Μαριάννα Τουμασάτου: "Στη ζωή μου ποτέ δεν έκανα μεγάλη φασαρία"

01.12.2018
Μαριάννα Τουμασάτου: "Στη ζωή μου ποτέ δεν έκανα μεγάλη φασαρία"
Η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου μιλά στη Νικολέτα Μακρή και στο Womenonly για την τηλεόραση, τη μητρότητα, την σχέση της με τον Αλέξανδρο Σταύρου, την κόρη της και πολλά άλλα

Μετά από αρκετό καιρό σας συναντάμε και πάλι σε δραματικό ρόλο στην καθημερινή τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1, «Γυναίκα χωρίς όνομα»…
Πράγματι έχω να παίξω δραματικό ρόλο από τη «Βέρα στο δεξί». Η πρώτη μου δουλειά στην τηλεόραση ήταν δραματική. Ξεκίνησα με δραματικούς ρόλους μετά πέρασα στις κωμωδίες και μετά ξαναγύρισα στους δραματικούς. Πάντα είχα σαν στόχο να μην είμαι σε ένα συγκεκριμένο «στρατόπεδο».

Οι απαιτήσεις μια καθημερινής σειράς είναι πολύ μεγαλύτερες από μιας εβδομαδιαίας. Ποιο είναι το τίμημα για μια ηθοποιό σε σχέση με άλλες δραστηριότητες;
Δεν τις ξέρω καθόλου τις άλλες δραστηριότητες γιατί τόσο στις εβδομαδιαίες δουλειές που έκανα όσο και στις καθημερινές είχα γύρισμα πέντε φορές την εβδομάδα. Την εποχή που βγήκα στην τηλεόραση η τηλεόραση ήταν στα ντουζένια της και κάναμε γύρισμα 10 ημέρες για το κάθε επεισόδιο. Οπότε ήταν το ίδιο αποτέλεσμα. Πεντακόσιες ώρες τη μέρα δούλευα και τότε, 524 ώρες δουλεύω και τώρα. Μικρή η διαφορά. Ασήμαντη θα έλεγα.

Δεν κάνετε θέατρο φέτος. Είναι επιλογή σας ή λόγω του καθημερινού σίριαλ ή δεν προλαβαίνετε;
Δεν είναι ότι δεν προλαβαίνω απλά ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο με την κόρη μου.

Κάθε φορά που σας συναντάω βλέπω μια γυναίκα χαμογελαστή γεμάτη ενέργεια. Πώς τα καταφέρνετε;
Έτσι γεννήθηκα! Με περίσσευμα ενέργειας. Κουράζομαι πολύ αλλά είμαι και μεγάλων αντοχών άνθρωπος - είμαι δρομέας μακρινών αποστάσεων. Δεν μπορώ τους ανθρώπους που τεμπελιάζουν, τους ανθρώπους που είναι τα ζώα μου αργά.. Θέλω να φεύγουμε, να προχωράμε. Βέβαια ο καθένας έχει τον βιορυθμό του, δεν θα ακολουθήσουν όλοι οι άνθρωποι τον δικό μου ρυθμό, δε γίνεται…

Τι μπορεί να σας κάνει να χάσετε τη ψυχραιμία σας;
Μπορώ να χάσω τη ψυχραιμία μου αν δω άνθρωπο να πειράζει παιδί. Με οποιοδήποτε τρόπο. Εκεί τελειώνει η ψυχραιμία μου, μπορεί να τον σκοτώσω. Δεν θα είναι εύκολο να τον πάρουν από τα χέρια μου. Επίσης, αν δω άνθρωπο να πειράζει ζώο. Γενικά όλους τους ανθρώπους που πειράζουν τα αδύναμα. Γιατί εγώ τον μάγκα τον έχω προς τον ίσο σου. Όταν πας να κάνεις τον μάγκα στον αδύναμο, τον αβοήθητο, μία που σε γδέρνω και μία που σε φτύνω κιόλας γιατί δεν σε θεωρώ άξιο για τίποτα. Κάτι άνδρες που δέρνουν τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους, με αυτούς δεν έχω κανένα βαθμό ψυχραιμίας και αν δεν υπήρχαν και οι συνέπειες του νόμου, ευχαρίστως τους σκότωνα και χωρίς τύψεις.

Πόσο εύκολο είναι για ένα ζευγάρι ηθοποιών να αποφύγει τον ανταγωνισμό;
Φαντάζομαι όσο εύκολο είναι να αποφύγει τον ανταγωνισμό ένα ζευγάρι γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και διαφόρων άλλων επαγγελμάτων. Ούτε ο Αλέξανδρος είναι ένας άνθρωπος που θα ανταγωνιστεί ποτέ κανέναν (αν δεν τον τσιγκλίσει κανείς) και εμένα και να με τσιγκλίσεις δεν θα το κάνω, οπότε δεν είμαστε ανταγωνιστές ούτε με τους ξένους πόσο μάλλον μεταξύ μας.

Με το χέρι στην καρδιά πώς θα αντιδρούσατε αν μένατε για κάποιο διάστημα χωρίς επαγγελματικές προτάσεις ενώ ο σύζυγός σας είχε δουλειά;
Πολύ χαρούμενη πρώτον γιατί πάντα χαίρομαι με το καλό του άντρα μου που είναι ανεξάρτητο από το δικό μου, καλό ή κακό και δεύτερον -ένας λόγος παραπάνω- αν δεν είχα και εγώ δουλειά θα είχαμε ένα εισόδημα σίγουρο. Αλλά έτσι κι αλλιώς κάθε τι που κάνει ο Αλέξανδρος που το χαίρεται και το αγαπάει, με κάνει και περήφανη και χαρούμενη. Νομίζω ότι οι σχέσεις οι μακροχρόνιες, γιατί είμαστε ήδη πολλά χρόνια μαζί, στηρίζονται πρωτίστως στον θαυμασμό και στην εκτίμηση. Έπειτα θεωρώ ότι είναι πολύ άξιος για να έχει πάντα πολλές και καλές δουλειές.

Νιώθετε ότι είσαστε καλή μαμά;
Δε νομίζω ότι υπάρχει καμιά μαμά που ξέρει αν είναι καλή μαμά ή όχι. Είμαι καλή μαμά με την έννοια ότι κάνω ότι καλύτερο πιστεύω. Δεν ολιγωρώ σε αυτά που πιστεύω και καταλαβαίνω. Προφανώς ούτε ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου είμαι ούτε ο πιο σπουδαίος άνθρωπος του κόσμου. Είναι σαφές ότι κάποια πράγματα μου διαφεύγουν, είναι σαφές ότι κάποια πράγματα τα αγνοώ αλλά σε σχέση με αυτά που αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω, δεν ολιγωρώ ποτέ. Έχω φιλότιμο σαν άνθρωπος έτσι κι αλλιώς, και κατ’ επέκταση σαν μαμά δεν θα πω «Α! Βαριέμαι να μαγειρέψω» ακόμα και αν βαριέμαι. Είναι σίγουρο ότι θα κάνω πολλά λάθη και όταν θα έρθει η ώρα που θα μπορέσει να τα αποκωδικοποιήσει και εκείνη και να μου επισημάνει τα λάθη μου – ελπίζω να μην είναι σοβαρά- και όταν έρθει η ώρα της ανάθεσης της ευθύνης, να έχω και εγώ τη δύναμη, το σθένος και τη μαγκιά να ζητήσω και συγγνώμη.

Αφήνετε την κόρη σας να βλέπει τηλεόραση;
Όχι ιδιαίτερα. Βλέπει παιδικά αλλά έτσι κι αλλιώς τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν πολύ ώρα γιατί επηρεάζεται πάρα πολύ ο οργανισμός τους, το μυαλό τους, η συλλογιστική τους ικανότητα, πολλά πράγματα που και εμείς τα μαθαίνουμε διαβάζοντας. Χρειάζεται ένα μέτρο. Ούτε να το κάνεις το παιδί να μην έχει τηλεόραση και να μην έχει κανένα σημείο επαφής την επόμενη μέρα με τα παιδιά στο σχολείο αλλά ούτε και να είναι ένα παιδάκι σκλαβάκι της τηλεόρασης. Είναι σαφές ότι μου έχει ξεφύγει κάποιες φορές και έχει δει παραπάνω απ΄όσο θα έπρεπε ή όσο θα ήταν το καλό για εκείνη και σαφώς μπορεί να υπήρξαν στιγμές που να δικαιούταν να δει τηλεόραση πέντε λεπτά παραπάνω και να της τα έκοψα.

Τι λέει για τη νέα σειρά που παίζετε; Την έχει δει;
Δεν τη έχει δει. Μόνο κάποια πλάνα. Δεν μπορεί ένα παιδάκι να με βλέπει να λέω «γιατί να ζήσει το δικό σου παιδί και όχι το δικό μου». Δεν μπορεί ένα παιδί 8 ετών να το αντιληφθεί. Οπότε ας είμαστε ασφαλείς. Μπορεί να δει όμως πλάνα από τους «Συμμαθητές» ή από το «Κάτι χωρισμένα παλληκάρια», που είναι κωμωδίες.

Έχετε διακρίνει κάποιες καλλιτεχνικές τάσεις;
Ευτυχώς έχει πάρα πολλές οπότε θέλω να πιστεύω ότι μπορεί και μην ασχοληθεί με το επάγγελμα των γονιών της. Ο μπαμπάς της έχει πολλά ταλέντα και του τα έχει κληρονομήσει όλα. Ο πεθερός μου όταν ζούσε- λίγο πριν πεθάνει - του είχε δοθεί η έδρα της Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Αλέξανδρος έχει ένα καλό χέρι, σχεδιάζει πολύ καλά, πλάθει με πηλό και κατ’επέκταση και η Χρυσιδούλα έχει πάρει το χεράκι του μπαμπά και του παππού.

Τι δεν θα θέλατε να πάρει η κόρη σας από εσάς;
Την ξεροκεφαλιά μου! Είμαι πολύ επίμονος άνθρωπος και ξεροκέφαλος και είναι πάρα πολύ κουραστικό.

Το παραδέχεστε όμως…
Ε, το παραδέχομαι, γίνομαι 51 ετών σε λίγες μέρες..

Τη λέτε την ηλικία σας..
Και άμα δεν την πω; Θα φύγουν από την καμπούρα μου τα χρόνια; Για βάλε με πόσους ανθρώπους έχω πάει στο ίδιο δημοτικό. Να βγω και να πω ότι είμαι 45; Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που ντρέπομαι αναλογικά εύκολα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πω 45 και η άλλη συμμαθήτριά μου θα πει ότι είμαι 51. Θα έχω ξεφτιλιστεί! Έχουν μάθει ειδικά οι γυναίκες να κρύβουν τα χρόνια τους. Γιατί; Αν κόψεις μερικά χρόνια θα είσαι πιο νόστιμη; (γέλια)

Όταν είναι να κάνετε μια έξοδο πόση ώρα περνάτε μπροστά από τον καθρέφτη;
Επειδή συνήθως είμαι από το γύρισμα, είμαι βαμμένη. Αν δεν είμαι από το γύρισμα μπορεί και να μην βαφτώ ποτέ ή να μου πάρει 5 λεπτά.

Άσχημη και να ζήσετε για πάντα ή όμορφη και να ζήσετε λιγότερο;
Δεν μπορώ να ζήσω πολύ και να είμαι όμορφη; Για πάντα δεν θέλω να ζήσω έτσι και αλλιώς. Φαντάζομαι ότι δεν θέλω να γίνω και σαν τη μούμια. Ούτε άσχημη θα ήθελα να είμαι γιατί δεν θα ήθελα να μου χαλάω τη διάθεση αλλά αν έπρεπε να ανταλλάξω την υγεία μου με μια καλή ποιότητα ζωής νομίζω θα την αντάλλασα. Όμως πια αν ένας άνθρωπος θέλει να γίνει όμορφος υπάρχουν πεντακόσιοι τρόποι. Επίσης, έχω να πω ότι έχω δει όμορφα κορίτσια και όμορφα αγόρια που είτε η βλακεία είτε η κοινότητα, τα ασχημαίνει και έχω δει ανθρώπους που δεν είναι τόσο όμορφοι και πάνω στην συναναστροφή αν ειδικά έχουν έναν ιδιαίτερο καλό τρόπο σκέψης και συναισθήματος, ξέρεις πόσο ομορφαίνουν; Εδώ ο Καρεμπέ-που να τα λέμε και αυτά είναι χάλια μαύρα-απάτησε την Σκλεναρίκοβα! Θέλω να πω με αυτό, ότι η ομορφιά από ένα σημείο και μετά ξεπερνιέται. Συνηθίζεται. Εδώ συνηθίζεται η φτώχεια και η πείνα. Δεν θα συνηθιστεί η ομορφιά;

Μιας και μιλάμε για ομορφιά. Είσαστε υπέρ των πλαστικών επεμβάσεων;
Είμαι υπέρ στο να κάνει ο καθένας αυτό που θέλει. Ένας άνθρωπος που δεν έχει όρια δεν τα έχει πουθενά στη ζωή του και ένας άνθρωπος που έχει όρια τα έχει παντού. Κάποιος που είναι ικανός να σου πάρει τη μπουκιά από το στόμα ή ένας άνθρωπος που μπορεί να σου κλέψει την κούρασή σου και το μόχθο σου, είναι ο ίδιος άνθρωπος που δεν θα σταματήσει να βάζει χείλια μέχρι να γίνει τούμπανο και να βάζει κοιλιακούς χρωματιστούς στις φωτογραφίες του. Μπορεί να χρειάζεται κάποιος άνθρωπος να βάλει χείλια γιατί αδικήθηκε στο σχήμα και στο μέγεθος όταν γεννήθηκε και δεν θέλει τα χείλια του να είναι μια γραμμή. Αυτό το καταλαβαίνω αλλά αν είναι να γίνεις σαν σαμπρέλα σημαίνει ότι δεν έχεις όριο, δεν έχεις αισθητική.

Είναι όμως και η ματαιοδοξία των γυναικών.
Είναι και η ματαιοδοξία των ανδρών έχω να σου πω. Έχω δει και άνδρες που είναι πολύ πραγματικά πιο χάλια – γιατί η γυναίκα θα βάλει ένα ρουζ, μια μάσκαρα και όλο αυτό θα το ενσωματώσει στην πραγματικότητά της. Οι άνδρες που έχουν τραβήξει τα ζυγωματικά προς τα επάνω και τα χείλη και νομίζεις ότι βλέπεις τον Τζόκερ, νομίζεις είναι καλύτεροι; (γέλια) Καταλαβαίνω ότι τα χρόνια περνάνε και θες να παραμείνεις όμορφος ή για τον εαυτό σου ή για το παιδί σου ή για τη δουλειά σου ή τη ματαιοδοξία σου. Αλλά για εμάς τους ηθοποιούς που μας έχει βγει η ψυχή να γίνουμε γνωστοί και να μας αναγνωρίζει ο κόσμος, να πηγαίνουμε να πλακωνόμαστε στις πλαστικές, όπου μετά δεν μας αναγνωρίζουν πάλι και φτου και από την αρχή; Πάντως αν σε 10 χρόνια με δείτε να μπαινοβγαίνω στους πλαστικούς, ας έρθει κάποιος να με μαζέψει! (γέλια)

Είστε από τις ηθοποιούς που γενικά κρατάνε ένα χαμηλό προφίλ όσον αφορά στη δημόσια εικόνα τους…
Από παιδί κάνω φασαρίες και σαματάδες στις παρέες και στο χαβαλέ. Αλλά στην ουσία στη ζωή μου ποτέ δεν έκανα μεγάλη φασαρία. Δηλαδή πάντα ήμουν με τους φίλους μου, υπήρχε ένας πιο κλειστός πυρήνας που ενσωματωνόταν σε έναν πιο μεγάλο χώρο με παρέες. Δεν είχα την ανάγκη να φωνάζω αυτό που έκανα. Πάντα ήθελα να μοιράζομαι τα συναισθήματά μου με ανθρώπους που ήταν ασφαλείς. Δεν ακολουθώ κάποιο πρωτόκολλο. Μπορεί κάποια στιγμή σε μια κουβέντα, γιατί μπορεί να είναι η ώρα ή η στιγμή, να πεις και πέντε πράγματα παραπάνω και να τα πεις και δημόσια αλλά αν έχουν βγει με έναν αβίαστο τρόπο, μπορεί να το μοιραστείς. Όταν έρχεται ο άλλος επί τούτου και σε ρωτάει προσωπικά πράγματα, γιατί πρέπει να απαντήσεις; Τι ξέρω εγώ για εκείνον; Και εκείνος γιατί πρέπει να ξέρει για εμένα. Που ξέρω εγώ στην τάδε πολυκατοικία, στο τάδε διαμέρισμα τι πόνος τους βρίσκει τους ανθρώπους και ποια χαρά τους ξημέρωσε; Γιατί πρέπει δηλαδή από εκείνο το διαμέρισμα να ξέρουν την κάθε λεπτομέρεια τη δική μου; Γιατί να εκτίθεμαι συνέχεια; Αν έχω δύο καλά πράγματα σαν άνθρωπος και αν ο κόσμος έχει τύχει να με αγαπάει και μπορώ να βοηθήσω, βεβαίως να βγω να το κάνω με μεγάλη μου χαρά και με μεγάλη μου τιμή, αν μου δοθεί αυτή η τιμή. Αλλά αν πρέπει να σου πω από πού μου πήρε ο άντρας μου το μονόπετρο, δε νομίζω ότι αφορά κανένα. Είναι μερικές φορές κάποιες πληροφορίες που έχεις την αίσθηση ότι είναι λίγο σαν μια μικρή αφαίμαξη. Δεν μου αρέσει αυτό.

Ιnfo:
Η Μαριάννα Τουμασάτου πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Γυναίκα Χωρίς Όνομα».