Τα συναρπαστικά οφέλη των φυτών (και πώς να τα ενσωματώσεις στη διακόσμηση του σπιτιού)

09.10.2018
Τα συναρπαστικά οφέλη των φυτών (και πώς να τα ενσωματώσεις στη διακόσμηση του σπιτιού)
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς να χρησιμοποιήσεις τα φυτά στο σπίτι σου έτσι ώστε να κάνεις καλό στην υγεία σου

Το λεγόμενο "Shinrin-yoku" στα ιαπωνικά, είναι η πρακτική του να παρατηρείς, να βιώνεις και να εκτιμάς τακτικά το φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που βασίζεται στην πεποίθηση ότι είναι στην ανθρώπινη φύση μας να ποθούμε την παρέα των δέντρων. Η βύθιση των αισθήσεών μας σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη δέντρα και φυτά είναι βασική για τον Βουδισμό και τη φιλοσοφία του Ζεν, και πιστεύεται ότι βελτιώνει τη συνολική ποιότητα της ζωής μας. Ο Qing Li, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της δασικής ιατρικής, εξηγεί το φαινόμενο αυτό, πώς δηλαδή τα δέντρα μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε την υγεία και την ευτυχία.

Ο Dr.Li έχει διαπιστώσει ότι η μέθοδος του Shinrin-yoku μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και το άγχος και να βελτιώσει τη συγκέντρωση αλλά και τη μνήμη. Το καλύτερο απ'όλα; Δε χρειάζεται να ζεις κοντά σε μια δασώδη περιοχή για να κερδίσεις όλα αυτά τα υπέροχα οφέλη. Μπορείς απλώς να ενσωματώσεις με έξυπνο τρόπο τα οργανικά στοιχεία στο σπίτι σου, και θα καταφέρεις να παραμείνεις σε συνεχή επαφή με τη φύση.

Δες και αυτό: 7 παράξενες -αλλά αποτελεσματικές- λύσεις για να κρατήσουν περισσότερο τα λουλούδια στο βάζο

Δες πώς θα το καταφέρεις:

1. Δημιούργησε έναν εσωτερικό χώρο για καλλιέργεια φυτών. Σκέψου το ενδεχόμενο να ενσωματώσεις έναν πράσινο τοίχο ή ένα κρεμαστό φυτό για να προσθέσεις ζωή στο γραφείο ή σε ένα δωμάτιο. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις φυτά σε ντουλάπια ή στις περσίδες των παραθύρων.

2. Ενσωμάτωσε φυτά που λειτουργούν ως φυσικά καθαριστικά αέρα. "Τα φυτά δρουν σαν σφουγγάρια, απορροφώντας τις τοξικές χημικές ουσίες που υπάρχουν στα χρώματα, τα υφάσματα, τα τσιγάρα και τα προϊόντα καθαρισμού", λέει ο Dr Li. Προτίμησε κάτι όπως το Χρυσάνθεμο, το Σπαθίφυλλο (είδος κρίνου), το μπαμπού ή τον κισσό.

3. Δεν υπάρχουν παράθυρα στο γραφείο σου; Κρέμασε εικόνες της φύσης. "Βάλε μια φωτογραφία φύσης ως φόντο στην οθόνη του υπολογιστή σου ή στην οθόνη του κινητού", λέει ο Dr. Li.

4. Γέμισε το σπίτι σου με ξυλώδη αρώματα. "Τα αρωματικά sticks είναι πολύ καλή επιλογή: διάλεξε κάτι με σανδαλόξυλο, δενδρολίβανο, κέδρο, ευκάλυπτο και πεύκο για μια αληθινή ιαπωνική εμπειρία shinrin-yoku», λέει ο Dr. Λι.

5. Φάε φρέσκα βότανα. Αν επιλέξεις να τα καλλιεργήσεις στο σπίτι, θα προσθέσουν ένα υπέροχο πράσινο στοιχείο στο χώρο σου, ενώ παράλληλα τα φρέσκα βότανα σου κάνουν σημαντικό καλό.