Αλεξανδριανό: 7 προτάσεις για γιορτινό στολισμό

11.12.2016
Τα τελευταία χρόνια, το πανέμορφο αυτό λουλούδι, που σε πολλές χώρες ονομάζεται και "Αστέρι των Χριστουγέννων", αποτελεί απαραίτητο στοιχείου του εορταστικού διακόσμου.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα του αλεξανδριανού -ή αλεξανδρινού, όπως το λέμε πιο συχνά- που γιορτάζεται αύριο (12/12) και με τη βοήθεια του "Stars for Europe" του ευρωπαϊκού συνδέσμου για την προώθηση του αλεξανδριανού, δες πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι ακόμη πιο γιορτινό και μάθε πώς μπορείς να διατηρήσεις τα φυτά αυτά όσο πιο πολύ μπορείς.

Αρχίζοντας λοιπόν αντίστροφα, σημείωσε ότι στο αλεξανδριανό δεν αρέσει καθόλου το κρύο και ο αέρας, καθώς δημιουργεί προβλήματα στο φυτό. Παρόλο που μπορεί να αντέξει μικρές διακυμάνσεις οι κατάλληλες συνθήκες δωματίου για το αλεξανδριανό είναι μεταξύ των 15 και 22 βαθμών Κελσίου, αλλά η καλύτερη συμβουλή για να απολαύσετε την πλήρη ομορφιά αυτού του φυτού για όσο περισσότερο καιρό γίνεται είναι να το κρατάτε σε ένα φωτεινό σημείο με λίγη απευθείας ηλιοφάνεια και μακριά από τα καλοριφέρ.

Η επιλογή αλεξανδριανού είναι ιδανική για τη δημιουργία επιτραπέζιων συνθέσεων με μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Αυτή η επιμήκης σύνθεση, τοποθετημένη σε έναν ξύλινο δίσκο, πραγματοποιήθηκε με κόκκινα μίνι αλεξανδριανά, λιόπρινο, μικρά μήλα και κορδέλες, όλα στερεωμένα στον κλασσικό αφρό των ανθοπωλείων. Η προσθήκη μιας σειράς με τέσσερα κεριά θα φωτίσει ιδανικά το γιορτινά στολισμένο τραπέζι σου.

Η λευκή γλάστρα για αυτό το κόκκινο αλεξανδριανό διακοσμήθηκε με μία κρεμαστή καρδιά από ύφασμα και ένα μικρό κομμάτι κανέλας. Τα κόκκινα κεριά και τo σπιτάκι από μπισκότα βάζουν όλη την οικογένεια στο εορταστικό κλίμα.

Kόκκινα μίνι αλεξανδριανά κάνουν εντυπωσιακή αντίθεση στο λευκό Χριστουγεννιάτικο δέντρο -για εναλλακτικά λευκά Χριστούγεννα με κόκκινα στοιχεία! Θα το λατρέψει όλη η οικογένεια.

Μία ελκυστική σύνθεση για όλους: αυτή η κόκκινη γλάστρα με το πυκνό αλεξανδριανό διακοσμήθηκε με μία γιρλάντα αποξηραμένων κομματιών πορτοκαλιού, ζαχαρωτά, κλαδιά πεύκου και διακοσμητικά μήλα.

Πλάι στο λουλούδι υπάρχει το "Julenisse", ένα ξωτικό των Χριστουγέννων που σύμφωνα με τη Νορβηγική και τη Δανέζικη παράδοσηβοηθά τον Αι Βασίλη να προσφέρει τα δώρα και σαν αντάλλαγμα αναμένει να βρει ένα μπολ ρυζόγαλου να τον περιμένει. Ένας αγιοβασίλης ή ένας τάρανδος θα μπορούσαν να συμπληρώσουν εξίσου όμορφα την εικόνα.

Μία ποικιλία χρωμάτων σε κυκλική διάταξη! Τα αλεξανδριανά υπάρχουν σε τόσα χρώματα, σχήματα και μεγέθη που προσφέρουν μία ιδανική ευκαιρία για να δημιουργήσετε μαγική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και διακόσμηση. Μία επιλογή από μίνι αλεξανδριανά διαφόρων ποικιλιών βρίσκονται σε αυτή τη σύνθεση μέσα σε ένα στρογγυλό γιορτινό μπολ.

Μια αγαπημένη επιτραπέζια σύνθεση σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες γιορτάζει τις τέσσερις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα με κεριά, καθένα από τα οποία ανάβει κάθε Κυριακή που περνάει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο η παραδοσιακή γιρλάντα για αυτή τη σύνθεση δεν χρειάζεται να είναι ίδια κάθε χρόνο. Η συγκεκριμένη χτίστηκε πάνω σε ένα στεφάνι ανθοπωλείου και διακοσμήθηκε με λευκά μίνι αλεξανδριανά, κλαδάκια από πεύκο και κρυστάλλινες χιονονιφάδες, ένα ιδιαίτερο και μοναδικό στολίδι για το γιορτινό σας τραπέζι πριν τα Χριστούγεννα.

Με λίγα απλά βήματα το αλεξανδριανό μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα ελκυστικό ημερολόγιο-δώρο. Tο μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσετε μικρά πακέτα, κορδέλες, ορισμένα πράσινα κλαράκια πεύκου και ένα καλάθι αχρήστων για... βάση. Βάλε ένα στεφάνι ανθοπωλείου στο στόμιο του καλαθιού για να στηρίξεις επάνω τη βλάστρα με το αλεξανδριανό και άρχισε να κρεμάς κορδέλες σε διάφορα χρώματα, σχέδια και μεγέθη. Στο τέλος δέσε στην άκρη τους μικρά δωράκια, ή κομματάκια ύφασμα με τις ημέρες του μήνα και έχεις το τέλειο κομμάτι για το σπίτι ή για δώρο.