Ζέτα Δούκα: "Φλερτάρω και με άνδρες και με γυναίκες, φλερτάρω γενικότερα με τη ζωή"

15.12.2018
Ζέτα Δούκα: "Φλερτάρω και με άνδρες και με γυναίκες, φλερτάρω γενικότερα με τη ζωή"
Η Ζέτα Δούκα μιλάει στη Νικολέτα Μακρή και το womenonly.gr για το βραβευμένο μονόλογο «Γράμμα σε ένα παιδί» (έχει αποσπάσει 2 θεατρικά βραβεία), τα επαγγελματικά της σχέδια, την κόρη της, το σύντροφό της, το γάμο και πολλά άλλα.

Το «Γράμμα σε ένα παιδί» έχεις πει ότι κατέχει μια ιδιαίτερη θέση μέσα στην καρδιά σου…
Eίναι καταρχάς ένα πολύ ωραίο κείμενο, μια πολύ ωραία παράσταση. Έχει να κάνει με καταστάσεις που με αφορούν πάρα πολύ ως άνθρωπο και ως μητέρα. Είναι βασισμένο στο παγκόσμιο bestseller της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ», μια ιστορία πολύ γνωστή στο κόσμο γιατί έχει πολυδιαβαστεί και είναι η πρώτη απόπειρα θεατρικής μεταφοράς παγκοσμίως. Η ηρωίδα που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο, περιμένει να φέρει ένα παιδί στον κόσμο μέσα από μια δύσκολη εγκυμοσύνη όπου πρέπει να μείνει κληνήρης για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που δεν το αντέχει και δεν μπορεί να το φέρει εις πέρας και για αυτό και χάνει το παιδί. Σε δεύτερο πλάνο όμως και πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι μιλάει στο παιδί της και του λέει τι συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο. Και του «πετάει το μπαλάκι» για το εάν επιλέξει να έρθει σε αυτό τον κόσμο ή όχι. Μιλάει για την κατάργηση οποιασδήποτε αξίας ή έννοιας δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης. Είναι μια παράσταση που βάζει τον θεατή σε διαδικασία σκέψης, που διεγείρει συναισθήματα και ίσως θέτει και το πρώτο λιθαράκι μιας καλής αυτογνωσίας.

Εσείς, ποια συμβουλή θα δώσετε στην κόρη σας –αν και είναι ακόμα μικρή- που μεγαλώνει σε αυτό τον κόσμο;
Η συμβουλή είναι κάτι που έχει τόσο πολύ μεγάλο εγωισμό σαν πράξη. Τι να συμβουλέψεις έναν άνθρωπο ο οποίος είναι τόσο διαφορετικός από εσένα; Μπορείς να του προτείνεις κάποια πράγματα αλλά όχι να τον συμβουλέψεις. Η συμβουλή έχει μια πολύ μεγάλη υποκειμενικότητα. Αυτό που εγώ θα φροντίσω να έχει το παιδί μου είναι ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή καρδιά. Θα της δώσω ότι χρειάζεται για να είναι ασφαλής γιατί όλα τα καλά πράγματα ξεκινούν από την ασφάλεια. Η αγάπη και η εκτίμηση περικλείουν μια μεγάλη δόση ασφάλειας. Εγώ θα τη βοηθήσω να μου δείξει τι θέλει δίνοντάς της φτερά να πετάξει προς όποια κατεύθυνση εκείνη επιθυμεί. Προς όποια ελευθερία θέλει…

Προσωπικά σε τι φάση βρίσκεστε;
Είμαι νομίζω σε μια κατάσταση στην οποία τα πράγματα τα οποία θέλω να κάνω, τα κάνω- όχι ότι ο χρόνος μου φτάνει, θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα για να τα προλάβω όλα- αλλά είμαι συμφιλιωμένη με το γεγονός ότι κάποιες φορές θα πρέπει να αφήσω την κόρη μου για τη δουλειά μου ή τη δουλειά μου για την κόρη μου ή τη δουλειά μου για τον προσωπικό μου χρόνο ή τον προσωπικό μου χρόνο για τη δουλειά μου. Είμαι σε μια διαρκή αναζήτηση αυτής της ισορροπίας.

Πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνετε ένα παιδί και να κάνετε όλες αυτές τις δραστηριότητες;
Εύκολο δεν είναι τίποτα στη ζωή αλλά αυτή είμαι εγώ. Και για να είμαι ευτυχισμένη και να μπορέσω να νιώθω καλά εγώ πρέπει να είμαι πλήρης. Και όλα αυτά που κάνω, τόσο η δουλειά μου όσο και ο προσωπικός μου χρόνος είναι πράγματα που με οδηγούν σε αυτή την πληρότητα και επομένως στην ευτυχία. Θεωρώ ότι είναι και υποχρέωσή μου να δείχνω στους ανθρώπους που με αγαπούν ποια είμαι και τι θέλω, προκειμένου να μπορέσω να είμαι και καλά μαζί τους. Ιδιαίτερα στην κόρη μου, που είναι ένας άνθρωπος που τώρα συστηνόμαστε.

Όταν μια ηθοποιός κάνει παιδί, οικογένεια γενικότερα, πιστεύετε ότι δέχεται λιγότερες επαγγελματικές προτάσεις από πριν ή διαφορετικές προτάσεις για ρόλους;
Θα μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο. Σε εμένα δεν έχει συμβεί. Παίρνω ρόλους οι οποίοι συμβαδίζουν με την ηλικία μου και που θα τους έπαιρνα είτε είχα παιδί είτε όχι.

Θα θέλατε να κάνετε δεύτερο παιδί; Το σκέφτεστε;
Όχι. Νομίζω ότι βιολογικά και σε σχέση με τα κουράγια που έχω σε αυτή την ηλικία προκειμένου να μεγαλώσω και να ασχοληθώ επί της ουσίας με ένα παιδάκι που είναι τώρα τριών ετών δεν θα μπορούσα να κάνω ακόμα ένα παιδί. Νομίζω ότι ενεργειακά επειδή θέλω σε αυτό το παιδί να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, δεν θα το επέλεγα.

Με τον σύντροφό σας τον Μιχάλη Χατζηαντώνη, δεν έχετε παντρευτεί. Είσαστε κατά του γάμου;
Οι ακραίες θέσεις όπως είναι το «κατά» και το «υπέρ» δεν μου ταιριάζουν και δεν μου αρέσουν. Ας πούμε ότι είμαστε από τα ζευγάρια που δεν μας ταιριάζει ο γάμος με την έννοια ότι δεν βρίσκουμε καμία σημασία επί της ουσίας σε αυτή την πράξη. Ούτε στο γάμο μέσα στην εκκλησία, ούτε στο γάμο μέσα σε ένα δημαρχείο. Η έννοια της δέσμευσης είναι αλλού για εμάς. Είναι μέσα στα μυαλά μας και στις ψυχές μας. Και το γεγονός ότι με τον Μιχάλη έχουμε ένα παιδί μαζί είναι η μεγαλύτερη δέσμευση που θα μπορούσαν να έχουν δύο άνθρωποι.

Στο Θεό πιστεύετε;
Στο Θεό πιστεύω με την έννοια της ενεργειακής δύναμης την οποία βρίσκουμε μέσα μας. Για εμένα ο Θεός είναι η αγάπη. Είναι ο Θεός της αγάπης και είναι η δύναμη και η καλή ενέργεια που μπορείς να μεταδώσεις σε έναν άνθρωπο όταν τη νοιώσεις. Θεωρώ ότι το σύμπαν είναι φτιαγμένο από μια ενέργεια η οποία είναι κοινή. Έχουμε κοινά γνωρίσματα με το Θεό. Αν με ρωτάς αν πιστεύω σε κάποια θρησκεία, επί της ουσίας όχι.

Έχετε δηλώσει ότι όταν μάθατε για την εγκυμοσύνη σας, είχατε χωρίσει εκείνη την περίοδο με το σύντροφό σας. Σας φόβισε αυτό;
Όχι, ήταν μια κατάσταση την οποία αποδέχτηκα και προσπάθησα να εκλογικεύσω. Η απόφαση το να φέρει μια γυναίκα ένα παιδί στον κόσμο είναι δική της. Θεωρώ ότι σήμερα αν μια γυναίκα αποφασίσει να γίνει μητέρα θα το κάνει. Εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι-βιολογικοί. Οπότε όταν αυτή η απόφαση παίρνεται συνειδητά, όπως έγινε στη δική μου περίπτωση, τίποτα δεν θα τη σταματήσει.

Θα ζηλέψετε αν αντιληφθείτε ότι μια γυναίκα φλερτάρει το σύντροφό σας;
Όχι. Για εμένα το φλερτ είναι ζωογόνο. Σου δίνει ενδιαφέρον στη ζωή και είναι μέσα στην καθημερινότητά μου. Φλερτάρω και με άνδρες και με γυναίκες, φλερτάρω γενικότερα με τη ζωή. Έχω μια στάση η οποία είναι ενδιαφέρουσα. Το φλερτ είναι μια ενδιαφέρουσα κατάσταση η οποία περιέχει πολύ χιούμορ. Δεν μπορώ να σου πω ότι είμαι ένας άνθρωπος που ζηλεύει. Αν βέβαια το φλερτ πάει σε ένα άλλο επίπεδο, εκεί δεν υπάρχει και λόγος να μιλάμε για ύπαρξη σχέσης.

Oι περισσότεροι γνωρίζουμε για την περιπέτεια που είχατε περάσει με τη νευρική ανορεξία. Θα ήθελα να μου πείτε ποιο ήταν το θετικό που αποκομίσατε από όλο αυτό που βιώσατε;
Η πορεία της «Ανάσας» και το γεγονός ότι βοηθάει τόσους ανθρώπους. H «Aνάσα» έχει ξεπεράσει και τις προσδοκίες και τα όνειρά μου. Όταν φτάνει μετά από 11 χρόνια λειτουργίας της να έχει βοηθήσει 1200 άτομα να θεραπευτούν από μια χρόνια ασθένεια, όταν έχει δεχθεί 70.000 τηλεφωνικές κλήσεις και έχει κάνει 40.000 συνεδρίες, τα λόγια περιττεύουν.

(σ.σ.: Η ΑΝΑΣΑ είναι η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Ιδρύθηκε τον Μάιο 2007, από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων, με πρωτοβουλία της ηθοποιού Γεωργίας-Ζέτας Δούκα -που έχει βιώσει την ασθένεια και θέλησε να αξιοποιήσει την προσωπική της εμπειρία προς όφελος των πασχόντων και υπέρ της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου).

Δεδομένου ότι έχετε ένα αξιοζήλευτο σώμα, ποιο είδος γυμναστικής νομίζετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα και σας φέρνει αποτελέσματα;
Είναι ένας συνδυασμός. Η γυμναστική για εμένα έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, σε αυτό το οποίο πρέπει. Δεν φοριέται σε κάθε σώμα ένα είδος γυμναστικής. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ψάξει να βρει τη μορφή της άσκησης που του ταιριάζει. Εγώ κάνω διάφορα όπως αεροβική άσκηση, γιόγκα, πιλάτες, βάρη, ανάλογα με το τι χρειάζομαι. Μετά από τόσα χρόνια ξέρω ότι δεν θα πάω να κάνω ΤRX ή αυτό το πάρα πολύ επικίνδυνο Cross Fit ή οποιαδήποτε μορφή ακραίας άσκησης η οποία θα σου δώσει αποτελέσματα, αλλά θα σου δώσει και τραυματισμούς.

Τα χρήματα για να πείτε το ναι σε μια επαγγελματική πρόταση παίζουν ρόλο για εσάς;
Βεβαίως παίζουν ρόλο. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με το ίδιο το προϊόν. Υπάρχουν πράγματα όπου τα χρήματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αν το ίδιο το προϊόν είναι πολύ καλό. Και το αντίθετο. Αυτό το οποίο δεν διαπραγματεύομαι με τίποτα και είναι το πρώτο για εμένα, είναι οι συνεργάτες. Αν οι συνεργάτες δεν είναι καλοί λέω αμέσως όχι.

Βλέπουμε ότι τόσο εσείς όσο και πολλοί ακόμα συνάδελφοι σας, προωθούν προϊόντα μέσω των social media. Εσείς έχετε βγάλει χρήματα από αυτά;
Ναι, βεβαίως! Είναι μέσα στη ζωή και μέσα στο επάγγελμά μας. Καλώς ή κακώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μπορούμε να τα προωθήσουμε – δεν το κάνουν βέβαια όλοι -μέσα από την επαγγελματική μας ιδιότητα.

Έχετε κάποια επαγγελματικά σχέδια στα σκαριά;
Τα επαγγελματικά μου σχέδια περιλαμβάνουν μια ακόμα θεατρική παράσταση μουσικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, την οποία δεν έχω όμως 100% συμφωνήσει, οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα καθώς και μια τηλεοπτική εκπομπή η οποία θα βγει στον ΑΝΤ1 στο τέλος Ιανουαρίου και η θεματολογία της θα έχει να κάνει γύρω από το Ευ Ζην και την καλή ποιότητα ζωής. Πάντα αυτά τα θέματα με αφορούν πάρα πολύ και αποδέχτηκα αυτή την πρόταση με μεγάλη χαρά.

Αισθάνεστε ότι έχετε πραγματοποιήσει όλα σας τα όνειρα;
Είμαι πολύ πλήρης. Είμαι σε μια κατάσταση ευτυχίας. Έχω πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα πράγματα τα οποία έχω σκεφτεί για εμένα και ατενίζω με πολύ ωραίο τρόπο το μέλλον το οποίο θεωρώ ότι θα μου φέρει πολλά ακόμα καλύτερα πράγματα.

Ιnfo:
Η Ζέτα Δούκα συνεχίζει τις θεατρικές παραστάσεις του έργου της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σε ένα παιδί», σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της είναι η Πάτρα (12 και 13 Ιανουαρίου), η Κύπρος (25 και 26 Ιανουαρίου) και θα πραγματοποιηθούν και κάποιες παραστάσεις στο εξωτερικό στις αρχές Φεβρουαρίου. Έχει επίσης το site, all4z.gr