Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν είσαι αρχάρια...κηπουρός!

09.11.2020
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν είσαι αρχάρια...κηπουρός!
Τα βασικά tips για να συντηρήσεις φυτά στον προσωπικό σου χώρο

Μια από τις πολλές ασχολίες που διαδόθηκαν παγκοσμίως με αφορμή την πρώτη καραντίνα, ήταν αναμφίβολα η κηπουρική και η ενασχόληση με τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Αν δεν το δοκίμασες την πρώτη φορά, γιατί όχι τώρα; Οι χώροι του σπιτιού σου θα ζωντανέψουν, ενώ μπορεί να βρεις πως η συγκεκριμένη ασχολία μπορεί να λειτουργήσει και ως "ψυχοθεραπεία".

Δες παρακάτω μερικά χρήσιμα βασικά tips για τα φυτά, αλλά και ποια είναι τα ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου:

Κάποιες σημαντικές πληροφορίες:

Γενικά, το Φθινόπωρο φυτεύονται βολβοί που ανθοφορούν την Άνοιξη όπως τουλίπες, φρέζιες και ανεμώνες αλλά και κάποια λαχανικά και βότανα όπως λεβάντα, δεντρολίβανο και θυμάρι. Σε ό,τι αφορά τις μεταφυτεύσεις, όταν το ριζικό σύστημα του φυτού φαίνεται κάτω από τη γλάστρα ή όταν η γλάστρα αρχίζει να παραμορφώνεται, έχει έρθει η ώρα να την αλλάξουμε. Θυμήσου να ποτίσεις το φυτό που θέλεις να αλλάξεις τη γλάστρα του τρεις ημέρες πριν, για να εγκλιματιστεί ευκολότερα στην καινούρια γλάστρα. Επίσης, καλό θα είναι να διαλέξεις πρώτα το μέρος του σπιτιού που θέλεις να τοποθετήσεις ένα φυτό, και ανάλογα με τη φωτεινότητα του συγκεκριμένου σημείου να επιλέξεις ποιο φυτό θα είναι αυτό.

Μερικά ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου:

Σανσιβέρια: Το συγκεκριμένο φυτό καθαρίζει την ατμόσφαιρα και είναι πολύ ανθεκτικό σε περιόδους ξηρασίας.

Καλαθέα: Υπάρχει σε διάφορα είδη και μεγέθη, και έχει όμορφα patterns στο φύλλωμα του.

Σανσιβέρια: Πρόκειται για ένα φυτό Αφρικάνικης καταγωγής, ανθεκτικό, που μπορεί να επιβιώσει σε χώρους χωρίς ιδαίτερη φωτεινότητα ή που είναι ξηροί.

Ζάμια /Ζamioculcas: Είναι πολύ ανθεκτικό, προτιμάει τη φωτεινότητα αλλά μπορεί να επιβιώσει και σε χώρους μειωμένης φωτεινότητας. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να το καταστρέψει.

Φίκος Elastica: Απολαμβάνει το φως, αλλά όχι όταν είναι άμεσο. Θα καταλάβεις ότι χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα του σχεδόν έχει στεγνώσει και όταν τα φύλλα του αρχίζουν να πέφτουν προς τα κάτω.

Πόθος: Είναι ιδανικός για κρεμαστή γλάστρα, αναπτύσσεται γρήγορα και αγαπάει την υγρασία και το φως!