Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να «υποφέρουν από μοναξιά» μετά το lockdown

11.10.2021
Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να «υποφέρουν από μοναξιά» μετά το lockdown
Τα φυτά μας στις γλάστρες θα χάσουν την παρέα των ιδιοκτητών τους καθώς αυτοί επιστρέφουν σταδιακά από το σπίτι στη δουλειά τους. Ενώ το άγχος του χωρισμού είναι πιο διαδεδομένο στα κατοικίδια ζώα, μια αγγλική οργάνωση κηπουρικής πιστεύει ότι στα φυτά θα «λείψουν» οι ιδιοκτήτες τους όταν εκείνοι δεν είναι κοντά - και θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα.

«Το γεγονός ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτύσσονται από την παρουσία μας, δείχνει ότι έχουν επίσης ανάγκες που υπερβαίνουν την ανάγκη για φαγητό, για νερό και μια ωραία θερμοκρασία περιβάλλοντος», εξηγεί στο Prima η ειδικός στην κηπουρική Angela Slater. «Είναι ασφαλές να πούμε ότι τα φυτά δεν θα περνούν τόσο καλά όταν υπάρχει ησυχία επειδή ο ιδιοκτήτης τους δεν είναι σπίτι».

Ρίξε μια ματιά σε μερικούς από τους λόγους που τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να νοσταλγούν τους ανθρώπους όταν εκείνοι δεν βρίσκονται κοντά ...

Τα φυτά μπορούν να το αισθανθούν όταν δεν είσαι κοντά

Τα φυτά μπορεί να μην είναι σε θέση να αισθάνονται συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτά μπορούν να αισθανθούν το νερό, το φως και τη βαρύτητα.

«Μπορούν ακόμη και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να στείλουν σήματα σε άλλα φυτά κοντά τους για να προειδοποιήσουν ότι ο κίνδυνος είναι κοντά», λέει η Angela. «Είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένα από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι, οπότε είναι πολύ πιθανό να μπορούν να αισθανθούν όταν ο ιδιοκτήτης τους δεν είναι στο σπίτι».

Τα φυτά που επιβιώνουν χωρίς ηλιακό φως

Αναπτύσσονται καλύτερα γύρω από τις ανθρώπινες φωνές

Γνωρίζατε ότι τα φυτά αναπτύσσονται γύρω από τις ανθρώπινες φωνές; Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι ντοματιές ψήλωναν όταν τους μιλούσαν οι καλλιεργητές τους.

Το σπίτι θα είναι πιο κρύο για τα φυτά

Με τα φυτά εσωτερικού χώρου να αναπτύσσονται καλύτερα σε 23 βαθμούς, πολλά θα έπρεπε να αγωνιστούν να ανθίσουν χωρίς κανέναν στο σπίτι. «Οι άνθρωποι δεν θα είναι εκεί για να προσαρμόσουν τη θέρμανση όπως έκαναν όταν εργάζονταν από το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά θα αρχίσουν να κρυώνουν», λέει.

Βγαίνεις έξω; Γιατί να μην αφήσεις τα φυτά σου σε ένα πιο ζεστό δωμάτιο ή σε ένα φωτεινό περβάζι;

4 απλοί τρόποι για να διατηρείς υγιή τα φυτά εσωτερικού χώρου

Η έλλειψη CO2 μπορεί να είναι επιζήμια

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνει τη φωτοσύνθεση, προκαλώντας συνεπώς την ανάπτυξη των φυτών. Με λιγότερους ανθρώπους γύρω τους όλη τη μέρα, η Angela λέει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα CO2 στον αέρα, μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των φυτών εσωτερικού χώρου.

Λιγότερη φροντίδα των φυτών

«Φυσιολογικά, το να είσαι περισσότερο πιο κοντά στο φυτό του σπιτιού σου σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή», λέει η Angela. «Οι ιδιοκτήτες όταν έχουν περισσότερο χρόνο, ποτίζουν τα φυτά τους, προσαρμόζουν τη θέση τους για διαφορετικά επίπεδα φωτός και μπορούν να είναι πιο διαισθητικοί με αυτό που χρειάζονται όταν φαίνονται λίγο διψασμένα ή υπερβολικά ποτισμένα. Όταν φύγουν από το σπίτι, το φυτό θα παρατηρήσει τη διαφορά στη φροντίδα και τη ρουτίνα».