Οι συμβουλές φροντίδας φυτών για αρχάριες

18.09.2021
Οι συμβουλές φροντίδας φυτών για αρχάριες
Οι συμβουλές των ειδικών που θα βοηθήσουν τα νέα σου φυτά να ευδοκιμήσουν

Θέλεις να αγοράσεις μερικά φυτά αλλά δεν έχεις ιδέα από που να ξεκινήσεις και τι να κάνεις;

Ξεχνάς συνεχώς να ποτίσεις τα φυτά; Αυτή είναι η ιδανική επιλογή για εσένα

"Σχεδόν ο καθένας μπορεί να κάνει τα φυτά του εσωτερικού χώρου να ευδοκιμήσουν", λέει η Malinda Allen, η οποία ξεκίνησε το Allen Botanical Matchmaking για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την αγάπη τους για τα φυτά. "Είναι απλά θέμα σωστών επιλογών. Η Allen και άλλοι ειδικοί δίνουν τις καλύτερες συμβουλές τους για όσους ξεκινούν το ταξίδι τους στο θαυμαστό κόσμο των φυτών.

Μην αγοράζεις φυτά μόνο με βάση την εμφάνιση
"Πολλοί βλέπουν ένα όμορφο φυτό προς πώληση και το αγοράζουν χωρίς καν να γνωρίζουν τι είδους φυτό είναι", εξηγεί η Allen. Αλλά το καινούργιο σου φυτό μπορεί να απαιτεί συνθήκες διαβίωσης που δεν μπορείς να παρέχεις. Πριν φέρεις μια νέα πράσινη συντροφιά στο σπίτι, κάνε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το όνομά του ή ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από το προσωπικό του καταστήματος. Αυτό θα σε βοηθήσει να σιγουρευτείς ότι μπορείς να ικανοποιήσεις τις ανάγκες του - είτε αυτό σημαίνει άμεσο ηλιακό φως, είτε ένα επίπεδο υγρασίας που δεν υπάρχει έξω από τις τροπικές περιοχές.

Αξιολόγησε τον χώρο σου
Αντί να κάνεις μεγαλά σχέδια για τα σπάνια φυτά που θέλεις να αγοράσεις, είναι καλύτερο για εσένα να είσαι πραγματικά σε θέση να περιγράψεις καλά τον χώρο σου όταν αξιολογείς ποιο φυτό είναι κατάλληλο για εσένα. Πριν φέρεις σπίτι ένα φυτό κάνε απολογισμό του περιβάλλοντός σου και αφιέρωσε λίγα λεπτά καθισμένη στα σημεία που θα κατοικούν τα φυτά σου για να εξετάσεις το χώρο, προτείνει η Summer Rayne Oakes, συγγραφέας του How to Make a Plant Love You: Cultivate Green Space in Your Home and Heart.

Το πιο προφανές χαρακτηριστικό είναι το φως. Αφιέρωσε χρόνο για να αξιολογήσεις την ένταση και την κατεύθυνση του φωτός. Η έκθεση στο Νότο "είναι το ιδανικότερο, πιο φωτεινό φως που μπορείς να έχεις", λέει ο Kristian Esguerra, ο οποίος δίνει συμβουλές για τη φροντίδα των φυτών στο κανάλι του στο YouTube. "Αυτό σου δίνει περισσότερες επιλογές για τους τύπους φυτών εσωτερικού χώρου που μπορείς να φέρεις". Αλλά μπορείς να βρεις πολλά που προτιμούν λιγότερο φως, όπως η Sansevieria, που ανθίζει σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Η θερμοκρασία και η υγρασία είναι επίσης κρίσιμα. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται από υποτροπικές περιοχές και εκτός από τους κάκτους και τα ξαδέλφια του, όπως η αλόη, δεν έχουν εξελιχθεί για να αντιμετωπίσουν σημαντικές μεταβολές της θερμοκρασίας. Πολλά φυτά δεν θα ευδοκιμήσουν μπροστά από ένα υπερυψωμένο παράθυρο ή πάνω από ένα καλοριφέρ, ακόμα κι αν εκεί είναι το καλύτερο φως στο σπίτι σου.

Μελέτησε τα φυτά σου όταν φαίνονται υγιή
"Όταν αναλαμβάνεις ένα φυτό, πρέπει να κάνεις λίγη δουλειά για να καταλάβεις αυτό το φυτό και να χτίσεις μια σχέση με αυτό", λέει ο Esguerra. Παρατήρησε σημάδια, όπως πτώση των φύλλων, τα μαλακά φύλλα ή η αναστολή της ανάπτυξης. Είναι σημάδια ότι το φυτό σου μπορεί να χρειάζεται παραπάνω φροντίδα.

Αντιμετώπισε τα προβλήματα υγείας τους ως εμπειρία μάθησης
Μερικά από τα φυτά σου θα πεθάνουν, αλλά μην αποθαρρύνεσαι, λέει ο Esguerra. Μπορεί το σαλόνι σου να μην είναι τόσο ηλιόλουστο όσο νόμιζες ή να τα έπλενες υπερβολικά. Η απάντηση μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις ποια φυτά ταιριάζουν καλύτερα με τον ρυθμό σου, λέει η Allen.