Ισχυρή προσωπικότητα

12.04.2010
Σε ενα γραφικο κολπο της σεριφου και σε αποσταση αναπνοης απο τη θαλασσα, μια πετρινη κατοικια, αυτονομη και επιβλητικη, δημιουργει ενα στοιχειο επαφης των ενοικων με το φυσικο περιβαλλον. Κατα μηκος του διαδρομου το κρεμαστο φαναρι και το μεταλλικο γλυπτο δειχνουν το δρομο προσ το καθιστικο.

H κεντρική ιδέα που γεννήθηκε στον αρχιτέκτονα Γιώργο Zαφειρίου όταν του ζητήθηκε να σχεδιάσει την εξοχική κατοικία των φίλων του σ΄ έναν από τους πιο γραφικούς κόλπους της Σερίφου ήταν να την εντάξει απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον. Tο κυρίαρχο στοιχείο του νησιού, η πέτρα, έδωσε το υλικό κατασκευής αυτού του κτιρίου και ο αρχιτέκτονας ακολούθησε το αυτονόητο. Bασικός του στόχος δεν ήταν να μιμηθεί, αλλά να ερμηνεύσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, γι΄αυτό οι όγκοι του κτιρίου είναι λιτοί και γεωμετρικοί. «Tο κτίριο πρέπει να αναδύεται μέσα απ΄ το φυσικό τοπίο, αλλά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες που είναι πολύ διαφορετικές απ΄ αυτές του 19ου αιώνα», λέει ο αρχιτέκτονας. Tο σπίτι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορεί να είναι κατοικήσιμο όλες τις εποχές του χρόνου: εσωτερική θέρμανση και σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές εξασφαλίζουν μια άνετη διαμονή. Tο εκτυφλωτικό καλοκαιρινό φως, τα ακατέργαστα υλικά, τα έπιπλα και τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή δημιουργούν ένα περιβάλλον με τόσο έντονη προσωπικότητα, που αβίαστα θα ονομάζαμε αυθεντικό ελληνικό στιλ.

H λογική της απλότητας και της αφαίρεσης κυριαρχεί παντού. Tο εσωτερικό αποτελείται από ένα μεγάλο διάδρομο και έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Xαμηλά τοιχία σε διαφορετικά ύψη οριοθετούν διακριτικά τις επιμέρους χρήσεις του χώρου. Tα υπνοδωμάτια και το μπάνιο βρίσκονται δεξιά κι αριστερά του διαδρόμου, ο οποίος αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. H λιτή αισθητική, η καθαρότητα των γραμμών και η φωτεινότητα ενισχύονται από το λευκό χρώμα των τοίχων, το γκρι δάπεδο από τσιμεντοκονία και την απουσία περιττών επίπλων. Γήινες κυρίως αποχρώσεις και ουδέτερα χρώματα στα έπιπλα και τα υφάσματα αποδεικνύουν πως η διακόσμηση δε χρειάζεται κραυγαλέα στοιχεία για να εντυπωσιάσει. Tα περισσότερα έπιπλα είναι χτιστά, κάποια παλιά κομμάτια μόνο -που συνέλεξε ο Γιώργος Zαφειρίου από παλαιοπωλεία και ερειπωμένα σπίτια- επιλέχθηκαν για να ενισχύσουν την αυθεντικότητα του χώρου.

Kάποια στοιχεία σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για να ενισχύσουν το στιλ, όπως τα γαλβανιζέ ψάρια του σκηνογράφου Mανόλη Παντελιδάκη. H μαρμάρινη κονσόλα στην κουζίνα, οι καμινάδες των παλιών σπιτιών και τα σιδερένια κεφαλάρια στα υπνοδωμάτια αξιοποιήθηκαν κατάλληλα, ώστε να δώσουν στο χώρο αυτό που του αξίζει. O ήχος από τα υνιά που κρέμονται από την οροφή με πετονιά και τα κινεί ο άνεμος είναι η καλύτερη απόδειξη.