που δεν θα ήθελαν να τους κάνουν.

Ποια ήταν η χειρότερή σας φάση;
Οι χειρότερες μας φάσεις δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πάρα πολύ προσωπικές. Γενικά για εμένα η απώλεια είναι μια πολύ δύσκολη φάση, σε όλες τις μορφές της. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να διαχειριστώ εύκολα.

Πιστεύετε ότι όταν πιεζόμαστε πολύ, μπορούν να μας βγουν ψυχοσωματικά προβλήματα; Έχετε βιώσει ποτέ κάποια ανάλογη εμπειρία;
Βεβαίως! Υπήρχαν εποχές στη ζωή μου που έβγαζα διάφορα ψυχοσωματικά και αναρωτιόμουν τι έφταιγε. Μπορεί να είχα πονοκεφάλους, να είχα πυρετό ή να κρυολογούσα πολύ εύκολα.. Και αυτό συνέβαινε επειδή εγώ δεν ήμουν καλά και καταπιεζόμουν πολύ. Ή όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς κάποια πράγματα, πάλι μπορεί να σου βγουν ψυχοσωματικά. Όπως ακούω και από πολλούς άλλους ανθρώπους, το άγχος σωματοποιείται. Εξαρτάται βέβαια από το πόσο ευαίσθητος είναι κάποιος και αν σε νοιάζει να βρεις και να διορθώσεις πράγματα, γιατί αν είσαι αναίσθητος δεν παθαίνεις τίποτα ψυχοσωματικό.

Χρειάστηκε να χτυπήσετε ποτέ την πόρτα κάποιου ψυχολόγου;
Εννοείται! Έκανα πολλά χρόνια ψυχανάλυση και θα ξαναέκανα αν χρειαζόταν. Εγώ είδα μεγάλη διαφορά στον εαυτό μου. Βέβαια δεν είναι εύκολη υπόθεση η ψυχανάλυση, ούτε το να βρεις ψυχαναλυτή είναι εύκολο. Πολλοί πάνε στους ψυχαναλυτές και δεν βοηθιούνται γιατί δε λένε τις αλήθειες και γιατί δεν ξέρουν να φιλτράρουν αυτό που τους λέει ο άλλος. Κάποιοι περιμένουν να πάνε στον ψυχαναλυτή και να τους πει «κάνε αυτό και κάνε εκείνο».. Δεν είναι έτσι. Με τη ψυχανάλυση ματώνεις. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Δεν λύνονται τα πράγματα με μία συνεδρία όπως νομίζουν κάποιοι.

Πώς είναι η Παναγιώτα Βλαντή στην καθημερινότητά της;
Έχω μανία με την καθαριότητα. Κάθε πρωί, κάθε μέρα πριν φύγω για τις δουλειές μου αφιερώνω χρόνο στο σπίτι. Μα θα κάνω λίγο ξεσκόνισμα, σκούπα, θα τινάξω τα σεντόνια, θα στρώσω το κρεβάτι μου και σίγουρα θα ανοίξω να αεριστεί το σπίτι. Κάποιες φορές -σπάνια βέβαια- μπορεί να χρειαστεί να μαγειρέψω. Τις άλλες φορές περνάω από τη μαμά μου και παίρνω φαγητό. Α! και μια φορά το μήνα κάνω και γενική καθαριότητα..

Είσαστε από τις πολύ όμορφες ελληνίδες. Πιστεύετε ότι αυτό φοβίζει τους άνδρες;
Τι να σας πω! Άλλες φορές πίστευα πως ναι, άλλες όχι. Τελικά δεν ξέρω. Νομίζω ότι είναι περισσότερο ένας συνδυασμός μαζί με τον χαρακτήρα γιατί και εγώ δεν είμαι πολύ ανοιχτή. Δεν αφήνω πολλά περιθώρια. Από τη άλλη δεν είμαι αμυντική. Βέβαια θα κρατήσω κάποιες άμυνες επειδή ως άνθρωπος σαφώς και έχω ανασφάλειες αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενό μου. Παντού είμαι λίγο κοφτή και ειδικά στον εργασιακό μου χώρο. Δεν θέλω να δίνω λάθος εντυπώσεις. Καμιά φορά πάω και στο άλλο άκρο και ίσως αυτό να είναι λίγο φοβιστικό. Δεν είναι δηλαδή θέμα ομορφιάς, περισσότερο είναι θέμα χαρακτήρα.

Αν σας άρεσε πολύ κάποιος άνδρας και δεν έκανε εκείνος το βήμα, θα το κάνατε εσείς;
Όχι με τίποτα. Είμαι πολύ ντροπαλή. Άσε που μπορεί να τον έφερνα σε δύσκολη θέση και δεν θα το ήθελα.

Πιστεύετε μάλλον ότι ο άντρας είναι ο κυνηγός...
Αυτό ακριβώς. Είμαι παραδοσιακή σε αυτό. Αν δεν με κυνηγήσει ή αν δεν με φλερτάρει με ωραίο τρόπο, δεν θέλω. Τι, να πάω εγώ να του φορτωθώ; Αισθάνομαι λίγο περίεργα.

Ο χρόνος περνάει γρήγορα. Έχετε συμφιλιωθεί με τις αλλαγές που έρχονται με το χρόνο;
Η αλήθεια είναι ότι μου έρχονται λίγο ζόρικες οι αλλαγές αυτές που γίνονται. Δεν είναι το καλύτερό μου αλλά για την ώρα δεν μπορώ να πω ότι έχω μεγάλη φθορά. Παρόλα αυτά βλέπω κάποιες αλλαγές, για παράδειγμα στη γυμναστική κουράζομαι πιο εύκολα. Αν έμπαινα σε μια διαδικασία να κάνω κάτι πάνω μου, θα ήταν κάτι «λίγο» που δεν θα πόναγε.

Βotox για παράδειγμα;
Botox δεν έχω κάνει ακόμα. Είναι κάτι που το σκέφτομαι αλλά δεν το έχω κάνει. Το φοβάμαι λίγο λόγω της δουλειάς. Μεσοθεραπεία έχω κάνει αλλά πόναγα. Αλλά βλέπεις ένα αποτέλεσμα, δίνει μια λάμψη στο δέρμα.. Όλα αυτά όμως δεν είναι μακροχρόνια. Κρατάνε εξάμηνα κλπ και πρέπει να τα επαναλαμβάνεις.

Στις πιο πολλές συνεντεύξεις σας που έχω διαβάσει, σας ρωτάνε για την προσωπική σας ζωή. Σας ενοχλεί αυτό;
Είναι λίγο άγριο να ρωτάνε μια γυναίκα «γιατί δεν παντρεύτηκες, γιατί δεν έκανες παιδί». Ωστόσο, δεν είμαι ένας άνθρωπος που κρύβω τη ζωή μου, εξάλλου κατά καιρούς είχα μεγάλες σχέσεις που ήταν γνωστές. Όταν εγώ θελήσω να δημοσιοποιήσω κάτι θα το κάνω. Οφείλω να σεβαστώ και τον άνθρωπο που είμαι, να μην τον εκθέτω. Θεωρώ ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να διαχειριστούν τη δημοσιότητα. Και αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου είναι να μπαίνει σε πρώτο επίπεδο η σχέση μου και μετά η δουλειά μου. Τώρα, γιατί δεν έκανα παιδί, που ρωτάνε κάποιες φορές αδιακρίτως, είναι ένα δικό μου θέμα. Υπάρχουν γυναίκες που παλεύουν με εξωσωματικές να κάνουν ένα παιδί και τις ρωτάνε «γιατί δεν κάνατε παιδί». Αυτό το βρίσκω πολύ σκληρό. Πολύ άκομψο. Ειδικά όταν η γυναίκα είναι πάνω από τα 40, είναι άκομψο. Χρειάζεται λίγο τακτ.

Θεωρείτε ότι έχετε υπάρξει καλή σύντροφος στις μέχρι τώρα σχέσεις σας;
Θεωρώ ότι είμαι ένας άνθρωπος εύκολος. Όχι πάρα πολύ εύκολος αλλά δεν θεωρώ ότι έχω δημιουργήσει προβλήματα. Είμαι ευγενική. Ίσως να έχω δημιουργήσει προβλήματα ερήμην μου. Συνειδητά όχι. Μπορεί να έχει ενοχλήσει πολύ κάποιους η δουλειά μου. Μπορεί να έχει ενοχλήσει αυτό που είπατε εσείς πριν «ότι είμαι ωραία». Έχει ενοχλήσει. Το έχω νιώσει αλλά το ένιωσα πολύ αργά. Δυστυχώς. Δεν φταίω εγώ που είμαι ηθοποιός.

Αντιμετωπίζατε θέματα ζήλειας δηλαδή…
Ακριβώς. Και αν τον ρωτήσεις εκείνον θα σου πει «εγώ υπέφερα». Όμως αυτό ήταν δικό του θέμα. Εγώ το επάγγελμά μου έκανα.

Για ποιο είναι πιο πιθανό να αγωνιστείτε, για την αγάπη ή τα χρήματα;
Για την αγάπη εννοείται. Τα χρήματα τα αγαπώ πάρα πολύ, όπως αρέσουν σε όλο τον κόσμο επειδή κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας. Η αγάπη όμως είναι πιο ουσιαστική για εμένα. Όχι ότι τα χρήματα δεν είναι αλλά δεν είναι η ουσία. Έχω ζήσει και σε πολύ καλές εποχές που βγάζαμε πολλά λεφτά και στις εποχές τις δύσκολες που περνάμε όλοι οι Έλληνες. Εννοείται πάντως ότι θα αγωνιζόμουν για την αγάπη.

Αν γυρίζατε πίσω τον χρόνο ποια συμβουλή θα σας έδινε ο νεότερος εαυτός σας;
«Όταν δεις ανθρώπους που δεν σε σέβονται φύγε! Φύγε μη δίνεις χρόνο. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι».

Ιnfo:

Η Παναγιώτα Βλαντή πρωταγωνιστεί στο έργο «Σπασμένο Γυαλί», του Άρθουρ Μίλλερ , σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη, στο θέατρο Πόλη (Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87 ,Πλ. Βικτωρίας) Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Νίκος Γεωργάκης, Δήμητρα Σιγάλα, Κάτια Γκουλιώνη

Παραστάσεις : Πέμ. 8 μ.μ., Παρ. 9 μ.μ., Σάβ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Κυρ. 6 μ.μ., Τετ. 7 μ.μ.

Επίσης, από τον Ιανουάριο η Παναγιώτα Βλαντή θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Eκπαιδεύοντας τη Ρίτα» μαζί με τον Δάνη Κατρανίδη